Biudžetas kursto senjorų aistras

Biudžetas kursto senjorų aistras

"Vakarų ekspresui" išspausdinus vienos uostamiesčio pensininkus vienijančios organizacijos vadovės priekaištus dėl miesto biudžeto projekto, kurį politikams teikia 2015-uosius Senjorų metais paskelbusi Savivaldybė, redakcija sulaukė ir kitos pensininkų organizacijos laiško.

Jame jau žeriami priekaištai ne miesto valdžiai, o kritiką pareiškusiai kolegei.

Nori naujo svarstymo

Žinia, iš miesto biudžeto pensininkų reikalams šiemet ketinama atseikėti per 335 tūkst. eurų. Tačiau Klaipėdos miesto jungtinės pagyvenusių žmonių bendrijos vadovės Aldonai Marijai Gedvilienei pastudijavus Savivaldybės administracijos parengtą Senjorų metams paminėti skirtą specialų planą, į akis krito sumos, skirtos ūkinei pačios Savivaldybės veiklai - pastato remontui ar renovacijai.

"Pensininkų metams skirtą biudžeto dalį prašome svarstyti iš naujo ir atskirti ūkinei veiklai skirtas lėšas nuo senjorų reikalų, būtent senjorų organizacijoms reikalingų lėšų", - "Vakarų ekspresui" sakė A. M. Gedvilienė.

Jai didžiulį nusistebėjimą sukėlė tai, kad net 10 tūkst. eurų planuojama išleisti sveikatinimo užsiėmimams "Sveiko maisto receptai iš kartos į kartą".

"Specialiai rinkomės, kalbėjomės, aiškiai surašėme savo norus bei pateikėme valdininkams. Bet kam viso to cirko reikėjo, jei į mūsų norus niekas taip ir neatsižvelgė?" - stebėjosi A. M. Gedvilienė.

Pasak jos, pensininkai jau įteikė raštą miesto valdžiai, kuriuo prašo, kad biudžeto dalis, skirta Senjorų metams paminėti, būtų svarstoma iš naujo. Jį esą pasirašė 62 garbaus amžiaus klaipėdiečiai. Savo poziciją A. M. Gedvilienė žada išsakyti ir poryt vyksiančio miesto Tarybos posėdžio metu.

"Norime, kad nors vieną kartą metuose būtų nuodugniai patikrinta mūsų sveikata, kad miesto transportui būtų skirtos nuolaidos visiems pensininkams, kad Savivaldybėje būtų vienas žmogus, atsakingas už pensininkų reikalus, kuris priimtų visas mūsų pretenzijas, pageidavimus ir kuris pakviestų visus pensininkų vadovus visada, kai bus svarstomi su pensininkais susijusios problemos", - kelis esminius pageidavimus vardijo A. M. Gedvilienė.

Kita nuomonė

"Mūsų asociacijoje irgi yra įvairių pasisakymų, bet nugali sveikas protas. Klaipėdos senjorai turi savo namus. Tiesa ir ta, kad labai reikalingas didelis remontas, ir jam pinigai jau numatyti biudžete. Kam į juos kėsintis, juk pati Aldona nori kabineto, kompiuterio, konferencijų salės ir dar kai ko... O žygių, kad visas procesas pajudėtų, nedaro. Mes jau pamažu kraustomės į kai kurias patalpas, kurios nebus remontuojamos ir mąstome bei siūlome būdus, kaip ūkiškiau panaudoti biudžeto lėšas remontui, inventoriui, kad tai būtų ilgalaikė investicija ir nereikalausime dalykų, kurie teikia tik malonumus, kaip baseinas, teatras, muziejus ar ekskursija labai mažam žmonių skaičiui", - rašoma redakcijai atsiųstame Pagyvenusių žmonių organizacijų asociacijos valdybos narės Marijos Nijolės Ivanauskienės pasirašytame laiške.

Ji akcentuoja, kad ši organizacija vienija 16 saviveiklininkų kolektyvų, kurių narių skaičius siekia iki 600.

"Jau turime pastogę, atsivežėm instrumentą, įsikursime, tada vėl galvosime ko dar labai mums reikėtų. Ir vėl bendrausime su miesto Taryba, kad jie priimtų mums palankius sprendimus", - apie savo planus aiškina M. N. Ivanauskienė.

Senjorė tvirtina, jog jai kelia didžiulę nuostabą, kad Klaipėdos miesto jungtinė pagyvenusių žmonių bendrija "eina lengvu keliu, nepamėginusi tokių priemonių, kaip rašyti projektus ir parodyti reikšmingus pensininkų bendrijos darbus, kad gautų kuklias, bet pateisinamas lėšas veiklai".

"Tiesa, mes irgi turime savo nuomonę dėl šio klausimo. Ją jau mėginu įteigti Tarybai ir informuoti, kad senjorai nebepajėgūs parašyti vis sudėtingesnius reikalavimus keliančius projektus, bet galėtų pateikti pagrįstus, realius planus ir per biudžeto eilutę gauti nors kokias lėšas, kad ir po 1 000 klubo veiklai arba kažkokia suma, kad ir 30 tūkstančių, būtų Tarybos padalinta juridiniu pagrindu veikiantiems pagyvenusių žmonių kolektyvams, kad jie kažkaip išsilaikytų, nes dabar rašančiųjų projektus skaičius mažėja ir mažėja", - teigia Pagyvenusių žmonių organizacijų asociacijos valdybos narė.

Moteris tvirtina, kad sveikata brangi ir jos atstovaujamai asociacijai, todėl ši kreipėsi į sveikatos reikalais besirūpinančias organizacijas ir "turi kai kurių pažadų".

"Jautri tema ir transporto paslaugos kaina. Taip, būtų šaunu, kad būtų, kad ir laikinai pamėginta garbaus amžiaus žmones autobusais vežti mažesniu simboliniu tarifu, o transporto organizacijos galėtų ištirti, ar tai įmanoma priemonė, ar pakeliama našta miesto transportui ir per spaudą informuoti žmones. Gal tai galėtų būti tik savaitgaliai ar kitos nelabai apkrautos dienos išvykai prie jūros, pas draugus, aplankyti kapus ir taip toliau", - siūlo M. N. Ivanauskienė, akcentuojanti, kad jos asociacijos kolektyvai siekia "įvairių diskusijų ir diplomatijos būdu, su realiais norais, o ne tik reikalauti".

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder