Incidentas parodė, kaip (ne)veikia sistema

Incidentas parodė, kaip (ne)veikia sistema

Klaipėdos apygardos probacijos tarnybos pareigūnai vakar, birželio 28 d. sprendė galvosūkį, kur dėti ketverių metukų vaiką, kurį į Probacijos skyrių atsivedė apspangusių, siautėjančių narkomanų šeima. Nors vaiko saugumą valstybė paskelbė prioritetiniu uždaviniu, tačiau ir teismai, ir tarnybos, kurioms pavesta tai užtikrinti, tebegyvena vakar diena.

Apie pietus 13.30 val. į Probacijos skyriuje apsilankė du už smurtinius nusikaltimus teisti asmenys, teismo įpareigoti dalyvauti smurtinį elgesį keičiančioje programoje. Nors tokioje programoje negali dalyvauti asmuo, neįveikęs savo priklausomybės, tačiau ir vyras, A.N., gim. 1985 m.,  ir jo  žmona, S.N., gim. 1990 m., atsivedę mažametį vaiką, buvo visiškai neadekvatūs, akivaizdžiai apsvaigę nuo psichotropinių medžiagų. Moteris buvo  beveik „išsijungusi“, snūduriavo, o vyras – priešingai, atrodė labai susijaudinęs, nenustygo vietoje, vyzdžiai susiaurėję, nuolat šūkaudamas drausmino vaiką ir agresyviai pakeltu tonu kalbėjo telefonu. Probacijos skyriaus pareigūnai nutarė, kad su tokiais „tėvais“ vaikui nesaugu. Jie nedelsiant apie incidentą informavo Klaipėdos Vaiko teisių apsaugos specialistus ir policiją. Netrukus, pamatę kas vyksta, patiems policijos pareigūnams teko kviesti pastiprinimą, kuris atvyko po incidento pradžios praėjus pusantros valandos. Ketverių metukų vaikas prisižiūrėjo, kaip siautėja veikiamas kvaišalų jo tėvas ir į nieką nereaguoja motina.

Atvykus policijos pareigūnams A.N. tapo agresyvus ir nevaldomas, atsisakė vykdyti pareigūnų nurodymus, pasitikrinti blaivumą, klykė, kaltino visus dėl susidariusios padėties, mėgino užsidaryti tualete, manipuliavo vaiku, tikino jo neatiduosiąs. Visiškai vienodai, kas bus su vaiku, buvo jo mamai, S.N. triukšmingus įvykius prasnaudė, su ja nepavyko susikalbėti. Vėliau Probacijos tarnybos pareigūnams pasiteiravus  Klaipėdos Vaiko teisių apsaugos darbuotojų apie vaiką, paaiškėjo, kad jis paimtas iš tėvų ir perduotas močiutei, S.N. mamai.

Probacijos tarnybos pareigūnams kartais tikrai svyra rankos ir gaila savo darbo, nes dirbti su tokiais kaip šie asmenys – beprasmiškas. Iš kvaišalų nesugebančiai išsivaduoti porai gresia dar viena eilinė administracinės atsakomybės byla. Nors teisti už smurtinius nusikaltimus, A.N. ir S.N. tik po šio incidento įtraukti į socialinės rizikos šeimų registrą.  Teismo sprendimu abiem apribota laisvė, jie privalo dalyvauti Klaipėdos apygardos Probacijos tarnyboje vykdomoje  smurtinį elgesį keičiančioje programoje, tačiau su apdujusiais nuo narkotikų asmenimis specialistai ne tik negali dirbti, bet netgi draudžiama jiems dalyvauti. Vyras nuolat muša savo žmoną, muštynės dažniausiai kyla naktimis, tačiau teismas nusprendė, kad apribojant smurtautojo laisvę, naktimis jis turi būti namuose. Budelis ir auka surišti teismo sprendimu. Nuo kylančios įtampos ir nepašalintų dirgiklių pora dar labiau klimpsta į svaigalų priklausomybę. Probacijos tarnybos pareigūnams, dažnai susiduriantiems su panašiomis situacijomis, tenka pastebėti, kad be reikalo tik švaistomos valstybės lėšos, teikiant socialinės reabilitacijos paslaugas priklausomybės ligomis sergantiems asmenims.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder