Butams išpirkti prireiks daugiau kaip pusės milijono

Butams išpirkti prireiks daugiau kaip pusės milijono

Uostamiesčio politikų prašoma pritarti, kad Klaipėdos miesto savivaldybė galėtų iš gyventojų nupirkti ir nugriauti Nemuno gatvėje esančius du daugiabučius.

Savivaldybės administracijos užsakymu buvo nustatyta šio nekilnojamojo turto rinkos vertė - 593 163 eurai.

Planuojama pirkti Nemuno g. 113 ir 133 namus. Turtą Savivaldybė perka turėdama tikslą tuos namus nugriauti, nes žmonės juose gyventi negali, jiems būtina pagerinti gyvenimo sąlygas.

Viename name yra 9 butai, 3 negyvenamosios patalpos ir vienas sandėlis, kitame - 12 butų ir sandėlis.

Minėti namai yra prie AB "Lietuvos geležinkeliai" 201-osios geležinkelio atkarpos bėgių. Čia ne tik dieną, bet ir naktį bei savaitgaliais važiuoja traukiniai, sukeliantys didelį triukšmą ir vibraciją. Be to, didelį triukšmą Nemuno g. prie tų namų kelia ir LKAB "Klaipėdos Smeltė" vykdoma veikla - sunkvežimių judėjimas visą parą, dispečerių signalai, leidžiami garsiakalbiais.

Gyventojai skundėsi įvairioms institucijoms, net šalies prezidentei.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro Klaipėdos departamentas ne kartą organizavo akustinio triukšmo ir vibracijos pagreičio matavimus ir kaskart nustatydavo garso ir vibracijos normų pažeidimus. Centro išvada - gyventojai, esant tokiam triukšmui ir vibracijos lygiui, gyventi negali.

GELEŽINKELIS. Daugiabutis esantis Nemuno g. 133 yra visai šalia geležinkelio bėgių.

REDAKCIJOS archyvo nuotr.

Pirmieji straipsniai spaudoje apie gyventojų iškeldinimą iš minėtų namų pasirodė dar 1999 metais, t. y. beveik prieš 20 metų. 2011 m. Savivaldybės patvirtintame detaliajame teritorijos plane tie namai nurodyti kaip griautini. Žmonėms sakyta, kad jie būsią iškeldinti 2012-aisiais.

Mažiausiai septynerius metus bandyta aktyviau spręsti problemą. Vyko daugybė įvairių institucijų pasitarimų. Tų namų gyventojai piketavo, rengė įvairias akcijas. Ilgai nesusitarta, kas turėtų iškeldinti gyventojus iš tų namų - uostas, Savivaldybė ar geležinkelininkai.

Pagaliau procesas pajudėjo iš mirties taško - butus iš gyventojų išpirks Savivaldybė. Nemuno g. 113, 133 namų gyventojai, pardavę butus Savivaldybei, turės galimybę įsigyti būstą kitoje teritorijoje ir taip pabėgti nuo ilgus metus juos kankinusio triukšmo.

Vakar šis klausimas svarstytas Klaipėdos miesto savivaldybės tarybos Miesto plėtros ir planavimo komitete.

"Komitetas vienbalsiai pritarė tokiam sprendimui ir tam, kad jis būtų teikiamas Tarybai svarstyti. Po šitiek metų pagaliau iš tikrųjų žengtas rimtas žingsnis, žmonėms jau šviečia žiburėlis", - sakė Miesto plėtros ir planavimo komiteto narė Aldona Staponkienė.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder