Fondo "Sos vaikai" iškraustymas kelia bangas

Fondo "Sos vaikai" iškraustymas kelia bangas

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorė Judita Simonavičiūtė skuba paneigti gandus, esą Melnragėje 20 metų veikusią organizaciją "Visos Lietuvos vaikai" ketinama iškraustyti vien dėl to, jog būtų privatizuotas patrauklioje vietoje esantis pastatas.

"Tikrai nėra taip, kad kas nors laukia ir nori tą pastatą privatizuoti. Savivaldybės pozicija yra tokia, kad atlaisvintos patalpos ir toliau būtų naudojamos socialinėms reikmėms", - sakė J. Simonavičiūtė, tačiau kokioms konkrečiai - esą dar negalinti pasakyti.

Agentūros "Visos Lietuvos vaikai", trumpiau vadinamo "Sos vaikai", Klaipėdos fondo vadovė Virginija Kairienė kol kas niekur kraustytis neketina ir tikisi užtarimo iš miesto politikų.

"Mūsų rėmėjai iš Vokietijos siūlo daryti socialinį skandalą visos Europos mastu. Į teismus nesiruošiame kreiptis, bet į žmogaus sąžinę - taip", - trečiadienį sakė V. Kairienė.

Dienos centrų - per akis

J. Simonavičiūtės teigimu, pagrindinis argumentas, kodėl nuo 1994 metų panaudos teise patalpas Melnragėje, Vaivos g. 23, socialinei veiklai naudojanti agentūros "Visos Lietuvos vaikai" Klaipėdos fondas turi jas apleisti, paprastas - šių metų liepos 1 d. pasibaigsianti sutartis.

"Sutarties pratęsti negalime. Nebent sudaryti naują. Tačiau tokios veiklos, kokia dabar yra ten vykdoma, miestui nereikia. Per tą 20 metų mieste yra įsteigta pakankamai dienos centrų", - sakė J. Simonavičiūtė.

Savivaldybės administracijos direktorė akcentavo, kad prieš 20 metų V. Kairienės iniciatyva buvo sveikintina ir labai naudinga miestui, tačiau ilgainiui ji nebuvo išvystyta tinkamai ir esą nebeatitinka dabartinių kanonų.

"Pagal dabartinius reikalavimus turėjo būti įregistruota šeimyna, tačiau tai nebuvo padaryta. Dabar ten buvo tarsi paslaugų miksas. Fondas vaikų globos namų funkcijos neatlieka ir nėra išsprendęs teisinių šios funkcijos vykdymo klausimų. Tačiau tikrai nesame tokie, kurie jau kitą dieną, kai tik baigs galioti sutartis, pulsime iškeldinti V. Kairienės oragnizaciją. Mes irgi norime, kad pradėtą projektą ji užbaigtų. Jau siūlėme jai kitas patalpas, tačiau šios netiko. Dabar vyksta ilgas susirašinėjimas", - pasakojo J. Simonavičiūtė.

Tikisi politikų užtarimo

V. Kairienė "Vakarų ekspresui" paaiškino, kad šeimyna taip ir nebuvo įsteigta tik dėl biurokratinio savivaldybės administracijos požiūrio.

"Liūdniausia tai, kad mūsų niekas neišklauso. Aš esu įsitikinusi, kad tokius sprendimus, kur ką iškeldinti, turi priimti ne savivaldybės admnistracijos direktorė, o miesto Taryba. Jau parašėme prašymą miesto merui ir renkame parašus, kad šis sprendimas būtų atšauktas", - taip lengvai nežadėjo pasiduoti V. Kairienė.

Ji sakė net turinti planą, kaip, pasinaudojus rėmėjų lėšomis, dar būtų galima praplėsti fondo veiklą - šalia vaikų dienos centro įsteigti ir senelių dienos centrą.

"Melnragėje yra daug senyvo amžiaus žmonių. Jie čia galėtų susirinkti ryte ir pabūti iki pietų, pavalgyti. Paskui rinktųsi vaikai į dienos centrą", - planais dalijosi V. Kairienė.

Šių metų pradžioje agentūros "Visos Lietuvos vaikai" atstovai kreipėsi į savivaldybę ir prašė atnaujinti panaudos sutartį iki 2021 metų arba suteikti galimybę lengvatinėmis sąlygomis išsipirkti patalpas. Tačiau šis prašymas nebuvo patenkintas.

Vaivos g. 23 esančios patalpos yra 250 kv. m ploto, šalia priskirtas ir maždaug hektaro dydžio sklypas.

V. Kairienės teigimu, agentūra "Visos Lietuvos vaikai" Klaipėdoje globoja 130 socialiai remtinų šeimų. Per 20 gyvavimo metų buvo globojami 79 vaikai, 59 iš jų - grąžinti į biologines šeimas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder