Božolė šventėje populiariausia buvo svogūnų sriuba

Božolė šventėje populiariausia buvo svogūnų sriuba

Pirmą kartą Klaipėdoje surengta Božolė šventė didelio antplūdžio švenčiančiųjų nesulaukė, tačiau sujudimas senamiestyje buvo juntamas.

Božolė šventė pasaulyje žinoma kaip jauno vyno degustacijos renginys, švenčiamas kasmet trečiąjį lapkričio ketvirtadienį. Šventės ištakos – Prancūzija, Božolė regionas, kuriame gaminamas tokio paties pavadinimo vynas. Prancūzijoje Božolė švenčiama nuo 1951 metų. Šią šventę mini ir Vilnius, Kaunas, o  uostamiestyje ji surengta pirmą kartą.
Božolė šventė – ypatinga dar ir tuo, jog suorganizuota bendromis klaipėdiečių ir šilutiškių pastangomis. 

“Lapkričio mėnesį jau niūru, visi medžių lapai nukritę, o ir didelių renginių nebevyksta. Prekybininkai skundžiasi, kad nevyksta mugės. Norėjome pralinksminti miestelėnus, išjudinti juos su muge, gera muzika. Norisi, kad miestas neužsnūstų ir rudenį.  Ši šventė yra kaip testas. Norėjome pasitikrinti, ar klaipėdiečiams reikia tokių renginių, ar ne. Ateityje dar planuojame  surengti ir ispanišką, itališką renginį”,- sakė vienas iš renginio organizatorių Kęstutis,  pilstydamas prancūzišką svogūnų sriubą.

Atrodo, kad sriubos šįsyk šventėje buvo daugiau nei jauno vyno. Kęstutis sakė, jog prancūziškos sriubos išvirė apie 600 porcijų. Šventei įpusėjus jau pusė sriubos buvo išragauta.

Pirmą kartą prancūziškos sriubos pragavusi Ramunė patiekalą gyrė: “sriuba labai skani, šiek tiek saldi ir labai karšta”, - sakė moteris su dukryte atvykusi į senamiestį iš priemiesčio specialiai į šventę. 

Prancūzišką atmosferą ir gerą nuotaiką renginiui suteikė scenoje pasirodę atlikėjai: grupė ,,Lotus,,,,The Beatles tribute LT,, žinomiausių maestro V.Kernagio dainų projektas, populiarėjanti jaunimo grupė ,,Prieskonis”, Mia ir  kiti atlikėjų.

Prekybininkų mugė tradiciškai įsikūrė Turgaus gatvėje. Į renginį suvažiavo daugiau kaip 40 prekybininkų iš viso Vakarų Lietuvos regiono, iš Latvijos. 

Mugėje greta įprastų rankdarbių, skanėstų ir gurmaniškų gaminių buvo galima pajusti ir artėjančių Kalėdų nuotaikas.

Jau buvo galima įsigyti advento vainiką ar kalendorių, išsirinkti rankų darbo dovanėlę ar tokią malonią puošmeną – kaip džiovintų natūralių lauko augalų puokštė. Po 2,4 eurus kainuojančiomis puokštėmis, advento vainikais prekiaujantis vyrukas vos spėjo suktis.

Išskirtinio dėmesio sulaukė ir ūkininkas Marius, prekiaujantis net prancūziškus pranokstančiais brandintais fermentiniais karvės pieno sūriais iš Kulių kaimo. 

Gurmaniški sūriai su mėlynėmis, su čiobreliais, mirkyti šokolade, patiekiami su fermentuotais česnakais – tai ūkio “Slėnio sūriai” produkcija, kurią Marius kuria savo rankomis.

“Mūsų ūkis - nedidelis. Turime dvi karves ir penkias ožkas. Jos išmaitina mūsų šeimą, kurioja auga penki vaikai ir netrukus gims šeštasis”, - didžiavosi vyras.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder