Domėjosi kaip euras paveiks išmokas

Domėjosi kaip euras paveiks išmokas

Šiandien Lietuvos bibliotekose lankytojai dalyvavo trečiojoje renginių ciklo „Euro panorama“ transliacijoje su Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei „Sodros“ atstovais. Susitikimo metu daugiau nei 700 bibliotekų lankytojų gavo atsakymus į žiūrovų siųstus klausimus apie socialinį draudimą, išmokas ir pašalpas bei kitas socialines temas.

Gyventojams aktualiausias šios temos klausimas buvo ar nesumažės jų gaunamos pensijos, pašalpos ar kitos išmokos. Atsakydami į žiūrovų klausimus abiejų institucijų atstovai vieningai tvirtino, kad išmokų ir pašalpų dydžiai, įvedus eurą, nemažės, o atvirkščiai – kai kuriais atvejais ir padidės. „Dar kartą pabrėžiame, kad visos pensijos, pašalpos ir kitos išmokos bus perskaičiuoti oficialiu kursu. Dėl apvalinimo gavėjų naudai išmokos ne tik nemažės, bet daugeliu atveju ir bus šiek tiek didesnės“, - pasakojo „Sodros“ atstovams ryšiams su visuomene Martynas Žilionis.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovė Svetlana Kulpina transliaciją stebintiems žiūrovams pateikė piniginės socialinės paramos išmokų dydžius litais ir paaiškino kaip jie bus perskaičiuoti eurais. „Pavyzdžiui, jeigu nepasiturintis gyventojas šiuo metu gauna 350 litų socialinę pašalpą, tai nuo ateinančių metų sausio 1 dienos jo gaunama pašalpa bus 102 eurai. Dėl litų perskaičiavimo į eurus, apvalinant iki sveiko skaičiaus gavėjo naudai, socialinė pašalpa padidės 0,64 euro, t. y. 2,20 lito. Iškilus neaiškumams konkrečiu atveju, susijusiu su socialinių išmokų skaičiavimu ir perskaičiavimu į eurus, paramos gavėjai gali kreiptis į savivaldybės, kurioje gyvena, Socialinės paramos skyriaus specialistus. Klausimus taip pat užduoti galima nemokama euro linija telefonu 8 800 34528“, - teigė S. Kulpina.

Transliacijos metu buvo gauta virš 250 įvairiausių klausimų socialinėmis temomis. Laidos pašnekovai išrinko du įdomiausius ir originaliausius klausimus, kuriuos uždavusiems žiūrovams skirti 50 litų vertės dovanų kuponai knygoms įsigyti. Prizas atiteko Marijampolės P.Kriaučiūno bibliotekos lankytojui Ričardui, kuris retoriškai teiravosi kodėl negalėtų litai būti konvertuojami „vienas prie vieno“, t.y. 1 Lt už 1 eurą. Antrąjį čekį laimėjo p. Nijolė iš Vilkaviškio rajono Alvitos bibliotekos už pasiteiravimą kaip reikėtų eurus perskaičiuoti į litus. Abiems žiūrovams buvo primintas oficialus ir nekintantis euro kursas - 3,4528 Lt už 1 eurą. Aktyviausia transliacijos metu buvo Ukmergės rajono savivaldybės Vlado Šlaito viešoji biblioteka. Biblioteka apdovanota 500 litų vertės prizu naujoms knygoms įsigyti.

Gyventojai, kurie negalėjo dalyvauti tiesioginėje transliacijoje, bet norėtų daugiau sužinoti apie eurą, turės galimybę nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Youtube paskyroje (http://youtu.be/PJ4LSRl6LX8) pamatyti "Euro panoramos" transliacijų įrašus. „Euro panorama“ iš Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vyksta kas dvi savaites tuo pačiu laiku – ketvirtadieniais nuo 10 val. ryto, jų trukmė – apie 1 valandą. Atvykti į bibliotekas kviečiami visi besidomintys būsimąja Lietuvos valiuta.

Gruodžio 11 d. Lietuvos banko vadovas Vitas Vasiliauskas bei Lietuvos policijos atstovas bibliotekų lankytojams pasakos kaip pasiruošti euro atėjimui, kaip nepakliūti į sukčių pinkles bei atsakys į gyventojams kylančius klausimus. Sausį transliacijų ciklą užbaigs laida „Įsivedus eurą: apžvalga ir prognozės“, kurioje euro įvedimo rezultatus apibendrins finansų ministras Rimantas Šadžius.

Euras Lietuvoje įvedamas nuo 2015 m. sausio 1 dienos. Lietuva taps devynioliktąja euro zonos nare.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder