Dramos teatro puošmena - sukurta ir užmiršta

Dramos teatro puošmena - sukurta ir užmiršta

Prieš 30 metų skulptorius Algirdas Bosas specialiai Klaipėdos dramos teatro fasadui sukūrė bareljefą-pano "Dialogas". Meno kūrinys turėjo papuošti kultūros įstaigą po rekonstrukcijos, tačiau pritrūkus lėšų taip ir nebuvo sumontuotas. Nuo to laiko teatras rekonstruotas ir antrą kartą, tačiau pinigų sumontuoti pano vis nerandama.

Žmonės žavisi rekonstruotu Klaipėdos dramos teatro pastatu, tačiau dažnas atkreipia dėmesį, jog centriniam jo įėjimui iš Teatro aikštės lyg kažko trūksta. Įėjimą akcentuoja arka, o už jos - tuščia balta siena. Būtent šią sieną turėjo papuošti A. Boso sukurtas bareljefas-pano, vaizduojantis menininką kūrėją su Pegasu, mūzomis, fachverkinės architektūros fragmentais ir lotyniškais užrašais. Kūrinys buvo pagamintas iš bronzos su šlifuoto granito plokštėmis.

Pasak skulptoriaus, tai - didžiulis kūrinys, vien bronzinės jo detalės siekia apie 56 kv. metrų ploto (visos sienos dydis - 100 kv. m). "Tai būtų pats didžiausias pano Klaipėdoje", - pažymėjo A. Bosas.

Deja, Lietuvai atgavus nepriklausomybę pritrūko lėšų įspūdingo masto kūriniui sumontuoti. Jis buvo laikomas Klaipėdos dramos teatro rūsiuose ir ilgainiui užmirštas. Niekas nepasirūpino pano įtraukti ir į antrą kartą rekonstruojamo teatro projektą.

Prieš dvejus metus apie kūrinį priminė pats autorius ir grupė visuomenininkų - VšĮ "Mažosios Lietuvos kultūra". Jų iniciatyva skulptūrinė kompozicija buvo inventorizuota, nustatyta, jog kūrinys išsaugotas, trūksta tik 2 bronzinių detalių iš 33. Gautas architektų ir dailininkų ekspertų komisijos pritarimas. Paskaičiuota, jog pano atnaujinimo ir montavimo darbai atsieitų per 86 tūkst. eurų.

Pasak VšĮ "Mažosios Lietuvos kultūra" vadovo Arvydo Girdzijausko, paramos projektui įgyvendinti buvo kreiptasi į Kultūros tarybą, atkreipti dėmesį į kūrinį prašyta ir tuometinio kultūros ministro Šarūno Biručio.

"Deja, finansavimas kūriniui sumontuoti skirtas nebuvo. Vėliau paaiškėjo, kad paties Dramos teatro bendruomenė lyg ir ne itin pageidauja šio kūrinio. Teatro vadovas pažadėjo pano klausimą svarstyti teatro meno tarybos posėdyje ir mus į jį pasikviesti, tačiau taip ir nesulaukėme kvietimo ir nežinome, ar šis klausimas buvo svarstytas", - sakė A. Girdzijauskas.

Klaipėdos dramos teatro vadovas Tomas Juočys sakė, jog A. Boso kūrinys teatre yra saugomas, tačiau jo nėra teatro apskaitoje. Anot direktoriaus, pano montavimas nėra prioritetinis klausimas.

"Stinga lėšų mūsų teatro kūrybinei veiklai. Kultūros ministerija nežada, kad kitąmet bus išlaikytas toks pat finansavimas kaip šiais metais. Pano montavimo kaštai - kaip 2-3 spektaklių. Tad teatro bendruomenėje yra įvairių nuomonių dėl šito kūrinio", - sakė T. Juočys.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder