Dėl "Prūsijos" remonto - teismai

Dėl "Prūsijos" remonto - teismai

Istorinis Klaipėdos naujamiesčio namas, esantis S. Šimkaus g. 6, kuriame kadaise veikė restoranas ir viešbutis "Prūsija", dar neapibrėžtą laiką turės kęsti "vaiduoklio" likimą. Itin prastos būklės pastato tvarkybos darbus pradėjusius šeimininkus sustabdė paveldosaugininkai ir teismai.

Pastatas S. Šimkaus g. 6 yra kultūros paveldo objektas. Miesto adresų knygose šis statinys pirmą kartą minimas 1768 m. Tuomet jo adresas buvo Palangos g. 7. Iki XX a. pastatas ne kartą buvo restauruojamas, keitėsi jo savininkai. Pasak istorikės Zitos Genienės, pikantiška pastato istorijos detalė, jog 1926 m. čia įsikūrė tarptautinė organizacija, kuri globojo prostitucija užsiėmusias merginas. Tarpukariu pastate veikė bendrabutis, kuriame buvo nuomojami butai. 1942 m. čia buvo įsikūrusi nacionalfašistinė organizacija.

Daugelis klaipėdiečių prisimena, jog nuo 1990 m. pastate veikė populiarus restoranas ir viešbutis "Prūsija". Šalia jo dažnai kvepėdavo kieme ant žarijų kepami šašlykai. 2007-aisiais 502 kv. metrų pastatą iš ankstesnių savininkų įsigijusi koncerno "Nesė Group" bendrovė "Pramogų bankas" planavo į čia iš Teatro aikštėje esančio pramogų centro perkelti administracines patalpas, tačiau imtis darbų sutrukdė krizė. Pastatą savininkai sumanė parduoti, tačiau pirkėjui vis neatsirandant, statinio būklė blogėjo. Čia įsikūrę benamiai 2010 m. sukėlė gaisrą, po kurio pastatui "diagnozuota" itin prasta būklė.

Pernai rudenį po Savivaldybės specialistų raginimo savininkai galiausiai ėmėsi tvarkyti savo nuosavybę. Buvo išvežtos šiukšlės, nereikalingi rakandai, keičiamas stogas bei langai. Darbai pradėti be Kultūros paveldo departamento ir be Savivaldybės Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus leidimų. Pastarojo skyriaus vedėjas Gediminas Pocius tuomet "Vakarų ekspresui" teigė, jog namo savininkai neprivalo remontui gauti leidimo, nes jo nereikia avarinių konstrukcijų sutvarkymui. Specialistas konstatavo, jog stogo konstrukcija yra "sutrūnijusi ir supuvusi", ir teigiamai įvertino jo remontą.

Kitokią poziciją užėmė Kultūros paveldo departamento (KPD) Klaipėdos skyrius. Po to, kai "Vakarų eksprese" praeitų metų spalio 16 d. išėjo straipsnis apie "Prūsijos" remontą, spalio 21-ąją pastato savininkai gavo įsakymą tvarkybos ir statybos darbus nedelsiant sustabdyti, nes jie pradėti be paveldosaugininkų leidimo, kuris neva yra būtinas, nes pastato būklė nėra avarinė.

"Pramogų bankas" apskundė paveldosaugininkų reikalavimą Klaipėdos apygardos administraciniam teismui. Šis skundą atmetė kaip nepagrįstą. Verslininkai ir paveldosaugininkai bylinėjasi toliau, tad situaciją dėl "Prūsijos" komentavo nenoriai.

"Nesė Group", kuriai priklauso ir "Pramogų bankas", valdybos pirmininkas ir savininkas Kazys Paulikas aiškino, kad tiesiog nori sutvarkyti prastos būklės pastatą, nori, kad mieste būtų gražiau, tačiau tam yra trukdoma.

"Tikiuosi, kad per metus procesas pajudės", - vylėsi verslininkas.

KPD Klaipėdos skyriaus vedėja Audronė Puzonienė pažymėjo, jog "Prūsijos" savininkams jau išduotos sąlygos, pagal kurias jie turi parengti pastato tvarkybos projektą ir suderinti jį su paveldosaugininkais.

"Už neteisėtų darbų vykdymą jiems surašytas reikalavimas. Byla yra teisme, todėl nenoriu plačiau komentuoti", - sakė A. Puzonienė.

Paklausta, kas vertingo yra "Prūsijos" pastate, specialistė sakė, jog nėra į tai įsigilinusi.

"Niekas tyrimų nepateikė, kas pastate anksčiau buvo. Žinome, kad ten buvo kaminas su viraline, kuris eina iš pirmojo pastato aukšto iki išorės. Pirmieji apskaitos duomenys buvo užfiksavę, kad toks kaminas buvo, o kaip yra dabar - negaliu pasakyti, nes pastatas galimai blogos būklės. Tas kaminas paveldosauginiu aspektu būtų vertybė", - sakė pašnekovė.

Teisiniai ginčai su paveldosauginių arba saugotinose teritorijose esančių pastatų savininkais šiam departamentui - ne naujiena. Vien Klaipėdos apskrityje, anot A. Puzonienės, yra apie 70 bylų, kuriose atsakovas yra Klaipėdos skyrius arba departamentas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder