Danės skverą planuojama paversti patrauklia oaze

Danės skverą planuojama paversti patrauklia oaze

Siūloma neatpažįstamai rekonstruoti šalia Biržos tilto ir Muzikinio teatro esantį Danės skverą. Vakar uostamiesčio savivaldybė pasirašė sutartį su techninį projektą rengsiančia bendrove "Hidrostatybos projektai". Konkursą laimėjusi įmonė pristatė visuomenei visas siūlomas idėjas, tačiau kiek jų realiai bus galima įgyvendinti, paaiškės maždaug po metų.

Rengiantis paminėti valstybės atkūrimo šimtmetį Klaipėdoje nuspręsta ne statyti paminklą, o atnaujinti Danės skverą. Tad dabar konkursą laimėjusi bendrovė "Hidrostatybos projektai" rengs projektą, kaip reikėtų sutvarkyti šią teritoriją, kad skveras taptų patrauklesnis miestiečiams ir jie norėtų čia leisti savo laisvalaikį.

Konkurse dalyvavusios bendrovės turėjo pateikti vizijas, kuria linkme planuojama judėti, tad laimėtojas ir pristatė visuomenei komisiją sužavėjusią koncepciją. Tiesa, visuomenės atstovai pristatyme antradienį buvo nusiteikę itin karingai.

"Protestuojame", - rėkė moterys, kai Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas pasirašė sutartį su konkurso laimėtojais.

VILIOS VERSLĄ. Manoma, kad atnaujinus parką čia būtų patraukli vieta ir smulkiajam verslui.

Susirinkusieji buvo nuraminti, kad protestuoti kol kas nėra prieš ką.

"Pabrėžiame, jog tai, ką jums pristatysime - tik gairės. Kai pradėsime rengti techninį projektą, bus diskutuojama ir su visuomene, ir su specialistais", - minėjo "Hidrostatybos projektų" direktorė Jolanta Kitra.

Koncepciją ir vizualizacijas pristatęs architektas Mindaugas Savickas pasakojo, kad teritorija tarp Biržos ir planuojamo statyti Bastionų tiltų galėtų tapti itin patrauklia vieta miestiečiams.

"Norime padaryti tokį parką, kuriame žmonės rengtų piknikus, čia vyktų įvairi prekyba, būtų galima važinėtis dviračiais, laisvai prieiti prie vandens, būtų ir kavinė, ir viešasis tualetas, žiemą čia galėtų veikti čiuožykla. Šalia dabar vaikams įrengtos žaidimų aikštelės galėtų būti įrengta erdvė ir paaugliams, vyktų įvairios pramogos ant vandens, čia galėtų būti įrengta ir plaukiojanti scena", - idėjomis dalijosi M. Savickas.

Architektai viliasi, kad į šio parko kūrimą aktyviai įsitrauks ir patys miestiečiai. Tad siūloma sudaryti sąlygas tiek įmonėms, tiek patiems miestiečiams dovanoti vardines skulptūras ar suolelius, kurie galėtų puošti Danės skverą.

MUZIKA. Siūloma, kad skvere dominuotų muzikos tematika, nes šalia stovės atsinaujinęs Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras.

"Pavyzdžiui, vyras savo žmonai galės padovanoti vardinį suolelį ir jį pastatyti šiame skvere", - minėjo architektas.

Priešais šį skverą stovi Klaipėdos valstybinio muzikinio teatro pastatas, tad architektai siūlo, jog ir mažoji architektūra skvere būtų muzikinės tematikos. Pavyzdžiui, suoleliai - natų, o fontanas - smuiko rakto formos.

Beje, fontaną siūloma daryti plokštuminį, kad žiemą jį išjungus toje vietoje neliktų styroti neveikiantys strypai, o, galbūt, toje vietoje žiemą galėtų veikti čiuožykla.

Siūloma ir kitokius pačių Danės krantinių sprendinius.

"Aukštos krantinės buvo reikalingos senais laikais, kad būtų patogu iš laivo išlipti. Dabar jas reikėtų pritaikyti taip, kad žmogus galėtų laisvai prieiti prie vandens, kad būtų galimybė ir valtį nusileisti, ir vandeniu grožėtis. Ir kavinės su terasa galėtų veikti prie pat vandens", - pasakojo Mindaugas Savickas.

Pasak jo, rengiant skvero ir krantinių sutvarkymo projektą planuojama prisiminti miesto istoriją. Šioje vietoje senais laikais buvo ir gynybinis bastionas - fosa, stovėjo senasis paštas, silkių sandėlys, tad visus tuos objektus norima paženklinti šiuolaikinėmis priemonėmis, kad ir šviesomis, ar gėlynais.

"Kurdami viziją mes išėjome iš šio skvero ribų. Svarstome, kad nuo pat piliavietės iki Danės skvero ir per jį galėtų būti įrengtas interaktyvus takas, kur būtų sužymėta visa miesto istorija, paženklintos svarbios datos, asmenybės. Šiame take galėtų atsirasti įvairūs elementai, pavyzdžiui, konkretiems metams būdingas elektros stulpas ar uosto kranas", - pasakojo architektas.

Susirinkusiems labiausiai knietėjo išgirsti, koks likimas laukia skvere augančių senų medžių.

M. Savickas tikino, kad šią viziją kuriančiai komandai seni medžiai yra didžiausia vertybė. Siūloma kiek galima juos išsaugoti ir atitinkamai apšviesti, tuomet parkas ne tik atrodytų saugiai, bet ir interaktyviai.

"Būtų puikus šou - šokantys medžiai", - minėjo architektas.

Tiesa neslepiama, kad tikrasis medžių likimas paaiškės tik dabar, kai prasidės konsultacijos su želdinių specialistais.

"Dabar, kai jau pasirašyta sutartis, bus galima samdyti specialistus ir viską aiškintis. O miestiečiams siūlome savo idėjas ir pageidavimus dėl šio skvero tvarkymo raštu pateikti Savivaldybei. Kuo daugiau nuomonių - tuo geriau", - sakė "Hidrostatybos projektų" atstovai.

Skvero ir toje teritorijoje esančių krantinių projektavimo darbai atsies 138 tūkst. eurų. Visiems darbams - skverui ir krantinėms sutvarkyti preliminariai planuojama išleisti 4 mln. eurų.

Numatyta, kad realūs darbai galėtų prasidėti tik 2018 m. Tad tais metais minint valstybės atkūrimo šimtmetį bent jau būtų įkasta kapsulė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder