Draudimo laukia kaip išsigelbėjimo

Draudimo laukia kaip išsigelbėjimo

Žinia, Seime jau žengtas pirmas žingsnis siekiant uždrausti rūkyti daugiabučių namų balkonuose, daugelio nerūkančiųjų sutikta itin džiugiai. Tačiau galutinio verdikto, ar tikrai toks draudimas įsigalios Lietuvoje, dar teks kurį laiką palaukti.

Atsirado viltis, kad nerūkantiems gyventojams nebereikės kęsti iš kaimynų balkonų sklindančių dūmų kvapo. Po pateikimo parlamentarai pritarė tai numatančioms Tabako kontrolės įstatymo pataisoms. Po svarstymo komitetuose šis projektas į Seimo posėdžių salę turėtų sugrįžti gruodžio 1 d.

Rūkantieji purkštauja, kad jiems greitai iš viso nebeliks kur rūkyti. Tačiau ši žinia itin džiugi tiems, kurie metų metus negali praverti langų, nes kenčia nuo rūkalių kaimynų.

"Nebežinau, kas man gali padėti. Aukštu žemiau gyvenantys kaimynai nuolat balkone peša dūmą. Jie ten gyvena gal septyniese ir visi be perstojo rūko. Kiek kreipiausi į įvairias instancijas, niekas man negali padėti, nes jie esą savo balkone gali daryti ką nori. O kaip man gyventi, jei jie baigia mane išrūkyti?" - guodėsi Kretingos gatvės daugiabutyje gyvenanti senolė Bronislava.

Kad toks draudimas reikalingas, pritaria ir uostamiesčio viešosios tvarkos sergėtojai. Klaipėdos savivaldybės administracijos Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys minėjo, kad sulaukiama labai daug skundų iš gyventojų, kurie skundžiasi, jog kaimynai nuodija juos rūkalais.

"Dabar yra draudžiama rūkyti tik bendro naudojimo patalpose. Bendrabučiuose bendro naudojimo patalpos yra ir balkonai, tačiau daugiabučiuose viskas traktuojama kiek kitaip, todėl tokio draudimo labai reikia. Tai būtų puiki prevencija, nes dabar nėra jokių svertų nubausti tuos, kurie piktybiškai kenkia savo kaimynams", - kalbėjo V. Valys.

Esą įrodyti, kad kaimynas, plėšdamas dūmą balkone, kenkia aplinkiniams, nebūtų sudėtinga.

"Šiais laikais, kai visi viską geba nufilmuoti, tai įrodyti būtų labai paprasta. Be to, užtektų ir liudininkų parodymų", - svarstė V. Valys.

Svarstoma, kad už šį pažeidimą asmenims galiotų tokia pati administracinė atsakomybė, kaip ir už rūkymą bendro naudojimo patalpose, kuriose nerūkantieji gali būti priversti kvėpuoti tabako dūmais užterštu oru. Pasak D. Valio, už tokius pažeidimus asmuo gali būti įspėtas arba jam taikoma bauda nuo 20 iki 50 eurų.

"Taigi nepaisantiems draudimų asmenims cigaretė gali būti labai brangi", - šypsojosi valdininkas.

"Padėtų saugoti sveikatą"

Jūratė GRUBLIAUSKIENĖ, Klaipėdos visuomenės sveikatos biuro direktorė
Moksliškai jau seniai įrodyta, kad pasyvus rūkymas lygiai taip pat kenkia sveikatai ir gali sukelti tokias pat ligas, kokios gresia rūkantiems žmonėms. Todėl draudimas rūkyti balkonuose būtų puiki prevencija ir pagalba tiems, kuriems nepavyksta gražiuoju susitarti su savo kaimynais, kad šie nekenktų aplinkiniams. Kodėl dabar turi taikstytis tas, kuris gyvena sveikai?

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder