Edmundas Kvederis: "Privalome vienyti, o ne skaldyti visuomenę"

Edmundas Kvederis: "Privalome vienyti, o ne skaldyti visuomenę"

"Įstatymai, normos, tvarkos yra privalomi ir būtini, bet turi būti ir žmogaus pasirinkimo laisvė. Dabar esame vis labiau stumiami į prievolę, spaudimą", - sako Liberalų sąjūdžio partijos atstovas, Marių vienmandatės apygardos kandidatas į Seimą Edmundas Kvederis.

Ekonomikos koučerio kvalifikaciją turintis 44-erių mokyklos vadovas, fizikas, matematikas E. Kvederis patirties politikoje pradėjo semtis nuo pat 2011 metų. Ilgą laiką politinį pulsą jautęs kandidatas į Seimą praėjusiais metais sulaukė ne tik klaipėdiečių, bet ir pačių politikų pasitikėjimo - buvo išrinktas į Klaipėdos savivaldybės tarybą bei paskirtas Etikos komisijos pirmininku.

Antrą kartą į Seimą kandidatuojantis Tarybos narys neslėpė, kad per savo politinį kelią jam teko patirti ir šilto, ir šalto. E. Kvederio manymu, žmonės šių dienų politikoje labiausiai pasigenda lojalumo, nuoširdumo ir atvirumo.

Politikas neabejoja, kad situacija pasikeis tik tada, kai Seimo nariai pradės mažiau svaidytis pažadais ir nustos skaldyti visuomenę. Nes būtent tai šiomis dienomis griauna pasitikėjimo politika pamatus.

Edmundai, kaip vertinate šių dienų politiką? Susidaro įspūdis, kad žmonės toliau praranda pasitikėjimą politikų priimamais sprendimais...

Taip yra todėl, kad visuomenei primetinėjama griežta tvarka be jokio pasirinkimo. Manau, kad žmogus pats turėtų nuspręsti, kaip reikia auklėti savo vaiką. Ar tikrai žmogus negali nuspręsti, kaip turėtų kaupti senatvei? Įstatymai, normos, tvarkos yra privalomi ir būtini, bet turi būti ir žmogaus pasirinkimo laisvė. Dabar esame vis labiau stumiami į prievolę, apribojimus.

Yra politikų, neva kurių dėka sutvarkoma gatvės atkarpa. Tada socialiniuose tinkluose tai eskaluojama kaip įmanoma, pasigiriama, kad apie tai sužinotų kuo daugiau žmonių. Tačiau ne visi darbai reikalauja didelio viešumo. Žmogus turi problemą ir nori, kad ji tiesiog būtų išspręsta...

Liūdniausia, kad didžioji dalis visuomenininkų, neva kovojusių už geresnį gyvenimą, eina į politiką. Žmonės dar labiau nusivilia ir jaučiasi apgauti, nes dar vienas asmuo ne jų problemą sprendžia, o kaupia savo dividendus. Tai nėra nuoširdumo požymis.

Kodėl visa tai vyksta? Kodėl politikams nepavyksta rasti bendro kompromiso?

Žmonėms patinka keliamos problemos ir nepasitenkinimas. Tad ir toliau daugelis tik žada. Aš savo rinkiminėje kampanijoje neturiu perdėtų lūkesčių. Dažnai priimtina, kad politikas iškelia skandalą, triukšmą, akcentuoja problemą, bet visiškai nedirba, kad tos problemos neliktų. Jeigu žada žmogus, neturintis komandos, jis nepadarys nieko. Darbas Seime yra susitarimų menas - jeigu žmogus tik kelia skandalus, jis negalės išspręsti jokių problemų, nes jis nemokės susitarti.

Edmundai, ko iš Jūsų būtų galima tikėtis Seime?

Aš esu prognozuojamas žmogus, turiu tam tikras vertybes. Reikia dirbti nepervertinant savo galimybių. Daugelis kandidatų neįvertina Seimo nario, politiko galių. Pamėgtos tezės - "sutvarkysiu, padarysiu, verslą iškelsiu, uždarysiu, neleisiu kirsti medžių, apginsiu žmones". Tai yra lūkesčiai, kuriuos gali būti nerealu įgyvendinti. Seime nereikia kovoti ir politikuoti - ten reikia dirbti, kurti įstatymus, atstovauti žmonėms juos girdėti ir, žinoma, mokėti susitarti.

Papasakokite apie savo kelią politikoje.

Politikoje esu nuo 2011 metų. Esu ideologinis politikas. Aš atėjau būti tam tikroje politinėje bendruomenėje, tarp bendraminčių. Nuo 2011 iki 2016 metų aktyviai politikoje nedalyvavau. Bet visada buvau šalia, sekiau aktualijas. 2016 metais dalyvavau Seimo rinkimuose. Galėjau pasirinkti lengvesnį kelią, turėjau netiesioginių pasiūlymų pereiti į kitą partiją. Kai kurie liberalai pabandė kurti neva "švaresnę" partiją. Aš pasakiau, kad jeigu esu tos ideologijos, tai kas pasikeitė? Kodėl turėčiau blaškytis? Viena atsitiktinė situacija nepakeitė mano, kaip žmogaus, įsitikinimų ir atstovavimo. Kelias niekada nebūna lengvas, bet šiuo atveju jis buvo ir yra logiškas.

Kaip praėjo pirmieji metai Klaipėdos savivaldybės Taryboje?

Į Tarybą atėjau jau turėdamas politinių žinių pamatus, tad įsivažiuoti sudėtinga nebuvo. Iki šiol nesu praleidęs nė vieno Tarybos posėdžio. Komitetuose nedalyvauju tada, jeigu jų laikas nesikerta su mano tiesioginiu darbu. Etikos komisijos pirmininko darbas yra labai atsakingas, nes būna daug karštų epizodų. Privalai viską derinti su teisininkais, kad galėtum priimti sprendimus. Bet kai gali išspręsti žmonių problemas, prisidėti prie miesto vystymosi, tai turi žavesio.

Jeigu būtumėte išrinktas į Seimą, kuriose srityse, Jūsų manymu, galėtumėte nuveikti daugiausia?

Išskirčiau pagrindines kryptis: švietimas turi tapti strategine investicija, saugi aplinka svarbiau už pelną, verslo aplinka patogi ir darbuotojui, ir verslininkui. Daugiausia galėčiau nuveikti švietimo srityje ir tam turiu dviejų dešimtmečių patirtį. Puikiai žinau klaipėdiečių problemas ir jas spręsiu. Ekonomiką išmanau ne tik iš kalbų, tad tikrai galiu prisidėti prie šalies ūkio vystymo. Esu tas, kuris siekia ne skaldyti, o vienyti visuomenę!

Politinė reklama bus apmokėta iš kandidato Edmundo Kvederio Marių apygardoje nr. 21 sąskaitos.

Užsakymo nr. 287998.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder