Jachtai "Jūratė" grąžintas senasis vardas "Helene"

Jachtai "Jūratė" grąžintas senasis vardas "Helene"

Vakar Klaipėdoje iš naujo buvo pakrikštyta Lietuvos jūrinės istorijos ir kultūros klubo "Budys" restauruota paminklinė jachta "Jūratė", pastatyta 1903 metais, ir jai grąžintas jos senas vardas "Helene".

Jachtos "Helene" krikštamote tapo Saulė Mačiukaitė-Žvinienė, buvusio Smiltynės jachtklubo vadovo Sigismundo Mačiuko, svajojusio įkurti jachtų muziejų, anūkė. Laivelis pakrikštytas pagal tikrąsias tradicijas: krikštamotės dukra, iškėlusi rankas į dangų, tarė: "Tavo vardas bus "Helene". Jos broliukas iš kibirėlio užpylė vandens ant jachtos. Gražią kalbą pasakė.

Vakar atsakingi asmenys pasirašė jachtos vardo restitucijos aktą, kuris bus siunčiamas į Vilnių. Pasak "Budžio" klubo pirmininko Kosto Franko, tai ne šiaip kokia nors užgaida. Jachta buvo restauruota, atstatyti jos gabaritai, sutvarkytas rangoutas, takelažas, burės. Buvo dirbama dvejus metus. Paminklinei jachtai sutvarkyti buvo gauta europinių pinigų.

Jau pernai buvo galima nuleisti laivą į vandenį, bet iškilo įvairių netikėtų trukdžių. Todėl į vandenį "Helene" buvo nuleista tik šiemet liepos 18 d. "Taigi jachtą išbandėme, tad jau drąsiai galėjome ją krikštyti", - sakė K. Frankas.

Jachta "Helene" Klaipėdoj bus plukdomi turistai.

Kitas dalykas, per tą laikotarpį netikėtai buvo surasta naujų dokumentų, susijusių su šia jachta. Pasak K. Franko, pasirodo, tais laikais kiekviena jachta buvo atskirai projektuojama. Valstybiniame kultūros paveldo registre, į kurį įtraukta ši jachta, tebėra seni duomenys apie jos ilgį, stiebą, giką, vardą, statyklą ir kt.

PARAMA. Paminklinei jachtai "Helene" restauruoti lėšų skyrė Europos Sąjunga.

Taigi dabar nori nenori teks koreguoti dokumentus - jachtos bilietą, o paskui pakeisti įrašą Kultūros vertybių registre. K. Frankas juokauja, kad klubas dabar turės bristi biurokratijos džiunglėmis. Popierius reikės susitvarkyti ir Nacionalinėje mokėjimų agentūroje.

Istorija

Jachta "Helene" priklausė žurnalistui Caesar Heitmann. Konstruktorius H. Heidtmann savo jachtų statykloje Uhlenhorste prie Hamburgo jam suprojektavo ir pastatė lenktyninę "5 metrų" klasės jachtą "Helene". Nuo 1903 iki 1909 lenktynių jachta buvo registruota Hamburgo jachtklube. 1909 m. "Helene" buvo pertvarkyta į turistinę - su kajute.

Po I pasaulinio karo 1925 m. žurnalas "Die Yacht" nurodė, kad "Helene" savininkas yra jau W. Wagneris iš Memelio jachtklubo. 1935 jachtą nupirkęs R. Bobrowskis iš Memelio kanojų klubo pavadino ją "Haffwarts" ("Į marias").

Pokariu pašiūrėje netoli Dramos teatro buvo rastas jachtos korpusas be švino balasto, be vairo, rangouto, takelažo ir burių. Greitosiomis suremontuota Pauliaus Lindenau laivų statyklos jachtų ir valčių dirbtuvėse jachta buvo pavadinta lietuvišku vardu "Jūratė" ji tapo pirmąja LTSR jachta. Daug Lietuvos jūrų kapitonų tvirtina, kad pirmąją plaukiojimo praktiką jie įgijo būtent šioje jachtoje.

1968 m. mariose ties Pilkopa "Jūratė" nuskendo. Dviejų žmonių įgula išsigelbėjo. 1969 m. jachtos korpusą leista tvarkyti inžinieriui restauratoriui Kostui Frankui.

1991 m. Klaipėdos "Žalgirio" jachtklubas "Jūratę" perdavė klubui "Budys".

2001 m. Lietuvos kultūros ministro įsakymu "Jūratė" paskelbta kultūros vertybe Nr. 26008.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder