Dovana miestui - iš marių iškeltas knechtas

Dovana miestui - iš marių iškeltas knechtas

Planuojama per Jūros šventę Šiauriniame rage atidengti meninį akcentą - AB "Klaipėdos nafta" dovaną miestui. Jo centre bus įdomus radinys - apie 100 metų senumo knechtas.

Statant Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo krantines, gilinant ties jomis akvatoriją buvo iškastas knechtas. Paveldosaugininkai nustatė, kad jis yra apie 100 metų amžiaus. Ypatingos paveldosauginės vertės jis neturi, tad leista jį panaudoti kuriant meninį akcentą.

"Norime padaryti dovaną miestui, kuri primintų ir apie energetinę šalies nepriklausomybę užtikrinusį terminalą, laivą "Independence", - sakė "Klaipėdos naftos" komunikacijos vadovė Indrė Milinienė.

Kultūros paveldo departamento Klaipėdos skyriaus vyriausiojo valstybinio inspektoriaus Laisvūno Kavaliausko teigimu, tai tipinis XIX a. pabaigos-XX a. pirmos pusės metalinis knechtas, kurie paprastai būdavo maždaug 3 metrų ilgio. Vienas jų galas būdavo įlietas į betoninį luitą ir įkasamas į krantinę. Anot inspektoriaus, knechtai nėra kultūros vertybės, tačiau vertės požymių turi.

"Tai tipinis knechtas, kokių Klaipėdoje turime ne vieną ir ne du. Ir senojoje Danės krantinėje tokių yra, ir Šventosios uoste. Mes pritarėme tam, kad tas knechtas, kuris, manau, po karo buvo naudojamas tiesiog kaip medžiaga krantinei statyti, galėtų būti panaudotas kaip meninis akcentas. Visame pasaulyje įprasta iš jūrinių simbolių daryti įvairius memorialus, pavyzdžiui, kompozicijas iš inkarų. Man "Klaipėdos naftos" projektas patiko", - sakė L. Kavaliauskas.

"Kompozicija simbolinė. Svarbiausia buvo tinkamai panaudoti tą radinį. Kompozicijai suteikėme šiek tiek alegorijos, simbolikos. Kaspinai tarsi tos šalys, kurios mums tiekia dujas. Centre knechtas, prie kurio rišami laivai, jungia šalis, kurios padeda Lietuvai užsitikrinti energetinę nepriklausomybę", - sakė kompozicijos kūrėjas skulptorius Klaudijus Pūdymas.

Be knechto, kompozicijai bus naudojamas nerūdijantis plienas ir akmuo, gražus granitas, simbolizuojantis pagrindą - žemę. Plieninės juostos - tarsi šalių jungtys. Pasak autoriaus, kompozicija bus nedidelė, kamerinė.

"Buriuotojų krantinėje stovi mažesni knechtai, skirti mažesniems laivams. Mūsų knechtas šiek tiek didesnis, nes jis simbolizuoja šiek tiek daugiau nei laivų pririšimą. Knechtą palikome beveik nepaliestą, juntama, kad ant jo kažkada buvo lentelė. Per daug jo nelyginome, tik suteikėme spalvą ir padengėme medžiagomis, kad paprasčiausiai nerūdytų. Bus užrašyta informacija parinktu šriftu. Tai labai paprasta kompozicija, be pompastikos. Ji informatyvaus pobūdžio, tad meno mažai. Tai tarsi tam tikra heraldika, tarsi ženklas, primenantis istorinį įvykį. Nesistengiau daryti kokių nors menų, taikyti įvairias plastikas, nes šiuo atveju svarbu pati informacija", - pasakojo skulptorius.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder