Europiečiams įdomu, kaip Klaipėdoje tiriami įrodymai

Europiečiams įdomu, kaip Klaipėdoje tiriami įrodymai

Į Lietuvą atvykusios Europos Komisijos (EK) darbo grupės delegacijos vizitas, kuris susijęs su EK reglamento keitimu tiriant įrodymus civiliniame procese, prasidėjo Klaipėdos miesto apylinkės teisme. Svečiai ne tik diskutavo su uostamiesčio teisėjais civilinių bylų nagrinėjimo klausimais, bet ir iš arti pamatė vieno iš didžiausių Lietuvos teismų veiklą.

Atvykusius svečius priėmusi ir juos pasveikinusi Klaipėdos miesto apylinkės teismo pirmininko pavaduotoja Zita Romanovaitė pasidalijo įžvalgomis apie tarptautinių institucijų atstovų susitikimų naudą siekiant kurti veiksmingą Europos Sąjungos (ES) teisinę sistemą.

Vėliau vykusioje diskusijoje iš ES valstybių atvykę universitetų profesoriai, teisėjas ir teismo ekspertas aptarė pagrindines vizito užduotis. Mariboro universiteto (Slovėnija) prof. dr. Vesna Rijavec teigė, kad viena iš jų – išsamiau susipažinti su Reglamento taikymo ypatumais ES, o po to sukurti bendrus principus, kuriais būtų galima suvienodinti įrodymų tyrimą skirtingose valstybėse.

Susitikimo metu svečiai domėjosi uostamiesčio teismo bylų nagrinėjimo specifika, jų statistika bei teisėjų darbo krūviu. Ypatingą delegacijos dėmesį atkreipė teismo darbas su elektroninėmis bylomis ir teisminės mediacijos procedūra. Mariboro apylinkės teismo teisėja Urška Kežmah nurodė, kad jų teisme per metus atliekamos daugiau negu 200 mediacijos procedūrų. Svečiams išsakyta Lietuvos statistika buvo daug kuklesnė – uostamiesčio teisme, kuris yra vienas iš aktyviausių šioje srityje, pernai išspręsti ginčą mediacijos pagalba asmenys panoro tik 10-tyje civilinių bylų.

Taip pat užsienio valstybių atstovams buvo surengta ekskursija po teismą. Jos metu svečiai aplankė teismo posėdžių sales, bylų raštines, nepilnamečių apklausos kambarį, o užsukę į teismo posėdžių sekretorių bei teisėjų padėjėjų kabinetus nepraleido progos pasiteirauti apie jų kasdienę veiklą.

Tolimesni EK delegacijos vizitai numatyti Kauno ir Vilniaus teismuose.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder