Gegužę Klaipėdoje kils "neramumų"

Gegužę Klaipėdoje kils "neramumų"

Trečiadienį pas Klaipėdos merą Vytautą Grubliauską lankėsi Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo kariškiai ir pranešė, jog Klaipėdos mieste ir uoste planuojama "diversija". Gegužės 4-6 dienomis tam turi būti pasirengę uostamiesčio gyventojai ir atitinkamos vietinės tarnybos.

Kariškiai informavo merą apie būsimas didžiausias nacionalines pratybas "Žaibo kirtis", vyksiančias gegužės 4-10 d. Vienas iš pratybų tikslų - eiti į miestus ir artėti prie žmonių, nes mūšiai vyksta ir miestuose.

Pasak kariškių, pratybos gegužės 4-6 d. daugiausia vyks uoste, tačiau, suprantama, miesto gatvėmis judės karinė technika.

Gal keis įstatymus

Pagrindinis pratybų "Žaibo kirtis 2015" dalyvis - naujai įkurtos greitojo reagavimo pajėgos, dar dalyvaus ir kitos pajėgos. Pratybų tematika - nekonvenciniai veiksmai arba hibridinės operacijos.

Šios pratybos iš esmės apims tris savivaldybes - Kaišiadorių, Švenčionių ir Klaipėdos. Ekstremali situacija, kai įvedama kariuomenė, bus paskelbta tik pirmuose dviejuose miestuose.

Pagal scenarijų, Klaipėdoje situacija bus kontroliuojama, papildomai įvesti kariškių nereikės.

Pagrindinis šių pratybų tikslas - bendradarbiavimas su civilinėmis institucijomis. Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo Civilių ir karių bendradarbiavimo skyriaus viršininkas majoras Renatas Spėčius sakė, jog jų metu bus patikrinta, kaip veikia Lietuvos teisės aktai, galbūt po šių pratybų netgi bus keičiami kokie nors įstatymai.

Nepasitenkinimas valdžia

Pirmoji uostamiestyje vyksiančių pratybų dalis bus pagalbos teikimas Savivaldybei. Joje dalyvaus Dragūnų batalionas ir papildomi kariniai vienetai.

Vienas pratybų etapas bus susijęs su mobilizacija. Kariškiai dar norėtų vykdyti keletą veiksmų Klaipėdoje, susijusių su medicinine evakuacija. T. y. bus imituojamas sužeistųjų gabenimas į artimiausią Klaipėdos ligoninę. Čia reikės Savivaldybės pagalbos koordinuojant veiksmus.

Koks bus scenarijus Klaipėdos uoste, Jungtinio štabo atstovai negalėjo atskleisti.

Bus taikos meto situacija, tačiau mieste vyks tam tikri neramumai, susiję su ekonomine padėtimi, su padidėjusiu nedarbu, tam tikros grupuotės bus nepatenkintos valdžia, jos rengs demonstracijas, nepasitenkinimo akcijas ir išprovokuos tam tikrus diversinius veiksmus, kurie gali daryti įtaką SGD terminalo ir jūrų uosto veiklai.

Todėl kariškiai gaus užduotį sustiprinti tų objektų apsaugą. Bus darbo ir žvalgybai, turėsiančiai išsiaiškinti, kas kursto vietinių nepasitenkinimą, kokios grėsmės kyla iš išorės ir iš vidaus. Žodžiu, vyks hibridinis karas.

Didelių nepatogumų nebus

Mobilizacijos pratybų dalis vyks gegužės 11-13 d. Šios pratybos apims 4 savivaldybes, tarp jų ir Klaipėdos. Į pratybas planuojama pašaukti apie 500 parengtojo rezervo karių - piliečių, atlikusių pradinę privalomąją karo tarnybą Lietuvos kariuomenėje. Jie rinksis Dragūnų batalione.

V. Grubliauskas nerimavo, ar per pratybas nebus stabdomas įmonių darbas. Kariškiai paaiškino, kad dėl pratybų miestas didelių nepatogumų nepatirs. Naktį mieste jokie veiksmai nebus vykdomi. Vieną dieną padaliniai suvažiuos iš skirtingų vietų į Dragūnų batalioną, kitą dieną pagrindiniai veiksmai vyks Kairių poligone, o trečią - Klaipėdos uoste. Beje, šiek tiek veiksmų vyks ir Palangos oro uoste.

"Iš esmės pratybos neturėtų daryti kokios nors įtakos jūsų miesto kasdieninio gyvenimo ritmui", - sakė Lietuvos kariuomenės Jungtinio štabo atstovas majoras Arnas Mikaila.

Veiksmai bus derinami ir su policija, kai reikės koordinuoti eismą, į pratybas bus įtraukti vietiniai gaisrininkai, policininkai, pasieniečiai ir Viešojo saugumo tarnybos atstovai.

"Uostamiesčio gyventojai turi suprasti, kad Klaipėda - išskirtinės svarbos valstybinis strateginis objektas. Saugumas yra svarbiausia. Jeigu pratybų dienomis bus lemta patirti kokių nors nepatogumų, manau, miestiečiai suvoks, kad pratybos rengiamos ne tam, kad kariškiai pasivažinėtų, o reikalingos siekiant įtvirtinti saugumą, ekstremalioms situacijoms būtina pasirengti", - sakė Klaipėdos meras.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder