Didžiausią įspūdį padarė prezidentės vizitas

Didžiausią įspūdį padarė prezidentės vizitas

Šeštadienį Atgimimo aikštėje vykusioje iškilmingoje motorizuotosios pėstininkų brigados „Žemaitija“ Lietuvos Didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų bataliono nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos karių išleidimo į atsargą ceremonijoje pamatę šalies prezidentę Dalią Grybauskaitę, klaipėdiečiai stebėjosi ir ne vienas savo vaikui sakė: „Žiūrėk, čia mūsų prezidentė“.

Prezidentė Klaipėdoje dėkojo pirmiesiems 500 šauktinių, kurių didžioji dalis buvo savanorių, atlikusių privalomąją tarnybą ir pasidžiaugė, kad visos 19 merginų baigė tarnybą iki galo. Krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pastebėjo, kad tie 9 mėnesiai jų tarnybos nusirito kaip Baltijos jūros banga ir priminė į atsargą išeinantiems kariams, kad jie yra NATO pajėgų dalis.

Lietuvos kariuomenės Sausumos pajėgų vadas generolas majoras Almantas Leika pasidžiaugė, kad 120 dragūnų karių nusprendė tęsti tarnybą profesionalioje kariuomenėje, o 17 iš jų ketina tapti karininkais.

Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas pastebėjo, kad kas dešimtas Lietuvos šauktinis tarnavo Klaipėdoje. Jis apgailestavo, kad uostamiesčio gatvėse nebematysime šių gražių jaunų žmonių, tačiau sakė, kad Klaipėda palauks savaitę, kol atvyks nauji kariai.

Ceremonijoje nuaidėjo trys patrankų salvės: pirma - už Lietuvą, antra - už Lietuvos kariuomenę, trečia - už Dragūnų batalioną. Nuskambėjo ir dragūnų bataliono žygio daina „Baltijos krantų vaikai“. Su kariais atsisveikindamas bataliono vadas Viktoras Bagdonas priminė jiems: “Jei Tėvynė pašauks, dragūnai bus ten, kur reikia.“

Po ceremonijos prezidentė įsiliejo į žmonių minią ir nuoširdžiai bendravo su kariais ir ją apspitusiais klaipėdiečiais, fotografavosi , o karėms merginoms sakė, kad jos šaunuolės. Beje, viena jų prisipažino, visai nenorinti namo, mielai tęstų tarnybą, nes prie sunkumų priprantama.

Prezidentė pasidžiaugė, kad ir šiemet jau turime 3050 savanorių, o ketinama pašaukti apie 3,5 tūkst. „Džiugina, kad mūsų žmonės nebijo leisti vaikų tarnauti į Lietuvos kariuomenę. Dėkoju ir savanoriams, ir jų šeimų nariams, kurie palaikė jaunuolių norą mokytis ginti Tėvynę“, - sakė D. Grybauskaitė. Ji apgailestavo dėl neseniai jauną karį ištikusios mirties, kurios priežastis nebuvo buvimas kariuomenėje.

Duodama interviu žurnalistams prezidentė sakė, kad sąlygos Lietuvos kariuomenėje yra geros. „Pati lankiausi daug kartų, ir netikėtai, kad nebūtų išankstinių pasiruošimų. Maistas tikrai geras. Nusiskundimų neturime. Daromos nuolatinės apklausos karių, anoniminės, kad galėtų rašyti, ką nori. Apie 90 proc. apklaustų žmonių yra patenkinti maistu ir 10 proc. norėtų, kad būtų dar geriau. O visos kalbos yra tik bandymas supriešinti visuomenę su kariuomene, tai propagandinis suktukas. Kad kariuomenė yra gerai, rodo ir tai, jog beveik penktadalis tarnybą atlikusių karių išreiškė norą likti ir profesionaliai tarnauti Tėvynei“, - sakė D. Grybauskaitė.

Baigę tarnybą kariai papildys rezervininkų gretas. Pasak J. Oleko, lydėjusio prezidentę, vaikščiojančią palei Danės krantinę, šiandien Lietuva jau turi apie 80 tūkst. rezervininkų. Ministras priminė, kad šiemet šauktiniams yra šiek tiek pagerintos tarnybos sąlygos. Savanoriams, patekusiems į sąrašą, išmoka padidinta 15 proc. , šiuo metu svarstomas įstatymas, kuris pagerintų sąlygas ir kariams profesionalams. Ir rezervo kariai, kai yra pakviečiami, gauna atlygį, tačiau jis palyginti yra nedidelis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder