Dėl baseino statybų - pretenzijos

Dėl baseino statybų - pretenzijos

Vos Savivaldybė paskelbė Klaipėdos baseino statybų rangos darbų pirkimo ribotą konkursą, valdininkams pretenzijas dėl jo reikalavimų ėmė reikšti potencialūs dalyviai - esą sąlygos per sudėtingos ir riboja konkurenciją. Savivaldybės atstovai tai vadina paprasčiausia nešvaria verslininkų kova.

"Vakarų ekspresą" pasiekė vienos vilniečių įmonės pretenzija dėl viešo pirkimo sąlygų, kurioje kritikuojama ir prašoma pakeisti nemažai konkurso reikalavimų.

"Pirkimas vykdomas neskaidriai"

Potencialiems dalyviams užkliuvo aukštas bendro mokumo koeficientas - esą tokį Lietuvoje turi tik 12 bendrovių. Taip pat teigiama, neva pirkimo procedūroms trūksta skaidrumo, reikalavimai neproporcingi būsimo statinio atžvilgiu ir kt.

Pretenzijoje prašoma nustatyti mažesnį bendrą mokumo koeficientą, pakeisti 5 pirkimo sąlygų formuluotes ir stabdyti pirkimo procedūras iki tol, kol bus išnagrinėta pretenzija.

"Informuojame, kad tiekėjas yra visiškai tikras savo pozicijos teisėtumu, ir mano, kad pirkimas yra vykdomas neskaidriai. Nesutikus patenkinti šios pretenzijos reikalavimų, tiekėjas nedelsiant pateiks skundą Viešųjų pirkimų tarnybai ir inicijuos ikiteisminį tyrimą Specialiųjų tyrimų tarnyboje, kad būtų pritaikyta baudžiamoji atsakomybė", - teigiama įmonės atstovo pasirašytoje pretenzijoje, kurios kopija buvo išsiųsta Klaipėdos savivaldybės administracijai, Viešųjų pirkimų tarnybai ir "Vakarų ekspresui".

Nešvarios priemonės?

Paprašytas pakomentuoti verslininkų išdėstytus priekaištus, Savivaldybės Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas teigė, kad tai - viena iš keturių dėl baseino statybų konkurso gautų pretenzijų.

"Labai neigiamai vertiname praktiką, kada tiekėjai naudoja nešvarias priemones savo konkurencinėje kovoje. Jau turėjome atvejį su elektroniniu mokinio pažymėjimu, kai viena įmonė viešai išplatino pranešimą apie neva neskaidrias pirkimo procedūras, apie tai, esą mes proteguojame vieną iš tiekėjų, nepagrįstai išmetėme iš konkurso tą įmonę ir taip toliau. Vėliau teisme jie pralaimėjo visas bylas ir teismas išaiškino, kad Savivaldybė privalėjo atmesti tokį pasiūlymą", - neseną įvykį priminė A. Kačalinas.

Pasak teisininko, minėta vilniečių bendrovė naudoja spaudimą Savivaldybei, o tokios nešvarios priemonės esą menkina tiek Savivaldybės, tiek pačių paslaugų teikėjų reputaciją.

"A priori, dar teismui nepasisakius, kaltinti korupcija, kaltinti neskaidriais dalykais? Tokį tiekėjo veiksmą vertiname labai neigiamai. Su argumentais susipažinsime, jei jie bus pagrįsti, pretenzija bus tenkinama iš dalies ar visiškai, jei nepagrįsti, - arba dalis bus atmesta, arba visi bus atmesti. Tuomet pasisakys teismas", - "Vakarų ekspresui" sakė A. Kačalinas.

Pokalbininkas informavo, kad visos keturios įmonės, pateikusios pretenzijas, skirtingai prašo nustatyti tą patį reikalavimą.

"Pavyzdžiui, bendras mokumo koeficientas. Jį kiekviena įmonė prašo nustatyti skirtingą. Tai reiškia, kad jos gina ne viešąjį interesą, kad projektas būtų geriau įgyvendintas, kad ateitų pajėgi įmonė, o tiesiog pasižiūri, koks yra jų pačių mokumo koeficientas ir prašo nustatyti tokį, kad jos praeitų. Pavyzdžiui, dabar mes prašome koeficiento 1,1, viena įmonė prašo nustatyti koeficientą 0,7, kita - 0,6. Kiekviena įmonė žiūri savo verslo interesų, o ne viešojo intereso, tai yra labai svarbu. Šitokius dalykus vertinu kaip griežtą civilizuotų priemonių nesilaikančių konkurentų kovą", - komentavo A. Kačalinas.

Gali sustabdyti

Pasak teisininko, įprasta, kad, jeigu kokios nors viešo konkurso sąlygos netinka būsimiems rangovams, jie turi pateikti pretenziją, negalima iškart skųsti teismui.

"Kai jie pateikia pretenziją, mes turime įvertinti, ar iš tikrųjų ji pagrįsta, jei taip, galime iš dalies ar visiškai patenkinti tą pretenziją. Tokiu atveju, tiesiog pakeitus kurias nors sąlygas, pagal jas toliau kas nori teikia savo pasiūlymus. Jeigu pretenzija netenkinama, tada ta įmonė turi kreiptis į teismą ir ten nagrinėjama byla.

Aišku, jei tiekėjas be to, kad paprašo teismo pripažinti kažkurią konkurso sąlygą neteisėta, paprašo pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones ir sustabdyti konkursą, tokiu atveju visos pirkimo procedūros sustabdomos ir laukiama, kol apsaugos priemonės bus panaikintos arba kol bus išnagrinėtas visas ginčas", - procedūras aiškino A. Kačalinas.

GRĖSMĖ. Pavojų suplanuotoms baseino statyboms ėmė kelti galimi rangovai - pateiktos jau 4 pretenzijos, vienas galimų dalyvių ketina prašyti stabdyti pirkimo procedūras dėl esą neskaidraus darbo. Projektuotojų vizualizacija

Pasiūlymų atlikti Klaipėdos miesto baseino su sveikatingumo centru statybos darbus laukiama iki rugpjūčio 12 d. A. Kačalinas neslėpė, kad, jei konkursas bus sustabdytas, bus prarasti keli mėnesiai, kartu nusikels ir planuota darbų pradžia.

Vis dėlto teisininkas tiki, kad Savivaldybės pozicija yra teisinga.

"Pataikauti kiekvienam iš tiekėjų yra neįmanoma, nes kiekvienas siekia savo tikslų. Juk jei visi galės dalyvauti, ateis ne pajėgus tiekėjas su geriausiu pasiūlymu, o silpnas tiekėjas su pigiausiu pasiūlymu. Tokiais atvejais iškyla daugybė problemų, pavyzdžiui, po sutarties pasirašymo antstoliai pradeda siųsti visokius raštus, kad rangovas turi daug skolų, o mokėjimus pervesti reikia įvairiems kreditoriams, prasideda stabdymai, trūksta apyvartinių lėšų. Dėl to turime atrinkti pajėgų tiekėją", - komentavo A. Kačalinas.

Baseinas - specifinis objektas

Kadangi Klaipėda rengiasi statyti išskirtinį objektą, kokių Lietuvoje nestatyta jau daug metų, paskelbtas ribotas konkursas. Tai reiškia, kad yra nustatyti minimalūs kvalifikaciniai reikalavimai. Tie dalyviai, kurie juos tenkins, bus rikiuojami į bendrą eilę ir atrenkami 8 geriausi, kurie teiks konkrečius pasiūlymus. Šie bus vertinami ne pagal mažiausią kainą, o pagal ekonominio naudingumo kriterijų. Teigiama, kad būtent toks viešųjų pirkimų pasiūlymų vertinimas yra rekomenduojamas Europos Sąjungos institucijų. Įvertinus visus pasiūlymus, bus išrinktas geriausias, o jį pateikusi įmonė bus pripažinta laimėjusia konkursą.

"Jei tai būtų koks nors gėlynų sodinimo konkursas, kvalifikacija būtų atitinkama, reikalavimai būtų mažesni. Kai yra toks didžiulis specifinis objektas, privalome nustatyti reikalavimus ir juos ginti", - reziumavo A. Kačalinas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder