Dėl dragūnų beretės - ištvermės kova

Dėl dragūnų beretės - ištvermės kova

Sausio 28 – vasario 2 dienomis Lietuvos didžiojo kunigaikščio Butigeidžio dragūnų batalione Klaipėdoje tarnaujantys nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai įveikė „Dragūnų taką“ ir įrodė esantys tikri dragūniečiai.

Kad taptų tikru dragūnu, kariams teko įveikti daug ištvermės ir jėgų pareikalavusias užduotis. Šaltas oras ir ledinis Baltijos jūros vanduo stingdė kūną, o begalinis skaičius atsispaudimų, atsilenkimų ir kitų fizinių iššūkių išsunkė jėgas. Nepaisant to, net ir išsekus jėgų rezervui, komandinis darbas ir didžiulė motyvacija karius atvedė į finišo tiesiąją. Įveikę šį kliūčių ruožą šauktiniai kariai specialiai tam surengtoje rikiuotėje davė Dragūno priesaiką ir gavo teisę nešioti beretes su bataliono kokarda. Tai didžiulė garbė kiekvienam kariui.

Nuo 2017 m. rugpjūčio 1 d. Dragūnų batalione tarnauja rekordinis skaičius šauktinių – 600, tarp jų beveik 20 merginų.

Devynių mėnesių tarnybą kariai pradėjo nuo bazinio karinio rengimo. Šio kurso metu buvo pristatoma karo taktika, ginkluotė, įvairūs statutai, pilietinis ugdymas, medicina, karo topografija, ryšiai bei fizinis pasirengimas. Praėjus šį kursą karių laukė specialisto rengimo kursas, kurių metu jie buvo suskirstyti į šaulius, kulkosvaidininkus, granatininkus, minosvaidininkus, ryšininkus, žvalgus ir kt. Pritaikydami bazinių bei specialistų rengimo kursų metu įgytas žinias kariai mokosi veikti tam tikro padalinio sudėtyje. Išmokę įvairios taktikos – gynybos, puolimo, žygio, atlikę žvalgybines bei kitas užduotis kariai šiuo metu dalyvauja šaudymo pratybose skyriaus sudėtyje. Skyriaus vertinamųjų lauko taktinių pratybų metu bus vertinamas kiekvienas skyrius. Netrukus po to šauktinių lauks būrio rengimo kursas. Kariai bus rengiami veikti būrio sudėtyje, o vėliau kariai bus ruošiami veikti dar didesniame struktūriniame padalinyje kuopoje.

Devynių mėnesių tarybą Dragūnų batalione kariai baigs balandžio pabaigoje.

2018 m. į tarnybą įvairiuose Lietuvos kariuomenės daliniuose bus pašaukti per 3800 karo prievolininkų. Jie tarnybą atliks daugiau nei 20 kariuomenės dalinių.

Pirmieji 2018 m. šaukimo nuolatinės privalomosios pradinės karo tarnybos kariai tarnybą pradės kovo viduryje, paskutinieji – gruodžio pabaigoje.

Devynių mėnesių trukmės nuolatinę privalomąją pradinę karo tarnybą LR Seimas atnaujino 2015 m. pavasarį. Tai buvo padaryta atsižvelgiant į pasikeitusią geopolitinę situaciją ir valstybės saugumui kylančias grėsmes. Sugrąžinus šauktinių tarnybą taip pat siekiama sustiprinti ir pagreitinti kariuomenės dalinių užpildymą profesinės karo tarnybos kariais, suformuoti pakankamą kariuomenės parengtąjį rezervą ir užtikrinti tinkamą piliečių pasirengimą ginti savo valstybę.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder