Gamtos oazė Klaipėdoje virto karo lauku

Gamtos oazė Klaipėdoje virto karo lauku

Būgš­tau­ja­ma, kad bū­si­mo­je ak­ty­vaus poil­sio vie­to­je iš­nyks prie Tri­ny­čių tven­ki­nio pe­rin­tys van­dens pa­ukš­čiai, o gy­ven­to­jai pra­ras pa­mėg­tą ra­my­bės kam­pe­lį. Dėl sa­vi­val­dy­bės ir vers­li­nin­kų de­šim­čiai me­tų pa­si­ra­šy­tos su­tar­ties vie­tos bend­ruo­me­nė ren­gė net pro­tes­to ak­ci­jas, pa­vo­jaus var­pais to­liau skam­bi­na or­ni­to­lo­gai.

Ma­ža­sis Žuvintas

Tarp Mo­kyk­los ir Koo­pe­ra­ci­jos gat­vių ty­vu­liuo­jan­tis apie 6 hek­ta­rų plo­to Tri­ny­čių tven­ki­nys bu­vo iš­kas­tas dar XV am­žiu­je ir ka­dai­se va­din­tas Ma­lū­no tven­ki­niu. Ši vie­ta yra dau­ge­lio mies­tie­čių pa­mėg­ta gam­tos oa­zė. Ap­link tven­ki­nį mėgs­ta vaikš­čio­ti pa­gy­ve­nę žmo­nės, ma­mos su ve­ži­mė­liais, ma­ža­me­čiais vai­kais.

Or­ni­to­lo­gas Ju­lius Mor­kū­nas LŽ tei­gė, kad tven­ki­nys pa­si­žy­mi spar­nuo­čių įvai­ro­ve. „Lie­tu­vos mas­tu jis uni­ka­lus, nes ki­to to­kio, esan­čio did­mies­čio vi­du­ry­je ir tu­rin­čio di­de­lę gy­vū­nų rū­ši­nę įvai­ro­vę, ša­ly­je nė­ra. Nuo­lat pe­ri lau­kiai, di­džio­sios an­tys, gul­bės, ne­ndri­nės viš­te­lės, ru­da­gal­viai ki­rai, ma­žo­sios ir di­džio­sios krakš­lės. Tai pui­ki vie­ta ir pa­ukš­čiams fo­tog­ra­fuo­ti“, - sa­kė jis. Pa­sig­ro­žė­ti lau­ki­niais spar­nuo­čiais ir juos fo­tog­ra­fuo­ti prie Tri­ny­čių tven­ki­nio at­vyks­ta net už­sie­nie­čių.

„Tel­ki­nį pa­ver­tus ak­ty­vaus lais­va­lai­kio zo­na, van­den­len­čių spor­to ba­ze, pra­dė­jus ja­me plau­kio­ti van­dens dvi­ra­čiais, val­ti­mis, bai­da­rė­mis, pa­ukš­čiams bū­tų su­duo­tas smū­gis. Jie ga­li pa­si­trauk­ti iš te­ri­to­ri­jos, ne­be­pe­rė­ti. Taip tven­ki­nys pra­ras­tų sa­vo ža­ve­sį“, - pa­žy­mė­jo J. Mor­kū­nas.

Pa­sak gam­ti­nin­ko Al­gir­do Knys­tau­to, Tri­ny­čių tven­ki­nį gam­tos oa­ze rei­kė­tų pa­lik­ti pir­miau­sia dėl edu­ka­ci­jos. „Bet koks ob­jek­tas mies­te, kur žmo­nės ga­li ste­bė­ti pa­ukš­čius, tu­ri bū­ti sau­go­mas, ne­ly­gu - re­ti tie pa­ukš­čiai ar ne. To­kio­se vie­to­se žen­gia­mi pir­mie­ji žings­niai pra­de­dant pa­žin­ti spar­nuo­čius“, - ti­ki­no jis.

Jau sta­to bazę

Pa­gal Klai­pė­dos sa­vi­val­dy­bės ir Vil­niu­je re­gis­truo­tos UAB "Ke­be­riokšt" pa­si­ra­šy­tą su­tar­tį Tri­ny­čių tven­ki­nio te­ri­to­ri­jo­je 10 me­tų bus siū­lo­mos van­dens pra­mo­gos, at­rak­cio­nai (van­dens­ly­dis) ir ki­tos poil­sio pa­slau­gos. Su­tar­ty­je nu­ro­do­ma net 45 pra­mo­gų rū­šys.

Per de­šimt­me­tį bend­ro­vė įsi­pa­rei­go­jo į to­kias pra­mo­gas in­ves­tuo­ti ne ma­žiau kaip 372 300 eu­rų, per pir­mus dve­jus me­tus - ne ma­žiau kaip 260 600 eu­rų.

Baiminamasi, kad tokie vaizdai ateityje bus tik prisiminimas.

Anot bend­ro­vės va­do­vės Li­nos Bud­rec­kai­tės, pla­nuo­ja­ma pra­dė­ti teik­ti pa­slau­gas jau šią va­sa­rą. „Jau pra­dė­ta sta­ty­ti ap­tar­na­vi­mo pa­tal­pa. Skai­čiuo­ja­me, kad užim­si­me 250 kvad­ra­ti­nių me­trų tven­ki­nio plo­to. Vie­nos iš dvie­jų van­dens­ly­džio tra­sos il­gis sieks apie 200 me­trų. Pa­grin­di­nė pra­mo­ga tu­rė­tų bū­ti van­den­len­tės. Va­lan­da kai­nuos 35-45 eu­rus, ta­čiau tra­są ga­lės iš­si­nuo­mo­ti ir ke­li as­me­nys“, - pa­sa­ko­jo ji.

Pra­mo­gų zo­na veik­tų nuo ge­gu­žės iki rug­sė­jo, žie­mą, jei­gu tven­ki­nys už­šal­tų, bū­tų tei­kia­mos pra­mo­gų ant le­do pa­slau­gos.

Pa­klaus­ta, kaip rea­guo­ja į vie­tos bend­ruo­me­nės ne­pa­si­ten­ki­ni­mą, L. Bud­rec­kai­tė at­sa­kė, kad žmo­nės bi­jo to, ko ne­ži­no. „Tai bus nau­jas da­ly­kas Klai­pė­do­je, tad na­tū­ra­lu, jog žmo­nės bai­mi­na­si. Juk nie­kas ne­ži­no, iš­nyks tie pa­ukš­čiai ar ne. Ki­tuo­se tven­ki­niuo­se, kur vyks­ta ana­lo­giš­kos van­dens pra­mo­gos, pa­ukš­čiai ne­iš­ny­ko“, - tei­gė ji.

Krei­pė­si į teismą

Ap­link Tri­ny­čių tven­ki­nį gy­ve­nan­tys klai­pė­die­čiai jau bu­vo su­si­ti­kę su mies­to val­džia, ren­gė pro­tes­tus, nuo­lat ra­šo raš­tus me­ri­jai.

Da­bar aiš­kė­ja, kad bent kol kas vers­li­nin­kų pla­nai teik­ti van­dens pra­mo­gų pa­slau­gas šio­je vie­to­je užs­tri­go. Anot uos­ta­mies­čio vi­ce­me­rės Ali­nos Ve­ly­kie­nės, an­trą vie­tą kon­kur­se užė­mu­si fir­ma jo re­zul­ta­tus ne­se­niai aps­kun­dė teis­mui.

„Jo pra­šo­ma pri­tai­ky­ti lai­ki­ną­sias ap­sau­gos prie­mo­nes. Tai reiš­kia, kad kol kas UAB „Ke­be­riokšt“ ne­ga­lės gau­ti lei­di­mo vers­tis pa­gei­dau­ja­ma veik­la. Ta­čiau su­tar­tis su šia bend­ro­ve yra ga­lio­jan­ti, ji to­liau ga­li in­ves­tuo­ti į inf­ras­truk­tū­rą. Mū­sų tei­si­nin­kai taip pat krei­pė­si į teis­mą teig­da­mi, kad kon­ku­ren­tų skun­das yra ne­pag­rįs­tas“, - LŽ sa­kė ji.

Kaip ti­ki­no A. Ve­ly­kie­nė, vien vers­li­nin­kų in­ves­ti­ci­jo­mis ne­bus ap­si­ri­bo­ta. „Žmo­nės tu­ri su­pras­ti, kad Tri­ny­čių tven­ki­nys Bend­ra­ja­me mies­to pla­ne pa­žy­mė­tas kaip ak­ty­vi re­krea­ci­nė zo­na su spor­to tra­so­mis. Klai­pė­do­je ir taip trūks­ta ak­ty­vaus lais­va­lai­kio vie­tų, pra­mo­gų. Esa­me įsi­ti­ki­nę, kad Tri­ny­čių tven­ki­nys ga­li tap­ti nau­ju trau­kos cen­tru. Ypač jau­ni­mui. Be to, sa­vi­val­dy­bė teiks par­aiš­ką gau­ti Eu­ro­pos Są­jun­gos fi­nan­si­nę par­amą ir pla­nuo­ja su­tvar­ky­ti vi­są te­ri­to­ri­ją, par­ką“, - pa­sa­ko­jo vi­ce­me­rė.

In­ves­ti­ci­nis pla­nas sie­kia 973 tūkst. eu­rų. „Kai bus ren­gia­mas tech­ni­nis pro­jek­tas, su­si­tik­si­me ir su gam­ti­nin­kais, ir su pa­vel­do­sau­gi­nin­kais, ir su bend­ruo­me­ne. At­siž­velg­si­me į jų siū­ly­mus. Da­bar kal­ba­me apie van­dens pra­mo­gų zo­nos įren­gi­mą“, - aiš­ki­no A. Ve­ly­kie­nė.

Vie­tos bend­ruo­me­nė mies­to val­džiai prie­kaiš­tau­ja, esą prieš pa­si­ra­šant su­tar­tį ji net ne­bu­vo in­for­muo­ta apie bran­di­na­mus pla­nus.

„Bu­vo skel­bi­mų spau­do­je. Ta­čiau pa­tys vers­li­nin­kai su­si­tik­ti su bend­ruo­me­ne ir pa­aiš­kin­ti, ką jie pla­nuo­ja įreng­ti te­ri­to­ri­jo­je, ne­pa­no­ro“, - pri­pa­ži­no vi­ce­me­rė. Kon­kre­čių il­ga­lai­kių pla­nų LŽ ne­su­ti­ko at­skleis­ti ir UAB „Ke­be­riokšt“ va­do­vė L. Bud­rec­kai­tė, esą tam dar ne lai­kas.

Klai­pė­die­čiai ūžia

Kol bend­ro­vė po tru­pu­tį įren­gi­nė­ja tech­ni­nę van­dens pra­mo­gų ba­zę prie tven­ki­nio, da­lis klai­pė­die­čių ke­lia vis di­des­nes ban­gas.

„Pa­žįs­tu to­kių, ku­rie spe­cia­liai at­va­žiuo­ja čia iš pie­ti­nės mies­to da­lies pa­si­žiū­rė­ti pa­ukš­čių. Bet es­mė yra ne tai. Es­mė ta, kad bend­ruo­me­nės nuo­mo­nė nie­ko ne­reiš­kia mū­sų pa­čių rink­tai sa­vi­val­dai. Apie tven­ki­nio at­ei­ties pers­pek­ty­vas tu­rė­jo bū­ti vie­šai dis­ku­tuo­ja­ma su gam­ti­nin­kais, pa­vel­do­sau­gi­nin­kais, is­to­ri­kais. To ne­bu­vo pa­da­ry­ta“, - pik­ti­no­si prie Tri­ny­čių tven­ki­nio gy­ve­nan­ti Ra­sa.

So­cia­li­nia­me tink­la­la­py­je „Fa­ce­book“ su­si­bū­rė ini­cia­ty­vi­nė gru­pė, sie­kian­ti iš­sau­go­ti Tri­ny­čių tven­ki­nį kaip ra­my­bės ir gam­tos oa­zę. Ne­se­niai bu­vo iš­pla­tin­ta ir sen­ti­men­ta­li nuo­trau­ka, ku­rio­je gul­bė ne­by­lė su jau­nik­liais įam­žin­ta ant tven­ki­nio kran­to, ša­lia vers­li­nin­kų pa­sta­ty­to kon­tei­ne­rio, pra­dė­tų kal­ti po­lių.

„Gul­bės su­ren­gė ty­lią pro­tes­to ak­ci­ją prieš in­va­zi­ją į Tri­ny­čių tven­ki­nį. Kaip sa­kė Bal­ti­jos ap­lin­kos fo­ru­mo di­rek­to­rius Žy­man­tas Mork­vė­nas, to­kie sta­ty­bos dar­bai, kai pa­ukš­čiai dar ne­spė­jo užau­gin­ti sa­vo jau­nik­lių, pri­lygs­ta nėš­čios mo­ters spar­dy­mui. Anot šio gam­ti­nin­ko, pa­ukš­čiai ne­ga­li pa­si­rink­ti pe­rė­ji­mo lai­ko, o žmo­nės sa­vo dar­bus ga­li pla­nuo­ti ir at­lik­ti juos ne­drums­da­mi gam­tos cik­lo“, - ti­ki­no Klai­pė­dos ta­ry­bos na­rė ir Lie­tu­vos jū­rų mu­zie­jaus dar­buo­to­ja Ni­ka Pu­tei­kie­nė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder