Dėl peticijos vadovai kviečiami į Seimą

Dėl peticijos vadovai kviečiami į Seimą

Valstybės saugumo departamento (VSD) generalinis direktorius Gediminas Grina ir generalinis prokuroras Darius Valys antradienį kviečiami į Seimą dėl anksčiau internete paskelbtos peticijos, kuria raginta pritarti Klaipėdos krašto prijungimui prie Rusijos.

Pareigūnai atsakys į Seimo „Drąsos kelio“ partijos frakcijos nario Vytauto Antano Matulevičiaus raštu pateiktus klausimus.

Parlamentaras teiraujasi, kokių veiksmų ėmėsi VSD ir prokuratūra, kad „būtų užkirstas kelias su Konstitucija ir galiojančiais įstatymais nesuderinamiems raginimams pažeisti Lietuvos Respublikos suverenitetą ir jos teritorijos vientisumą“, „ar provokacinis bandymas pritaikyti Krymo atplėšimo nuo Ukrainos scenarijų Klaipėdos kraštui yra vienintelis tokio pobūdžio veiksmas“, ar VSD turi strategiją ir yra numatęs konkrečias prevencines priemones, galinčias neutralizuoti Lietuvai priešiško nusistatymo formavimą socialiniuose tinkluose ir tinklapiuose.

V.A.Matulevičius taip pat atkreipė dėmesį, kad papildomu įtampos šaltiniu Lietuvoje tapo rengiamas referendumas dėl žemės nepardavimo užsieniečiams. Anot jo, akivaizdu, kad „referendumu savo tikslais bando pasinaudoti ir tos jėgos, kurios siekia komplikuoti Vilniaus ir Briuselio santykius ir kurios norėtų matyti Lietuvą ne Europos tautų bendrijoje“.

„Kas apie tokių jėgų veikimą žinoma VSD - įskaitant konkrečius asmenis, struktūras, veiklos metodus, finansinių resursų panaudojimą ir pan.?“ - teiraujasi Seimo narys.

Kovo 10 dieną internete pasirodė rusų kalba paskelbta peticija, kurioje Klaipėdos krašto gyventojai kviesti pritarti prisijungimo prie Rusijos Federacijos idėjai. Minėtą peticiją per keletą dienų internetu pasirašė keli šimtai asmenų, tačiau netrukus ši galimybė bei pati peticija buvo uždaryta jos anoniminio kūrėjo.

VSD duomenimis, peticija paskelbta Niujorke registruotame interneto portale „avaaz.org“.

Praėjusią savaitę Generalinė prokuratūra paskelbė, kad nėra pagrindo dėl šio atvejo pradėti ikiteisminio tyrimo, nes „nebuvo raginta smurtu pažeisti ar pasikėsinti į Lietuvos Respublikos suverenitetą, teritorinį vientisumą“.

Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS“ sutikimo neleidžiama.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder