Ekspertai siūlo su žuvimis vaikščioti kitoje vietoje

Ekspertai siūlo su žuvimis vaikščioti kitoje vietoje

Lietuvos architektų sąjungos Klaipėdos apskrities organizacijos architektūros ir urbanistikos ekspertų taryba beveik vienbalsiai nutarė rekomenduoti patraukti skulptūrinę kompoziciją "Pasivaikščiojimas su žuvimis" į kitą vietą.

"Vakarų eksprese" jau rašėme apie UAB "Arijus" ketinimą padovanoti Klaipėdai skulptūrinę kompoziciją "Pasivaikščiojimas su žuvimis" (joje vaizduojamas vyras, veda tris žuvis pasivaikščioti), kurios autoriai - skulptorius Svajūnas Jurkus ir architektas Vytautas Paulionis.

Ekspertų tarybos posėdyje, kuriame dalyvavo 8 nariai, darbą pristatęs V. Paulionis aiškino, jog užsakovas norėjo, kad kažkas būtų pastatyta Šiauriniame rage per vidurį. Autoriai pasirinko šiek tiek nuošalesnę vietą, išsikišimą prie medžio, kuris esą Dievo duotas. Skulptūra būtų pamatoma tik prie jos priėjus artyn - kad būtų netikėtas siurprizas. Kompozicija stovėtų ant plokštės. Skulptūros aukštis - 2,20 metro.

Ekspertai teiravosi, ar žuvys neturės kokių nors aštrių kampų, nes ant jų, be jokios abejonės, norės užsikarti vaikai, ar jos nekels pavojaus susižeisti. Pasak V. Paulionio, apie tai jau galvojama, be to, prie autorių prisidės dailininkas-skulptorius Sergejus Plotnikovas, tad skulptūros plastika dar bus tobulinama.

Kadangi ekspertams skulptūrinė kompozicija buvo pristatyta darbiniu pavadinimu "Klaipėdietis", ne visiems vyras su ilgu lietpalčiu iš XIX a. pasirodė panašus į klaipėdietį. Vienam ekspertų jis priminė škotų ubagą, kitam pritrūko kokios nors įtikinamesnės legendos, trečias manė, jog patys klaipėdiečiai skulptūrą pavadins savaip. Ir tik vienas nuoširdžiai prisipažino, kad jam labai patinka šio skulptoriaus darbai, kad tokia skulptūra tinkanti Šiauriniame rage, nes ten nieko tokio nėra. Beje, šio darbo dar nėra įvertinusi nei Lietuvos dailininkų sąjunga, nei savivaldybės Įvaizdžio komisija.

Tačiau dėl to, kad vieta kompozicijai parinkta netinkama, sutarė beveik visi architektai. Kadangi skulptūrinė kompozicija atsidurtų šalia dviračių tako, ji būtų pavojinga dviratininkams, ypač vasarą, kai žmonės keliasi į Smiltynę, ši vieta yra labai judri. Be to, nepageidaujamų susidūrimų gali būti ir naktį, tamsoje. Keli ekspertai pageidavo, jog kompozicija būtų apšviesta.

Ekspertų tarybos nariai nereikalavo pašalinti skulptūros iš Šiaurinio rago, bet siūlė ją patraukti į kitą pusę, arčiau Danės upės. Ten ir apšvietimo būsią daugiau, o ir žuvys labiau pasiteisinsią šalia upės.

Tad autoriams pasiūlyta dar paieškoti kelių vietos variantų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder