Dėl teatro rekonstrukcijos - naujos aistros

Dėl teatro rekonstrukcijos - naujos aistros

Dėl šiuo metu rekonstruojamo Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro užvirė mūšis. Dangės bendruomenės asociacijos pirmininkė Liudvika Kuzminčiūtė reikalauja paaiškinti, kokiomis lėšomis finansuojami darbai, taip pat siekia dar kartą susipažinti su techniniu darbų projektu, mat šis, jos teigimu, kelia abejonių gyventojams.

Antradienį Klaipėdos miesto tarybos Kontrolės komiteto posėdyje buvo nagrinėjamas Dangės bendruomenės asociacijos prašymas paaiškinti, kokiomis lėšomis finansuojami darbai.

Tačiau Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro atstovai tikino tokią informaciją suteikę ne kartą.

Bendruomenės vardu pateiktame prašyme dėstoma, kad "rekonstrukcijos kaina nuolat svyruoja nuo 17 iki 28 mln. eurų". L. Kuzminčiūtės pasirašytame rašte aiškinama, kad buvo kreiptasi į teatro vadovę ir dėl atliktų darbų sąmatos, tačiau ji nebuvo pateikta. Taip pat prašoma išaiškinti, ar yra galimybė susipažinti su projektu.

Negauna informacijos?

L. Kuzminčiūtė antradienį "Vakarų ekspresui" sakė dėl šios užklausos pasijutusi užpulta. Ji piktinosi žurnalistais, kurie prieš tai jau domėjosi, ar ji turi išsilavinimą nagrinėti rekonstrukcijos skiriamas lėšas ir techninį projektą. Ji tikino, kad užsienio valstybių savivaldybės viešai skelbia atliktų darbų sąmatas. Anot jos, visuomenė turi teisę žinoti, kur leidžiami mokesčių mokėtojų pinigai.

"Ir čia nėra jokio stebuklo, kad aš paprašiau man pateikti atliktų darbų sąmatą. Ji (teatro vadovė - aut. past.) nesiteikė man atsakyti. Kai taip žmogus elgiasi, man norisi paklausti, kodėl", - apie kreipimosi į komitetą priežastį kalbėjo L. Kuzminčiūtė.

L. Kuzminčiūtė tikino, kad kreipėsi ir į Kultūros ministeriją, tad atsakymą gavo. "Bet tas atsakymas, žinot, kaip ne tavo reikalas - štai tokio stiliaus", - sakė Dangės bendruomenės asociacijos pirmininkė.

Ji dėstė, kad į ją kreipėsi Danės gatvės gyventojai, nepatenkinti šalia jų vykdomais darbais. Tačiau su techniniu projektu, kalbėjo L. Kuzminčiūtė, susipažinti ji taip ir negalėjo.

Techninį projektą rengusios bendrovės "Inžinerinė mintis" vadovas Tomas Burokas pateikė kitokią versiją. Jis tikino žinantis, kad su projektu gyventojai norėjo susipažinti.

"Mes juos nukreipėme pas užsakovą - Muzikinį teatrą. Ten gali eiti, pas juos yra projektas. Mano žiniomis, buvo atėję iš tos bendruomenės į Muzikinį teatrą ir tą projektą vartė", - sakė jis.

Paaiškėjo, kad duomenis apie tai, kas finansuoja teatro rekonstrukciją bei kiek lėšų projektui jau išleista, turi ir Klaipėdos miesto savivaldybė.

Savivaldybės Investicijų ir ekonomikos departamento vadovas Ričardas Zulcas teigė, kad tokią informaciją gali suteikti Savivaldybės Projektų skyriaus vedėja Elona Jurkevičienė. Tačiau ji "Vakarų ekspresui" jau tikino nenorinti atskleisti nei rekonstrukcijos darbų finansavimo šaltinių, nei tai, kiek jau darbams išleista lėšų.

"Nelabai korektiška jų skaičius komentuoti", - sakė ji, pridūrusi, kad duomenys gali būti ne taip interpretuoti.

INFORMACIJA. Dangės bendruomenės asociacija tikina, kad trūksta informacijos apie rekonstrukcijos projektą ir jo finansavimą, tačiau gyventojų raštus gaunančios įstaigos teigia, kad su informacija bendruomenė buvo supažindinta.

Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Rašo raštus

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro vadovė Laima Vilimienė kalbėjo, kad tokie duomenys nėra slapti.

"Dangės bendruomenė rašo po vieną laišką kas mėnesį ir taip jau daug laiko, o mes nuolat siunčiame jiems atsakymus. Jie yra parašę visoms institucijoms, kurioms begalėjo. Tad sakyti, kad jie neturi kažkokių duomenų, yra keista, nes jie turi tų duomenų tiek, kiek gali turėti", - sakė ji.

Kultūros ministerijos Ryšių su visuomene ir strateginės komunikacijos skyriaus atstovė Jana Mikulevič aiškino, kad projektas finansuojamas Valstybės investicijų programos, kurią tvirtina Vyriausybė, lėšomis.

Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro Strateginio ir investicijų valdymo skyriaus vedėjas Naglis Stancikas dėstė, kad iki šių metų pradžios yra panaudota 3 mln. 480 tūkst. eurų. Jis sakė, kad rekonstrukcijos darbus ketinama baigti iki 2022 metų.

J. Mikulevič informavo, kad šiais metais rekonstrukcijai skirta 8,064 mln. eurų.

"2020-2022 m. VIP (Valstybės investicijų programos - aut. past.) projekte, šiuo metu pateiktame LR Seimui, 2020 metams projektui suplanuota 7 mln. eurų, iš kurių apie 3,4 mln. būtų VIP lėšos, o kitos - ES", - atsakyme į "Vakarų ekspreso" užklausą teigė Kultūros ministerijos atstovė.

Ji aiškino, kad Kultūros ministerijos patvirtinta bendra projekto vertė siekia 29,7 mln. eurų, iš jų 10 mln. eurų skiria Europos Sąjunga, o 19,7 mln. eurų finansuojama Valstybės investicijų programos lėšomis.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder