Dėl mažo kelio - didelis konfliktas

Dėl mažo kelio - didelis konfliktas

"Jei nepatinka triukšmas, gyvenkite vienkiemyje", - po namų langais planuojamu tiesti keliu nepatenkintiems Debreceno gatvės 44 ir 46 namų gyventojams rėžė Klaipėdos miesto šeimos ir vaiko gerovės centro direktoriaus pavaduotoja Greta Adomaitytė.

Į Klaipėdos bendruomenės namus, įsikūrusius Debreceno g. 48, Savivaldybė siūlo tiesti privažiavimą. Šalia stovinčių daugiabučių gyventojai nepatenkinti: triukšmas, tarša, iškirsti medžiai - tokie jų argumentai. Tačiau jiems nepatinka ir tai, kad į Bendruomenės namus šiuo metu lankytojai važiuoja per jų kiemus.

"Šiuo metu esamas privažiavimas prie pastato Debreceno g. 48 siauras. Pastate įsikūrusios socialinės įstaigos (tarp jų - Šeimos ir vaiko gerovės centras. - Aut. past.) <...> ir yra didelis atvažiuojančių lankytojų kiekis. Esamas privažiavimas per gyventojų kiemus nebetenkina poreikių, dažnai gaunami gyventojų skundai dėl didelio pravažiuojančių automobilių srauto", - teigiama architektų parengtame rašte.

Konkursą suprojektuoti atskirą privažiuojamąjį kelią laimėjo Vilniuje įsikūrusios bendrovės "Atamis" architektai. "Tiesiai po langais", - pirmadienį jau antrame projektinių pasiūlymų pristatyme dalyvavusiems įmonės atstovams kone šaukdami choru piktinosi gyventojai.

"Gyventojai nepageidauja ir planuojamos aplink Bendruomenės namus tvoros", - šaukė kita gyventoja, klaususi, kodėl nėra atsižvelgiama į klaipėdiečių norus.

"Pritrūks vietų automobiliams", - dar vieną argumentą susirinkime dalyvavusiems, tačiau vargiai ką per šauksmus pratarti galėjusiems architektams ir miesto politikams metė daubiabučiuose gyvenantys gyventojai.

Nesupranta, kodėl piktinasi

Projektiniuose pasiūlymuose numatyta išasfaltuoti ir porą papildomų automobilių stovėjimo aikštelių. Architektai teigė, kad vietų statyti automobiliams atsiras net daugiau.

Savivaldybės Investicijų ir ekonomikos departamento direktorius Ričardas Zulcas klaipėdiečiams pareiškė, kad tiesiamas kelias yra reikalingas, o į gyventojų skundus galiausiai atsakė: "Aš irgi gyvenu šalia gatvės. Ir ką?"

"Visuomet būna dvi visuomenės pusės: ta, kuriai tinka, ir ta, kuriai netinka. Paprastai pirmieji neina į projektų viešinimus, pasipiktinimo nereiškia. Buvo vos keli, kurie pritarė šiam variantui. Didžioji dalis atėjo nepatenkintųjų. Tai lietuviškas mentalitetas. Tie, kurie garsiausiai rėkia, ir geriausiai girdimi", - apie gyventojų pasipiktinimą po susirinkimo sakė projektų vadovas Rimvydas Juotka ir pridūrė, kad į argumentuotus gyventojų pasiūlymus yra atsižvelgiama.

"Manome, kad gyventojai nesupranta realios situacijos, kad tas kelias ir tvora nesukels jiems jokių problemų. Nuo kelio važiuojamosios dalies iki daugiabučių langų atstumas siekia 17 metrų", - sakė Klaipėdos miesto šeimos ir vaiko gerovės centro direktoriaus pavaduotoja G. Adomaitytė, pasibaisėjusi gyventojų esą be reikalo keliamomis aistromis.

Anot jos, apie bendruomenės namus tiesiama tvora yra reikalinga tam, kad niekas nevedžiotų gyvūnų, nešiukšlintų teritorijoje. Ji teigė, kad pastate įsikūrusiose įstaigose lankosi vaikai, tarp jų - ir neįgalieji. Tvora juos apsaugotų.

"Bus apšviestos gatvės, sutvarkyti suolai, įrengtos šiukšliadėžės", - teigiamą projekto naudą įžvelgė G. Adomaitytė.

Kova - iki paskutinio

Projektuotojai teigia, kad bus atsodinti ir nukirsti medžiai, tačiau asociacijos "Klaipėdos žalieji" pirmininkė Liudvika Kuzminčiūtė vis tiek išreiškė nuomonę, kad tiesiant kelią bus padarytas neigiamas poveikis aplinkai.

Klaipėdietė Eugenija Budžienė susirinkimo pabaigoje paragino gyventojus kovoti prieš privažiuojamojo kelio tiesimo projektinius pasiūlymus. "Nežinau šios jų problemos, bet atėjau jų palaikyti. Gal ir jie mus palaikys", - savo apsilankymo susirinkime priežastis aiškino E. Budžienė, kuri priešinasi ir Savivaldybės planuojamiems pėsčiųjų ir dviračių tako tarp Šilutės pl. ir Taikos pr. tvarkymo darbams šalia jos namų.

"Apie projektą sužinojome prieš porą mėnesių. Labiausiai piktina mūsų parko medžių naikinimas. Jūs įsivaizduojate, kiek medžių iškirs! Atsodins, bet kada jie užaugs... Atstumas nuo namų iki planuojamo kelio labai mažas. O ir vaikų užtverti nereikia", - įsitikinusi Debreceno g. 40 namo gyventoja Elena Dumbrauskienė.

Po nuskambėjusių pasipiktinimų projektinių pasiūlymų pristatyme dalyvavęs Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas laikinai einantis Olegas Mariničius gyventojams sakė ketinantis svarstyti, ką daryti, kad kelio šalia Debreceno g. 44 ir 46 namų tiesti nereikėtų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder