Išbandymas naujovišku meru

Išbandymas naujovišku meru

Rytoj rinkėjai pirmąkart nepriklausomos Lietuvos istorijoje žengdami prie balsavimo urnų rinks ir merą. Seimas, sugebėjęs tik pakeisti įstatymą, bet "neįkandęs" Konstitucijos, tiesiogiai renkamiems merams žymiai daugiau galių taip ir nesuteikė. Tad politologai sako, jog artimiausius ketverius metus savivaldoje laukia tikrai įdomesnis politinis gyvenimas, tačiau ar jis nenuvils rinkėjų, parodys tik laikas.

Kandidatai į Klaipėdos mero postą, klausiami, kaip dirbs, jei valdančiąją daugumą sudarys jiems oponuojantys politikai, beveik sutartinai akcentuoja asmeninių savybių ir sugebėjimų svarbą. Taip pat kone vieningai sutaria, jog tiesiogiai renkamam merui suteikta per mažai svertų - esą reikėjo bent jau veto teisės.

Piešia rožinėmis spalvomis

Vienas iš įstatymo pataisų, leidusių rinkti merus tiesiogiai, autorių - teisingumo ministras Juozas Bernatonis - yra įsitikinęs, kad naujoji tvarka "padidins žmonių pasitikėjimą vietinės valdžios institucijomis, o politikams leis įgyvendinti savo pažadus", esą ji atveria "naujas galimybes demokratijos plėtrai".

"Tiesiogiai išrinktas meras bus savivaldybės vadovas ir tarybos pirmininkas. Pagrindinė jo funkcija, kaip ir dabar, išliks vadovavimas tarybos darbui. Tiesiogiai rinktam merui bus suteikta daugiau teisių nei dabar. Merų kompetencijai bus perduota dalis šiuo metu tarybos atliekamų funkcijų: skirti į pareigas ir atleisti iš savivaldybės biudžetinių ir viešųjų įstaigų, išskyrus mokymo įstaigas, vadovus, priimti sprendimus dėl žemės paskirties keitimo, skelbti gyventojų apklausas, skirstyti savivaldybę į seniūnaitijas ir kitos funkcijos", - raštu atsakydamas į "Vakarų ekspreso" klausimą apie tiesiogiai renkamo mero įgaliojimus vardijo ministras.

Jis tvirtino neabejojantis, kad tiesiogiai išrinktas meras dirbdamas jaus didesnę atsakomybę gyventojams.

Klausiamas, ar įmanoma situacija, jog meras bus vienos politinės jėgos atstovas, o jo pavaduotojai - iš jam oponuojančių partijų, J. Bernatonis tvirtino, kad kalbant apie vicemerų ir administracijos direktoriaus skyrimo tvarką "vis dar galvojome vadovaudamiesi senuoju mąstymu".

"Reikia suprasti, kad įvyko revoliuciniai pokyčiai: žmonių tiesiogiai išrinktas meras sutelks daugumą, kuri kartu su meru išrinks vicemerus ir administracijos direktorių. Tokiu būdu šiame procese didėja rinkėjų ir mažinamas partijų vaidmuo", - tvirtino teisingumo ministras.

Paklaustas, kaip įsivaizduoja mero darbą, jei valdančioji dauguma, Savivaldybės administracijos direktorius ir jo pavaduotojai priklausys oponuojančioms politinėms jėgoms, J. Bernatonis vėl dėstė, kad gyventojų palaikymą turintis meras esą pats taps asmeniu, apie kurį susitelks dauguma.

"Tiesiogiai išrinkti merai turės aktyviai bendradarbiauti ir ieškoti dialogo su tarybų nariais, kuriuos taip pat renka tie patys piliečiai. Tai turėtų paskatinti naujos politinės kultūros, paremtos pagarba politiniam dialogui, formavimą tarp vietos politikų. Politikai turės ieškoti bendrų sprendimų, geriausiai atitinkančių vietos gyventojų interesus. Be to, reikia atkreipti dėmesį į tai, kad merų galios bus padidintos", - aiškino ministras.

Jis akcentavo, kad miesto tarybos dauguma negalės mero atstatydinti tiesiog panorėjusi, jeigu jai neįtiks jo politinės pažiūros ar nesutaps požiūriai. Mero mandatas galės būti panaikintas tik tokiu atveju, jei jis sulaužys priesaiką ar nevykdys jam įstatymuose nustatytų pareigų. Kilus įtarimų, kad taip įvyko, taryba turės sudaryti specialią komisiją, kuri aiškintųsi aplinkybes ir, nustačius priesaikos ar įstatymų pažeidimo faktą, kreiptųsi į Lietuvos vyriausiąjį administracinį teismą. Tik jam pripažinus, kad meras sulaužė priesaiką ar nevykdė jam įstatymuose nustatytų pareigų, taryba 3/5 balsų dauguma galėtų pašalinti jį iš pareigų. Tokiu atveju jis netektų ir tarybos nario mandato. Atsilaisvinus mero vietai būtų rengiami nauji rinkimai.

Daugiau skaitykite dienraštyje "Vakarų ekspresas".

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder