Ernesto Galvanausko įamžinimo reikalai pajudėjo

Ernesto Galvanausko įamžinimo reikalai pajudėjo

Žinia, iki šiol šio itin daug Klaipėdos gerovei tarpukariu nuveikusio žmogaus atminimas uostamiestyje įamžintas tik privačios iniciatyvos dėka - 2006 m. verslininko Aloyzo Kuzmarskio šeima savo lėšomis Klaipėdos universiteto miestelyje pastatė paminklinį E. Galvanausko biustą.

Pasiūlė istorikas

Miesto Tarybos Žymių žmonių, istorinių datų, įvykių įamžinimo ir gatvių pavadinimo suteikimo komisijai Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos instituto vyresnysis mokslo darbuotojas Vasilijus Safronovas pasiūlė E. Galvanausko vardu pavadinti Danės gatvės tęsinį Šiauriniame rage, tarp senosios perkėlos ir Naujosios Uosto gatvės.

Tokį pasiūlymą jis grindžia ir minimaliomis finansinėmis išlaidomis.

"Šiame Danės gatvės ruože nėra nė vieno pastato, tačiau planuojamas upės žiočių dešiniojo kranto užstatymas, todėl šiuo metu nereikės keisti jokių adresų. Be to, Ernestas Galvanauskas labai daug prisidėjo prie Klaipėdos uosto priskyrimo Lietuvai ir uosto specifikos pritaikymo Lietuvos poreikiams, todėl būtų prasminga šio žmogaus vardu pavadinti gatvę miesto centre, uosto rajone, einančią marių link", - motyvavo V. Safronovas.

Siūlo paskelbti Garbės piliečiu

Ateinančią savaitę posėdžiausianti minėtoji komisija svarstys ir kito klaipėdiečio idėjas dėl E. Galvanausko įamžinimo. Jis siūlo apsvarstyti galimybę E. Galvanausko vardu pavadinti Varnėnų gatvę.

"Šis spendimas nepareikalautų didelių kaštų iš kitų subjektų dėl būtinų duomenų dokumentuose keitimo, nes, portalo rekvizitai.lt duomenis, čia yra registruota tik viena įmonė - UAB "Klaipėdos Fauga" (Varnėnų g. 7). Kartu manau, kad ši gatvė labai simboliškai tiktų įamžinti minėtąjį asmenį, nes veda į uostą, kuriame darbavosi E. Galvanauskas. Be to, šalia jos jau netrukus pradės veikti naujasis keleivių ir krovinių terminalas, per Klaipėdą jungsiantis Lietuvą su kitomis Europos šalimis. Tai, mano nuomone, dar vienas gražus simbolis, besisiejantis su E. Galvanausko veikla ir idėjomis", - rašoma komisijai ir miesto merui skirtame rašte.

Jei Varnėnų gatvės pervadinimo idėja būtų nepriimtina, tokiu atveju siūloma svarstyti dar kelis variantus: pervadinti neseniai rekonstruotą Kairių gatvę, Perkėlos gatvę, Burių ir Pamario gatves, kuriose irgi yra įsikūrę tik po keletą subjektų.

Taip pat prašoma apsvarstyti galimybę suteikti E. Galvanauskui Klaipėdos garbės piliečio vardą, nes uostamiestyje jau yra precedentas, kai toks vardas buvo suteikiamas po mirties - 1991-aisiais jis suteiktas Heinsui Radvilui (Heinz Radwill), inicijavusiam Taravos Anikės paminklo atstatymą.

Siūloma įamžinti E. Galvanausko atminimą ir savivaldybės lėšomis ant namo, kuriame jis gyveno (Herkaus Manto g. 50), įrengiant atminimo lentą.

Iškelta idėja ir dėl galimybės Klaipėdai užmegzti ryšius su Prancūzijos miestu Aix-les-Bain, kurio kapinėse yra palaidotas E. Galvanauskas, savivaldybe, kad palikuonių nesusilaukusio E. Galavanausko kapas sausio 15-ąją arba liepos 24-ąją - tarpukario premjero mirties dieną - būtų papuošiamas, pavyzdžiui, simboline Klaipėdos miesto skirta gėlių puokšte.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder