Grigeo Klaipėda

Įžvelgia „Grigeo Klaipėda“ siekį suklaidinti aplinkosaugininkus

AB „Grigeo Klaipėda“ Aplinkos apsaugos agentūros Taršos prevencijos departamentui pateikė paraišką Taršos integruotos prevencijos ir kontrolės (toliau – TIPK) leidimui pakeisti.

Savo pastabas ir pasiūlymus dėl paraiškos turinio ir TIPK leidimo reikalavimų nustatymo Aplinkos apsaugos agentūros (toliau – AAA) Taršos prevencijos departamentui pateikusi Klaipėdos miesto savivaldybė nuodugniai išsiaiškino prašymo turinį ir pateikė savo pastabas AAA. Be to, raštu kreipėsi į ikiteisminį tyrimą dėl „Grigeo Klaipėda“ veiklos atliekančią prokuratūrą, prašydama, kad būtų sustabdyti nesavalaikiai veiksmai, siekiant pakeisti TIPK leidimą.

„Savivaldybės įmonė „Klaipėdos vanduo“ šių metų sausį „Grigeo Klaipėda“ išdavė prisijungimo sąlygas, kuriose aiškiai nurodyta, ką įmonė turi atlikti, kad galėtų savo gamybines atliekas leisti į miesto nuotekų tinklus. Šios sąlygos iki šiol nėra pilnai įgyvendintos. Nepaisant to, konstruojamoje situacijoje įžvelgiame tam tikrus nepriimtinus ketinimus. Norėdami gauti atsakymus ir informuoti apie tai, kas vyksta, kreipėmės į prokuratūrą“, – sakė Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis.

AB „Grigeo Klaipėda“ paraiškoje nurodė tikrovės neatitinkančią situaciją bei neva egzistuojantį juridinį nuotekų išleidimo pagrindą, esą nuo šių metų sausio 7 d. visos popieriaus ir kartono gamyklos nuotekos iš Nemuno g. 2, vadovaujantis 2020–03–13 sudaryta Laikinąja nuotekų tvarkymo paslaugų sutartimi, laikinai yra nukreiptos į AB „Klaipėdos vanduo“ nuotekų sistemą. Paraiškoje pateikiama minėta sutartis ir nurodyta, jog ji bus pratęsta.

Tačiau minėta sutartis yra negaliojanti.

Paraiškoje taip pat nurodyta, kad iš dumblo kompostavimo aikštelių surinktos lietaus ir valytos filtrato nuotekos į bendrovės „Klaipėdos vanduo“ priklausantį nuotekų išleidimo kolektorių išleidžiamos vadovaujantis 2017–11–02 Nuotekų transportavimo sutartimi su miesto vandentvarkos įmone. Tačiau vadovaujantis AAA Kauno valdybos Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos privalomuoju nurodymu ir Klaipėdos apylinkės prokuratūros sprendimu nuo š. m. sausio 7 d. „Grigeo Klaipėda“ yra uždrausta transportuoti šias nuotekas.

Klausimų Klaipėdos miesto savivaldybei kelia ir „Grigeo Klaipėda“ siekis lietaus ir filtrato nuotekas iš dumblo kompostavimo aikštelių transportuoti būtent į AB „Klaipėdos vanduo“ priklausantį apvalytų nuotekų išleidimo kolektorių (kamera Nr. 193), o kitoms nuotekoms šalinti pasirinkti kitus būdus.

Įvertinusi visą paraiškoje TIPK leidimui gauti pateiktą informaciją, Klaipėdos miesto savivaldybė daro prielaidą, kad „Grigeo Klaipėda“, gavusi pakeistą taršos leidimą, planuoja išleisti nuotekas net 3 vietose, nors tai daryti gali tik vienoje , t.y. pasirašius nuotekų tvarkymo paslaugų sutartis gali išleisti nuotekas tik į AB „Klaipėdos vanduo“ nuotekų tinklus Klaipėdoje, Nemuno g. 2.

Taip pat Klaipėdos miesto savivaldybė pažymėjo, kad paraiškoje yra pateikta galimai neteisinga informacija apie nuotekų transportavimo sutartį tarp AB „Grigeo Klaipėda“ ir AB „Klaipėdos vanduo“. Šia sutartimi savivaldybės įmonė nenustatė jokių normatyvų „Grigeo“ išleidžiamoms nuotekoms. Priešingai, į sutartį buvo įrašyti reikalavimai , kuriuos AAA nustatė „Grigeo“ anksčiau išduotame TIPK leidime.

Taip pat atkreiptas aplinkos apsaugos institucijos dėmesys, kad teiginys, kad „AB „Grigeo Klaipėda“ neišleidžia nuotekų į paviršinį vandens telkinį“, yra neteisingas.

Klaipėdos miesto savivaldybė atkreipė sprendimą dėl TIPK leidimo išdavimo priimančio AAA Taršos prevencijos departamento dėmesį, kad paraiškoje rašoma apie valymo įrenginiuose susidarančio dumblo kompostavimą, nors aplinkos ministro 2001 m. birželio 29 d. įsakymas Nr. 349 draudžia naudoti neapdorotą nuotekų dumblą.

Įvertinusi, kad paraiškoje nurodyta informacija (tame tarpe – ir planuojami veiksmai) prieštarauja ankstesniems teisėsaugos nurodymams, Klaipėdos miesto savivaldybė apie agentūrai pateiktą svarstyti „Grigeo Klaipėda“ paraišką nusprendė informuoti ikiteisminį tyrimą atliekančią Klaipėdos apylinkės prokuratūrą.

Su paraiška galima susipažinti Aplinkos apsaugos agentūros interneto svetainėje: http://gamta.lt/files/Paraiska_TIPK_pakeisti_NUASMENINTA.pdf.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder