Iš kruizų prabangos – į lietuvišką gamtą

Iš kruizų prabangos – į lietuvišką gamtą

Neseniai į pirmą kelionę išlydėtas technologinių inovacijų kupinas laivas „Mein Shiff 6“ birželio 21 dieną lankysis Klaipėdos uoste, kaip ir pernai sezono naujiena tapęs tos pačios serijos penktasis laivas. Pasaulio kruizinis laivynas atnaujinamas sparčiau nei kita laivyno dalis.

Klaipėdos turizmo ir kultūros centro vadovė Romena Savickienė pranešė, kad birželio 14 dieną kruiziniu laivu „Albatros“ atkeliavusi vokiečių 3ARD televizijos filmavimo grupė kuria Vokietijoje populiariai laidai „Verrueckt nach Meer“ („Išprotėję dėl jūros“).

Filmo herojai lankysis Klaipėdos senamiestyje, keliaus dviračiais po Smiltynę, stebės gintaro apdirbimą bei jo gaudymą pajūryje, išbandys žvejybą Drevernoje, dalyvaus žuvų rūkymo procese, ragaus žuvienę bei gintaro arbatą.

Tikimasi, kad tokia Lietuvos reklama dar labiau paskatins į mūsų kraštą plaukti laivais vokiečių turistus, kurie ir dabar sudaro didžiausią Klaipėdoje apsilankančių užsienio svečių dalį. Šį sezoną Klaipėdos uoste jau apsilankė 14 kruizinių laivų, kuriais plaukė 16 tūkst. keleivių.

Rekordas garantuotas

Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcija birželio 19–20 dienomis laukia atvykstantančių kruizinių linijų atstovų. Tai savotiška jūrinio turizmo kontrolės komisija, kuri lankosi ne kasmet, bet kaskart pasitikrina, ar daroma pažanga, ką naujo uostas ir miestas gali pasiūlyti kruiziniais laivais atplaukiantiems turistams.

Pastaraisiais metais Klaipėdos uoste kruizinių keleivių prieaugis yra triskart didesnis už Baltijos jūros regiono vidurkį, kuris siekia 6 proc. per metus, o turistų atsiliepimai – teigiami, nors ir su pastabomis dėl nelygaus senamiesčio grindinio ar pramogų stokos. Tai suteikia optimizmo judėti užsibrėžto tikslo link – 100 kruizinių laivų per sezoną.

Jei šiemet ir nepavyks viršyti ankstesnio 65 kruizinių laivų rekordo, nes šiam sezonui nominuoti 64 laivai, bet dėl atnaujinto laivyno ir didesnio turistų skaičiaus laivuose keleivių rekordas Klaipėdai garantuotas – laukiama iki 85 tūkst. svečių, penktadaliu daugiau nei pernai. Klaipėdos uoste 2016 metais kruiziniai laivai lankėsi 52 kartus, jais plaukė 64,5 tūkst. turistų.

Šių metų kruizinį sezoną Klaipėdoje balandžio 22 dieną pradėjo garsus ekspedicijų laivas „National Geographic Orion“, kuriuo keliauja įvairių sričių profesionalai: gamtininkai, biologai, geografai ir kiti aplinkos tyrėjai. Į Klaipėdą atvykę visi 88 turistai iš Amerikos dviračiais važiavo į ekskursijas Klaipėdoje, Juodkrantėje, Ventės rage.

Senųjų laivų mažėja

Birželio mėnesį Klaipėdos uoste apsilankys 10 kruizinių laivų, iš jų vienas – pats naujausias Europoje. Pasak R. Savickienės, birželio 21 dieną į uostą atplauks 295 metrų ilgio laineris „Mein Schiff 6“, kuris birželio 1 dieną buvo pašventintas Hamburgo uoste ir leidosi į savo kruizines keliones.

Jis Klaipėdos uoste lankysis triskart. Šis laivas 2 metrais ilgesnis už kitus Klaipėdoje šiemet jau matytus didžiuosius laivus „MSC Magnifica“ ir „Serenade Of The Seas“, bet identiškas kitiems šios serijos laivams „Main Shiff 3“ ir „Mein shiff 5“, kurie taip pat užsuks į Klaipėdos uostą.

Šį sezoną Klaipėdos uoste jau apsilankė 14 kruizinių laivų, kuriais plaukė 16 tūkst. keleivių.

Pastarasis laineris, kaip pernai Klaipėdoje pasakojo jo kapitonas, kruizinei kompanijai kainavo 625 mln. JAV dolerių (panašiai kaip kiti serijos laivai). 15 aukštų, be tryliktojo, laive telpa 2700 keleivių, yra 12 denių, 13 restoranų, baseinų, teatro salė, menų zona, vaikų kambariai, sporto salė, SPA, daugybė kitų pramogų.

Per sezoną laukiama 27 ilgesnių nei 200 metrų laivų įplaukimų. O pats mažiausias turėtų būti anksčiau „Andrea“ vadintas ir dažnas mūsų uoste svečias 87 metrų „Serenissima“, kuriame telpa 100 keleivių. Jis bus ir pats seniausias, nes statytas 1960 metais, paskui dukart renovuotas. Pagrindinės jo kelionės – kruizai po Norvegijos fiordus, į kuriuos didieji laivai įplaukti negali.

Pats ilgiausias į Klaipėdos uostą 2014 metais kartą atplaukęs 317 metrų „Celebrity Eclipse“, statytas 2010 metais ir galintis plukdyti 2800 turistų, šiemet nepasirodys, nors į kitus Baltijos jūros uostus (Sankt Peterburgą, Taliną, Stokholmą) užsuks. Tačiau kaip ir pernai lankysis rinkos ekspertų leidinio „Berlitz Cruise Guide 2017“ aukščiausiai klasei 5+ priskirtas vokiečių laivas „Europa 2“, minimas tarp pasaulio prabangiausiųjų. Jame telpa kiek daugiau nei 500 keleivių.

Daugiausia svečių turėtų atgabenti septintus metus plaukiojantis „MSC Magnissima“ (telpa per 2,5 tūkst. keleivių), reklamuojamas kaip „abiejų pasaulių geriausias“. Didžiųjų laivų turistams Klaipėdos turizmo ir informacijos centras Teatro aikštėje rengia amatų muges.

Kruizinis sezonas Klaipėdoje šiemet truks iki spalio 12 dienos. Į 2018 metų kruizinį sezoną, uosto atstovų teigimu, registruota jau 30 laivų, o tai tokiam ankstyvam laikui yra rekordinis skaičius.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder