Dešimtyje Klaipėdos mokyklų - narkotikų pėdsakai

Dešimtyje Klaipėdos mokyklų - narkotikų pėdsakai

Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras 2015 m. gruodžio mėnesį Klaipėdos ugdymo įstaigose atliko narkotinių medžiagų aptikimo aplinkoje tyrimą, kurio tikslas yra diegti ir puoselėti mokyklose bei kitose jaunimo įstaigose nepritarimo narkotikų vartojimui idėją bei stiprinti moksleivių atsakomybės jausmą už švarią aplinką nuo narkotikų. Narkotinių medžiagų aplinkoje tyrimu galima aptikti narkotinių medžiagų pėdsakus aplinkoje. Tyrimas buvo atliktas naudojant patentuotą prietaisą, kuris veikia remiantis imunoanalizės principu kartu su paviršinių akustinių bangų technologija.

Tokios narkotinės medžiagos kaip susmulkintos kanapių dalys, heroino, kokaino ar amfetamino ir kt. narkotinių medžiagų milteliai pagal savo kilmę ir formą, išorės požymius yra birios, našios bei lengvai pasiskleidžiančios aplinkoje, todėl šių medžiagų mikrodalelės gali patekti ant įvairių objektų paviršių, todėl tyrimui atlikti buvo imami mėginiai perbraukus lakmusu per tam tikrus aplinkos daiktų paviršius. Po to šie mėginiai apdoroti minėtu prietaisu.

Iš viso buvo ištirta 22 ugdymo įstaigos. Testuojama aplinka buvo visose gimnazijose ir pagrindinėse mokyklose bei pagal išreikštą pageidavimą kitose neformaliojo ugdymo įstaigose. Narkotikų pėdsakų ieškota mokinių dažniausiai liečiamose vietose: tualetuose, sporto salių persirengimo kambariuose, ant mokinių spintelių paviršių, ant lauko durų bei kitose susibūrimo vietose.

Iš tirtų 22 ugdymo įstaigų narkotinių medžiagų pėdsakai rasti dešimtyje mokyklų. Kiekvienoje ugdymo įstaigoje buvo imama po 15-20 mėginių. Iš viso paimti 388 mėginiai, iš kurių 5 procentai (18 – mėginių) buvo su narkotinių medžiagų pėdsakais.

Ugdymo įstaigose rastų narkotinių medžiagų pėdsakų spektras įvairus, rasta: amfetamino, buprenorfino, kokaino, ekstazi, opiatų bei metamfetamino. Iš aptiktų narkotinių medžiagų pėdsakų populiariausios narkotinės medžiagos buvo amfetaminas (34 proc.) bei buprenorfinas (29 proc.).

Lyginant tyrimo rezultatus su praėjusių metų rezultatais, pastebėta, kad šiais metais ugdymo įstaigose nerasta kanapių pėdsakų, specialistai daro prielaidą, kad gal būt tai galėjo įtakoti tai, kad kanapes ugdymo įstaigose sunku vartoti, kadangi jas reikia rūkyti ir jos skleidžią gan stiprų kvapą.

Ištyrus ugdymo įstaigų aplinką dėl galimo narkotinių medžiagų vartojimo, gautus rezultatus panaudojame tolimesnėms prevencinėms veiklos vykdyti. Tokie testai puiki pagalbinė priemonė vykdant prevencines programas, nes galime sužinoti kuriose mokyklose tikslingiau skirti dar didesnį dėmesį ir pajėgas vykdant prevenciją. Taip pat šis tyrimas  ne tik padeda nustatyti, ar yra narkotinių medžiagų pėdsakų tam tikroje aplinkoje, tačiau veikia kaip prevencija, nes vien žinojimas, jog mokykloje yra atliekami tokie testai, gali sustabdyti mokinius vartoti psichotropines medžiagas.

Atsižvelgus į gautus rezultatus visą vasario mėnesį ugdymo įstaigose Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuro specialistai kartu su Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos tarnybos Prevencijos skyriaus pareigūnais organizuoja užsiėmimus mokiniams, pedagogams bei mokinių tėvams apie narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartojimą. Užsiėmimų metu aptariami narkotinių ir psichotropinių medžiagų tyrimo rezultatai Klaipėdos m. ugdymo įstaigose, problemos atpažinimas ir sprendimo būdai, suteikiama informacija pedagogams apie tai, kokie yra teisėti pedagogo veiksmai, įtarus mokinį esant apsvaigus, bei koks turėtų būti suaugusiųjų vaidmuo, pastebėjus, kad vaikas galimai vartoja arba platina medžiagas, kurios sukelia priklausomybę. Susitikimų su mokiniais metu diskutuojama apie žalą jaunam organizmui, apie teisines tokių medžiagų vartojimo pasekmes, o mokinių tėvams primename, kad jie nuolat domėtųsi, kur ir su kuo laisvalaikį leidžia jų vaikai.

Taip pat, šių metų vasario 22 d., bus organizuojamas seminaras “Narkotinių medžiagų paplitimo mažinimas ir prevencija ugdymo įstaigose”, skirtas ugdymo įstaigų psichologams, socialiniams pedagogams bei mokyklų visuomenės sveikatos priežiūros specialistams. Seminaro metu savo pranešimą skaitys Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamento atstovai, Priklausomybių ligų centro atstovai bei Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos tarnybos Prevencijos skyriaus atstovai. Šio seminaro tikslas perteikti ugdymo įstaigų specialistams kuo daugiau žinių apie mokinių narkotinių medžiagų vartojimą ir sustiprinti žinias prevencijos srityje.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder