Dėl nesukalbamo Sveikatos centro kreipsis į merą

Dėl nesukalbamo Sveikatos centro kreipsis į merą

UAB "Geoterma" atstovai mano, kad Klaipėdos visuomenės sveikatos centras blokuoja sanitarinės zonos specialiojo plano patvirtinimą ir prašo miesto Savivaldybės pagalbos. Vakar miesto Tarybos Miesto plėtros ir planavimo komitetas nusprendė kreiptis į merą, kad šis įpareigotų minėtą centrą diskutuoti.

"Geoterma" Klaipėdoje dirba jau 20 metų. Ji ima iš gręžinio sūrų vandenį, esantį 1 200 m gylyje, ir tiekia miestui ekologišką, iš žemės paimtą šilumą.

Vykdant gręžiniams keliamus reikalavimus "Geotermos" užsakymu buvo parengtas gręžinio, iš kurio imamas vanduo, vandenvietės sanitarinės apsaugos specialusis planas. Jis tris kartus buvo derinamas Klaipėdos savivaldybės Nuolatinės statybos komisijoje. Ir visus tuos tris kartus to plano nederino tik vienos iš šešių institucijų atstovai - Klaipėdos visuomenės sveikatos centro (KVSC).

"Geotermos" atstovai mano, kad KVSC daro dirbtines kliūtis - visus tris kartus buvo nurodomi skirtingi motyvai, tad sunku suprasti, kas iš tikrųjų užkliūna.

KVSC atstovai tvirtina, kad tai nėra blokavimas. Jie teigia plano nederinantys todėl, kad jis neatitinka Vyriausybės nutarimo dėl specialiųjų žemės ir miško naudojimo sąlygų. Vandens gręžinio sanitarinės zonos nustatomos tam, kad nebūtų užterštas vanduo.

"Geoterma" kreipėsi į teismą, byla dabar nagrinėjama Lietuvos vyriausiajame administraciniame teisme.

Vakar su problemomis "Geotermos" direktorius dr. Sigitas Petrauskas supažindino ir Miesto plėtros ir planavimo komiteto narius.

Atsiradus didesniems šilumos tiekėjams, mažesni miestui darosi mažiau reikalingi, tad "Geoterma" ieško naujų veiklos krypčių, kad galėtų išgyventi. Ji gaus 100 proc. Europos Sąjungos paramą dviem projektams, iš kurių vienas yra moksliniai tyrimai.

Pasak S. Petrausko, gręžinio vanduo yra labai sūrus ir gydantis. Tačiau dėl to gydymo ir užstrigta. Vandeniui reikalingas sertifikatas, todėl turi būti nustatyta sanitarinės apsaugos zona, tada Geologijos tarnyba duotų leidimą eksploatuoti, o laboratorija išduotų sertifikatą.

Ir štai jau 1,5 metų "Geoterma" bando gauti KVSC pritarimą parengtam spec. planui, bet nepavyksta. Bendrovė prirašė raštų Savivaldybei, kreipėsi į visas įmanomas institucijas, netgi į šalies prezidentę ir Specialiųjų tyrimų tarnybą.

Prezidentūros kanceliarija susirūpino dėl vieno centro pareigūnų veiklos ir prašo Sveikatos apsaugos ministerijos suvienodinti reikalavimus visuose sveikatos centruose. Tačiau rimčiausiai, pasak S. Petrausko, problemą įvertino Seimo Sveikatos reikalų komitetas. Jam KVSC veiksmai kelia abejonių, tad paprašyta pateikti visą medžiagą.

Pasak S. Petrausko, kadangi neleidžiama įeiti pro duris, tenka lipti pro langą - bendrovė gavo sertifikatą iš Vokietijos agentūros. Dabar, kai gautas sertifikatas, vanduo iš gręžinio bus transportuojamas į gydyklas.

Miesto plėtros ir planavimo komiteto pirmininkas Simonas Gentvilas konstatavo, kad susiduriama su biurokratiniu paradoksu, kai tarptautinės agentūros patvirtina, kad vanduo atitinka Europos normas, o mūsiškiai - ne.

Pasak S. Gentvilo, kai pietinėje miesto dalyje žmonės negalėjo atsidaryti langų dėl smarvės, prisišaukti KVSC specialistų nepavyko, tačiau, kur nereikia, jie pasirodo esą labai reiklūs.

Komiteto nariai pritarė pirmininko siūlymui kreiptis į miesto merą Vytautą Grubliauską, kad šis pakviestų KVSC į diskusiją ir dėl kvapų, ir dėl minėto specialiojo plano. S. Petrauskas sakė, kad KVSC atstovai jau buvo kviesti į diskusiją, tačiau nė vienas neatvyko.

Komiteto pirmininko pavaduotojas Algirdas Grublys sakė perskaitęs visą 84 puslapių medžiagą ir jokių argumentų, kodėl sanitarinės apsaugos specialusis planas negalėtų būti tvirtinamas, nerado.

"Valdiškai žiūrint, nėra prie ko prikibti. Manyčiau, KVSC požiūris keistokas", - sakė jis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder