Civiliniai ginčai vis dažniau sprendžiami taikiai

Civiliniai ginčai vis dažniau sprendžiami taikiai

Klaipėdos miesto apylinkės teismo mediatorė teisėja Danutė Žvinklytė džiaugiasi, kad mediacija tampa vis populiaresniu ginčų sprendimo būdu – štai vien per keletą mėnesių mediatorei pavyko pasiekti net keturias taikos sutartis.

„Vieną bylą mediacijai gavau labai netikėtai. Eidama teismo koridoriumi užkalbinau prie posėdžių salės garsiai diskutuojančius žmones. Bandydama kiek numalšinti besiplieskiantį konfliktą, ėmiau su jais juokauti ir švelninti situaciją. Tada advokatė netikėtai manęs paklausė, ar nenorėčiau tapti šios bylos mediatore, o po kelių dienų jau gavau teisėjo prašymą sutikimui vykdyti teisminę mediaciją“, – pasakoja D. Žvinklytė.

Šioje byloje mediacijos procesas truko itin trumpą laiką – užteko penkių dienų, kad būtų pasiekta taikos sutartis. „Tai buvo byla dėl nepilnamečio vaiko gyvenamosios vietos ir bendravimo tvarkos nustatymo bei išlaikymo priteisimo. Taikos sutartį pavyko pasiekti, sakyčiau, žaibiškai greitai, nes tėvai iš tiesų labai paisė vaiko interesų netgi aukodami savo poreikius. Kai tėvai patys susitaria, žvelgdami atsakingai į savo ir vaikų gyvenimus, rezultatas būna labiausiai atitinkantis kiekvieno interesus“, – mintimis dalijasi teismo mediatorė.

Kitoje mediacijai perduotoje byloje jauni tėvai ginčijosi dėl pinigų, skiriamų vaiko išlaikymui. „Tėtis tuo metu neturėjo darbo, tad teigė negalįs ženkliai prisidėti prie vaikelio išlaikymo finansiškai. Aš jį nuraminau – juk jis jaunas, protingas, darbštus vyras ir netrukus darbą susiras. O vaikui pinigų skirti tikrai reikia, nes vien meilės negana. Mes su juo padiskutavome apie tai, kiek kainuoja vaikučio išlaikymas – įvairūs mišinėliai, rūbeliai, higienos priemonės ir kita – ir tėtis sutiko skirti vaikučio mamos prašomą sumą“, – prisimena D. Žvinklytė.

Dar vieną taikos sutartį pavyko pasiekti byloje dėl žalos atlyginimo, kuri tęsiasi dar nuo 2013 metų. Pernai byloje priimtą sprendimą atsakovai apskundė apeliacinei instancijai, iš ten byla atkeliavo mediacijai pas D. Žvinklytę. „Mediacija truko keturis mėnesius – įvyko du susitikimai, tačiau bendrauta elektroniniais laiškas kone kasdien. Abi šalys pripažino, kad bylinėjimas užsitęsė pernelyg ilgai, tad taikus susitarimas sutaupytų ne tik laiko, bylinėjimuisi skiriamų lėšų, bet ir, liaudiškai tariant, nervų. Pripažinusios tai, bylos šalys susitelkė ties abiems tinkamo ginčo sprendimo sąlygų“, – sakė teismo mediatorė.

Ketvirtoji taikos sutartis buvo pasiekta dviejų seserų ginče – jas sukiršino tėvo palikimas. Mediatorei buvo labai svarbu, kad seserys nesusipyktų dėl turto, ir kad jų vaikai neprarastų galimybės toliau tarpusavyje bendrauti. Pasak D. Žvinklytės, teisminė mediacija bus sėkminga tik tada, kai abi bylos šalys supras – norint taikiai susitarti, reikia kalbėtis ir ieškoti kompromiso, kartais net kažką paaukojant. Dažnai geri ir taikūs santykiai su artimaisiais, aplinkiniais yra daug svarbesni už materialinę naudą, tačiau, norint juo išlaikyti, tenka įdėti ir nemažai pastangų.

Šiuo metu Klaipėdos miesto apylinkės teisme yra dešimt teismo mediatorių.

Teisminė mediacija galima visuose bendrosios kompetencijos teismuose. Tai yra nemokama paslauga. Be to, jei pasirinksite ginčą civilinėse bylose išspręsti naudodamiesi teismine mediacija, sutaupysite nemažai savo laiko ir pastangų, kurie eikvojami besibylinėjant, taip pat – pinigų, nes teisminės mediacijos procedūrą užbaigus taikiu susitarimu grąžinama 75 procentai sumokėto žyminio mokesčio. Teisminei mediacijai gali būti perduodama ir dalis byloje pareikštų reikalavimų. Teisminės mediacijos būdu sprendžiant ginčą yra patiriama mažiau priešiškumo, o išsprendus ginčą taikiai atsiranda didesnė tikimybė, kad jis bus vykdomas geruoju.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder