Dėl naftos kvapų sukilo švietimo įstaigos

Dėl naftos kvapų sukilo švietimo įstaigos

Praėjusią savaitę AB "Klaipėdos nafta" (KN) lankėsi Vitės kvartale veikiančių mokyklų bei darželių atstovai, kurie skundėsi dėl daugelį metų jaučiamo stipraus naftos produktų kvapo. Kitą dieną KN atstovai susitiko ir su Vitės bendruomenės nariais, kurie taip pat išreiškė susirūpinimą.

Pasak "Vaivorykštės tako" mokyklos direktorės Džiuljetos Gečienės, iš uosto sklindantis stiprus kvapas jaučiamas jau daugelį metų ir tai kelia susirūpinimą. Būna dienų, kai mokytojai nė negali išvėdinti klasės, nes iš lauko sklindantys naftos kvapai tiesiog "riečia" nosį. Beje, juoduoja į uostą atsisukę mokyklos langų rėmai - ant jų esą nusėdę maži juodi taškeliai, kurių kitose pusėse nėra.

Būta atvejų, kai dėl stipraus kvapo mokykla kreipėsi į KN ir situacijai įvertinti kvietė atvykti oro taršos vertintojus. Tačiau specialistai esą pasirodė tik kitą dieną, kai kvapo nebebuvo. Vis dėlto apskaičiavę lakiųjų organinių junginių koncentraciją paaiškino, kad norma neviršijama.

Stiprus kvapas - bent kartą per mėnesį

Mokyklos atstovai teigia naftos kvapą jau daugelį metų jaučiantys ne nuolatos, dažniau, kai vyrauja rūkas, žemas slėgis. Itin aštrus kvapas jaučiamas keletą kartų per mėnesį, o silpnesnis - kur kas dažniau.

Nors "Vaivorykštės tako" mokyklą lankančių mažamečių tėvai dėl šios problemos nesiskundžia, įstaigos administracija esą norinti vaikams sukurti geriausias sąlygas, o išvedus juos į lauką, leisti kvėpuoti grynu oru.

"Šiuolaikinės technologijos gali apsaugoti žmones nuo nemalonių kvapų ir taršos, taigi, manau, tokia turtinga įmonė kaip "Klaipėdos nafta" galėtų pasirūpinti, kad kvapų ar taršos nebūtų", - teigė direktorė.

Su "Vaivorykštės tako" mokyklos, Simono Dacho progimnazijos, "Vitės" pagrindinės mokyklos, Klaipėdos paslaugų ir verslo mokyklos bei darželių "Bitutė" ir "Traukinukas" atstovais susitikęs pats įmonės generalinis direktorius Mindaugas Jusius neslėpė susirūpinimo dėl gautų skundų.

"Toli gražu mes nesistengiame orientuotis vien į pelną. Norime rūpintis gyventojais ir nesukelti jiems diskomforto", - susitikimo metu teigė jis. Tačiau taip pat patikino, kad, nors kvapai kartais ir juntami, bendrovė niekada neviršija lakiųjų organinių junginių koncentracijos normos, kuri mieste gali siekti 5 miligramus kubiniame metre. Atvirkščiai, skaičiuojama, kad koncentracija mieste dažniausiai vyrauja net penkis kartus mažesnė nei leistina norma.

IŠŠŪKIS. Patys "Klaipėdos naftos" atstovai neslepia, jog susitvarkyti su iš geležinkelio cisternų sklindančiais kvapais nėra paprasta. Redakcijos archyvo nuotr.

KN atstovai patikino, kad šiuo metu bendrovėje naudojamos modernios aplinkosauginės priemonės, tačiau pabrėžė, kad iki 2020 m. bendrovė planuoja investuoti dar apie 4,4 mln. eurų į technologijas, skirtas taršos prevencijai bei aplinkosaugai. Na, o kvapams surinkti bendrovėje prieš keletą metų buvo įrengtas specialus rekuperatorius.

Vis dėlto šimtu procentų surinkti naftos produktų kvapų neįmanoma, nes tokių priemonių esą tiesiog nėra. Kvapai, kurie labai susiję su bendrovės veikla, gali būti juntami net ir tuomet, kai minėta lakiųjų organinių junginių koncentracija nėra nedidelė, tačiau esą reikia nepamiršti, kad nemalonus kvapas dar nereiškia, kad jis kelia grėsmę sveikatai.

Kita vertus, intensyvaus eismo metu Klaipėdos gatvėse buvo vykdytas monitoringas ir įvertinta lakiųjų organinių junginių koncentracija. Pasirodė, kad Šilutės plente buvo pasiekta norma, o kenksmingų medžiagų koncentracija buvo penkis kartus didesnė nei naftos produktų skleidžiama.

"Garantuoti, kad kvapų nebus, iš mūsų pusės būtų labai nesąžininga. Juk jie labai susiję su mūsų veikla", - teigė bendrovės direktorius ir neslėpė, jog "surinkti kvapus nuo geležinkelio" kone neįmanoma.

Žadėjo reaguoti greičiau

Dž. Geičienė teiravosi, ar norma, kuri, kaip teigiama, niekada neviršijama, nėra pernelyg aukšta. Direktoriaus teigimu, atsakyti į šį klausimą turėtų už visuomenės sveikatą atsakingos institucijos, tačiau pabrėžė, kad bendrovės darbuotojams leistina norma esanti tikrai aukšta. Ji gali siekti net 200-350 miligramų kubiniame metre.

Susitikimo metu jie švietimo įstaigų atstovams žadėjo į skundus reaguoti greičiau, o bendrovės Naftos terminalo departamento direktorius Gediminas Vitkauskas ragino kreiptis į jį asmeniškai ir pažadėjo atvyksiąs iškart, kai iš švietimo įstaigų gausiąs žinią apie stiprų kvapą.

Paminėta ir darželiams bei mokykloms egzistuojanti galimybė iš bendrovės gauti paramą, siekiant įdiegti aplinkosaugines priemones būtent šiose įstaigose.

"Beviltiška situacija"

Vitės bendruomenės valdybos pirmininkas Ruslanas Schneiderat džiaugėsi kitą dieną įvykusiu susitikimu, taip pat KN planais skirti daugiau investicijų naujoms technologijoms bei siekiu prisidėti prie oro taršos matuoklių įrengimo Vitės kvartale.

"Daugelį metų jaučiamas kvapas galbūt nekenkia sveikatai, tačiau veikia psichologiškai. Blogai jautiesi emociškai, kai negali išvėdinti kambario ir kvėpuoti šviežiu oru. Stiprus kvapas erzina vaikus, pastebėjome, kad nuo jo čiaudi gyvūnai. Tai yra beviltiška situacija, nes nuo oro tiesiog negali pasislėpti", - guodėsi jis.

Tiek švietimo įstaigų atstovams, tiek Vitės bendruomenės nariams buvo surengta ekskursija po KN teritoriją, tačiau, pasak pašnekovo, norėtųsi dažniau rengti tokius susitikimus.

"Akivaizdu, kad direktorius nori bendrauti su bendruomene, o ir jam pačiam buvo naudinga išgirsti mūsų nuomonę. Tris valandas karštai diskutavome: ir pykomės, ir kalbėjomės draugiškai, žodžiu, kaip šeimoje. Norime, kad sprendžiant kvapų problemą būtų padėtas taškas. Mes nebekentėsime", - tvirtino jis.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder