Dangės skvero rekonstrukcija: projektuotojai susipyko

Dangės skvero rekonstrukcija: projektuotojai susipyko

Vienas iš pagrindinių Lietuvos 100-mečiui skirtų Klaipėdos investicinių projektų - Dangės skvero rekonstrukcija - pakibo ant plauko. Už trijų savaičių projektas turėtų būti pateiktas užsakovui - Klaipėdos miesto savivaldybei, tačiau finišo tiesiojoje dar yra neparengtų dalių, projektas - be vadovo, rangovai ir subrangovai nesusišneka, kas už ką atsakingas, ir net nėra aiškios projektuojamo sklypo ribos nuo upės pusės.

Penktadienį popiet Savivaldybėje įvyko techninio projekto dalių pristatymas. Dangės skvero rekonstrukcijos projektą rengia konkursą laimėjusi UAB "Hidrostatybos projektai" kartu su UAB "Fugro baltic" ir UAB "Hidrosfera". Papildomu susitarimu pasitelkti subrangovai UAB Statybų projektų ekspertizės centras ir UAB "Tau projektai". Projektavimo darbų sutartis turėtų baigtis gruodžio 6 d.

Projektas - be vadovo?

Pristatymas prasidėjo klausimu - kas yra projekto vadovas? UAB "Tau projektai" architektas Romas Gailius pažymėjo, kad projektas vykdomas be vadovo ir tai yra didžiausia problema, nes subrangovai neturi informacijos apie projekto eigą, kokios dalys yra, kokių nėra.

UAB "Hidrostatybos projektai" vadovas Saulius Auzbikavičius informavo, kad projekto vadovą bus prašoma keisti. Žadėjo, jog prašymas Klaipėdos savivaldybei bus pateiktas pirmadienį. Vakar Klaipėdos savivaldybės administracijos Dokumentų valdymo skyriaus vedėja Virginija Zulonienė teigė, kad toks prašymas gautas nebuvo. S. Auzbikavičius vakar 15 val. teigė, jog pirmadienį nesuspėjo to padaryti ir užtikrino, kad prašymas keisti vadovą bus pateiktas antradienį iki darbo dienos pabaigos.

Pristatytoje projekto dokumentacijoje kaip vadovas pažymėtas UAB "Hidrosfera" projektų vadovas Rauf Zabolonkov "Vakarų ekspresui" teigė, jog jis yra tik krantinių rekonstrukcijos dalies projekto vadovas, o ne viso projekto. "Mūsų bendrovė projektuoja uosto krantines, projektavome ir anksčiau rekonstruotas upės krantines, tad ėmėmės ir šio projekto. Aš nuo pat pradžių nesutikau būti viso projekto vadovu ir nebuvau juo", - teigė R. Zabolonkov.

Naujausi sprendiniai

"Tau architektai" architektas Mindaugas Savickas pristatė naujausius Dangės skvero sprendinius. Priminsime, kad skveras projektuojamas pagal laiko skalės idėją ir dedikuojamas Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui, kuris bus minimas ateinančiais metais. M. Savickas pažymėjo, kad greičiausiai skveras kitais metais nebus pabaigtas, tad svarbią valstybinę datą pasiūlė įamžinti sukuriant simbolinę stilizuotą juostą su užrašu skvero prieigose.

Svarbiu skvero akcentu turėtų tapti istorinė Miesto knyga. Iš surūdijusio plieno nukaldintuose, o ne mediniuose, kaip buvo teigiama anksčiau, jos lapuose ketinama įrašyti svarbiausius uostamiesčio istorinius įvykius. Skvero puošmeną - fontaną - siūloma projektuoti, remiantis baltiška gyvenimo rato idėja. Planuojama, kad fontanas šoktų pagal užsakytą muziką. Ties vaikų žaidimo aikštele pasiūlyta įrengti aukštesnius turėklus prie upės, o jaunimui skirtos aikštelės akcentu taptų vėjo medis, kuris vėją paverstų elektros energija. Skverą apšviestų tiek tradiciniai šviestuvai, tiek inovatyvūs, kuriuos kaip bandomąjį inovatyvų projektą pristatė UAB "Iamus inovacijos".

Medžiai ar paveldas?

Kraštovaizdžio architektė Simona Mikalauskaitė pristatė siūlomą Dangės skvero apželdinimo koncepciją. Pasak specialistės, skvere buvo atlikta želdinių inventorizacija, kurios metu suskaičuoti 253 medžiai ir krūmų grupės. Įvertinus želdinių lapus, kamienus, lają nustatyta, kad 80 proc. želdinių yra geros būklės. Labai blogos būklės, anot S. Mikalauskaitės, yra 14 medžių, dar 6 medžiai dar gali gyvuoti apie 5 metus, 18 medžių teks šalinti įgyvendinant projekto techninius sprendinius. Kraštovaizdžio architektė apgailestavo, kad dauguma kritinės būklės medžių yra baltieji gluosniai, augantys upės pakrantėje, ir pasiūlė juos atsodinti, nes būtent šios rūšies medžiai yra tapę šio skvero "vizitine kortele".

S. Mikalauskaitė pažymėjo, kad 155 medžius reikia stipriai genėti, kad skveras taptų šviesesnis. Taip pat buvo pasiūlyta įrengti 16 gėlynų, kuriuose dominuotų pajūriui būdingi, natūralūs daugiamečiai augalai, kurie dekoratyviai atrodo visus metus.

Kraštovaizdžio architektė pasiūlė apželdinti ir archeologinę ekspoziciją, kurią įrengiant bus pašalinti medžiai, tad skvero pradžia atrodys panaši į pliką betono lauką. Pristatyme dėl to kilo diskusija, svarstyta, ar planuojami atidengti iki karo čia stovėjusios vilos pamatai bei grindų dalys yra vertingesni už brandžias liepas.

Savivaldybės administracijos Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška išreiškė nuomonę, kad "neblogai išlikę pamatai, grindų danga, būtų gana atraktyvu". "Buvo pasiūlytas variantas, kaip tuos pamatus aktualizuoti - čia galėtų vykti Muzikinio teatro ir kitokie renginiai. Toks sprendimas "susišaukia" ir su čia projektuojama laiko skale. Paveldosauginiu požiūriu čia esantys želdiniai nėra vertingi. Tai - sovietinis skveras. Jie vertingi tik tiek, kiek žavesio suteikia, bet ne paveldosauginiu aspektu", - teigė V. Juška.

Ginčas dėl sklypo ribos

Vienas įdomiausių Dangės skvero rekonstrukcijos projekto pristatymo klausimų buvo konstrukcinė projekto dalis. Ją susirinkusiesiems pateikė UAB "Hidrosfera" direktorius Arvydas Bielinis. Jo teigimu, projekte siūloma nuardyti tik įgriuvusios krantinės dalį, o visą naująją krantinę pastumti 0,6 m į upės vandenį. Tokiu atveju krantinės statybos kainuotų apie 1 mln. 250 tūkst. Eur. Ardyti visą senąją krantinę ir jos vietoje statyti naują atsieitų jau apie 3 mln. eurų.

Tai išgirdę "Tau projektų" atstovai M. Savickas ir R. Gailius pareiškė, kad įstatymas leidžia projektuoti tik esamo sklypo ribose, o atsakomybė už sprendinius, peržengiančius sklypo ribas tenka jų autoriams, o ne projekto vadovui, kurio šiuo metu net nėra. Viešai buvo pareikalauta pateikti garantinį raštą, kad Nacionalinė žemės tarnyba (NŽT) dėl to nekels pretenzijų.

S. Auzbikavičius argumentavo, kad NŽT derina tik galutinį parengtą projektą. Tai yra paprasta derinimo procedūra, kuri mums neatrodo problema, bet UAB "Tau projektai" mano priešingai. Jie apeliuoja į teisės aktus, tačiau nepasako į kokius. Tai rodo, jog nesupranta situacijos ir ieško baubų.

Penktadienį dar buvo pristatytos inžinerinių tinklų ir telekomunikacijų tinklų dalys, kurios rengėjams sukėlė daugiau rūpesčių nei tikėtasi. Mat esama AB "Klaipėdos vanduo" infrastruktūra yra nepakankama pageidaujamai laistymo sistemai įrengti. Taip pat abejonių sukėlė skvere esantis vandens surinkimo kolektorius, nes jis yra apsemtas vandens ir nežinia ar nėra sugedęs. Skvere esančius telekomunikacijų kabelius pasiūlyta sukišti į vamzdžius ir pravesti po upe.

Inžinerinės projekto dalies vadovas Martin Daukantas pažymėjo, jog jo rengiamoje dalyje taip pat išeinama už projektuojamo sklypo ribos, tačiau niekas dėl to problemų nekelia. "Išėjimas iš sklypo ribų yra kasdieninė projektuotojo duona", - aiškino projektuotojas.

"Mieste - netvarka"

Ar nematote, kad mieste vyksta netvarka? Užsakovas ketina leisti milijonus projektui ir net nežino kas ką daro ir kada padarys. Seniai terminai pasibaigė. O jie dar aiškina, kad kažką darys, kažko ieškos. Projektas jau seniai turėjo būti baigtas ir dabar turėtų būti atliekamos jo derinimo procedūros. Sprendiniai turėtų būti viešinami, pristatomi miestiečiams. Kada tai bus daroma?

"Kalti subrangovai"

Šiokį tokį atsilikimą turime dėl vidinės politikos ir iš Savivaldybės ne viską operatyviai gauname. Projekto vadovo klausimas nėra pagrindinis. Projekto vadovo keitimas yra rezultatas to, ką daro mūsų architektai, mūsų samdomi subrangovai UAB "Tau projektai". Dėl jų vėluojama ir keičiamas projekto vadovas. Nenoriu detalizuoti, ką jie daro ir ko nedaro. Sakykim, jog jie ne iki galo vykdo sutartinius įsipareigojimus. Neatlieka tam tikrų projekto dalių: apželdinimo, kultūros paveldo. Mes perėmėme jų rengimą, nors pagal sutartį jiems priklausytų. Bendros kalbos, kaip matote, nerandame.

"Yra galimybė sutartį pratęsti"

Projekto pristatymo metu pamatėme, kad skirtingos dalys projektuojamos nevienodu greičiu. Pastebėjome, jog generalinis rangovas nesusišneka su subrangovais. Tikimės, kad paskyrus naują projekto vadovą šios problemos bus išspręstos. Jeigu nebus - atsakomybė už visą projektą tenka generaliniam rangovui. Rizikos, kad projektavimo darbai nebus pabaigti laiku, yra. Taip pat yra galimybė pratęsti sutartį 4 mėn. Gali būti, kad įgyvendinti šį projektą kitais metais ir dedikuoti Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečiui nebus suspėta. Būtų gaila, nes tai - vienas iš svarbiausių investicinių projektų, skirtų šiai datai paminėti. Kitas projektas - naujos mokyklos statyba - vystomas sklandžiau.

Informacija

Nacionalinė žemės tarnyba informavo, kad jokių prašymų, pageidavimų ar raštų dėl Dangės upės krantinių tvarkymo ar perstatymo nėra gavusi.

Jeigu krantinė projektuojama valstybinėje žemėje, kurioje žemės sklypai nesuformuoti, būtina gauti NŽT sutikimą dėl statinių įrengimo valstybiniuose vidaus vandens telkiniuose pagal NŽT puslapyje pateiktą administracinės paslaugos aprašymą.

Jeigu projektuojama krantinė yra suformuotame žemės sklype, kurio nevaldo NŽT, tai joks sutikimas nereikalingas, tačiau jeigu krantinė projektuojama žemės sklype ir kerta šio žemės sklypo ribas, būtina vertinti projekto sprendinius, kurie su paklausimu nėra pateikti, kadangi pagal Nekilnojamojo turto kadastro nuostatus žemės sklypo riba negali kirsti statinio, išskyrus atvejus, kai statinys yra inžinerinis.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder