Bibliotekos fonduose - ir stalo žaidimai

Bibliotekos fonduose - ir stalo žaidimai

Ar rinkdamiesi naujus stalo žaidimus savo kolekcijos papildymui ir žvelgdami į jų kainas, pagalvojate, kad gal pirmiausia vertėtų užsukti į biblioteką? Bibliotekose gausu ne tik knygų ar periodinių leidinių, jose galima rasti audioknygų, muzikos įrašų, filmų, žemėlapių, kompiuterinių ir stalo žaidimų.

Populiarėjant ekologiškos, minimalistinės gyvensenos vertybėms vis dažniau atsigręžiama į bibliotekas. Skolinantis knygas, žaidimus ar kitus leidinius iš bibliotekos, neapkraunama asmeninė erdvė, paliekama vietos ir energijos naujoms mintis ir kūrybiniams sumanymams.

Gavus papildomą finansavimą bibliotekos fondo komplektavimui, Klaipėdos apskrities viešoji I. Simonaitytės biblioteka įsigijo beveik šimtą populiarių stalo žaidimų bei jų papildymų ir pradeda teikti naują paslaugą – stalo žaidimų skolinimą į namus.

Stalo žaidimai vis dažniau tampa svarbiu draugiškų susibūrimų elementu dėl daugelio priežasčių. Visų pirma, žaidžiant patiriame daug emocijų, įspūdžių, apima azartas ir bendrumo jausmas, todėl stalo žaidimai pasitarnauja tiek stiprinant šeimos ryšį, tiek ir artimesnei pažinčiai vakarėliuose.

Žaisdami nepastebimai laviname savo socialinius įgūdžius, strateginį, kritinį mąstymą, geriname reakciją, atmintį, mokomės blefuoti, bendradarbiauti komandoje, pasitikriname savo žinias ir plečiame akiratį. Be to, tai taip pat puikus poilsis nuo kompiuterių monitorių ir mobilių ekranų.

„Anksčiau daugiausia žaidimų buvo galima rasti bibliotekos Vaikų literatūros abonemente. Dabar įsigijome populiarių, pripažintų ir pamėgtų žaidimų, kuriuos bus įdomu žaisti ne tik vaikams, paaugliams, bet ir suaugusiems. Vienas skaitytojas gali pasiskolinti tris žaidimus dviem savaitėm.

Dalis žaidimų neskolinami, juos galima žaisti bibliotekoje. Apsilankiusieji Klaipėdos poilsio parke, kur vasarą veikia bibliotekos lauko skaitykla,  galės ne tik paskaityti ar sudalyvauti edukaciniuose užsiėmimuose, bet ir praleisti laisvalaikį žaisdami.“– papildytos stalo žaidimų kolekcijos naujovėmis dalijasi Abonementų skyriaus vedėja Toma Gergelienė.

Vaikų literatūros abonemente ir Edukacinėje erdvėje skaitytojai ras daugiau nei šimtą pačių įvairiausių stalo žaidimų pradedant žaidimų klasika „Monopoly“, „Scrabble“ ar „Alias“ ir baigiant modernia klasika tapusiu „Carcassonne“.

Norintiems pasitikrinti reakciją ir pagerinti mąstymą puikiai tiks „Tik Tak Bum“. Mėgėjai pasitikrinti žinias rinksis „IQ ringą“ bei „Auksinį protą“. Strateginių žaidimų gerbėjai galės persikelti į senąsias civilizacijas, kitus laikmečius ar kurti savo unikalias civilizacijas bei planetas žaisdami „7 Wonders“ ar „Splendor“.

Estetikos vertintojai neatsispirs nuostabaus grožio žaidimui „Azul“. Pasitikrinti komandinio bendradarbiavimo įgūdžius galima žaidžiant „Saboteur Forest“, „Planet“ ar paslaptingąjį „Mysterium“. Azartiškiems ir stiprias emocijas mėgstantiems skaitytojams labai patiks stalo žaidimas „Lažinkimės?“. 

Dokumentinio „Pandemic“ ar lenkų rašytojo Andrzej Sapkowski populiaraus fantasy romano „Raganius“ įkvėpto „The Witcher“ televizijos serialų gerbėjai galės vėl ir vėl pasinerti į šias įtraukiančias istorijas žaisdami pagal juos sukurtus stalo žaidimus.

Bibliotekos direktorės dr. Laura Juchnevič įsitikinimu, įsigyti stalo žaidimai yra mažiausia, ką buvo galima padaryti gavus papildomų lėšų komplektavimui. Biblioteka jau seniai nėra ir neturėtų būti vien tik knygų vieta, o lankytojai yra kviečiami naudotis įvairiausių formatų dokumentais.

Aktyvesnį dokumentų fondo komplektavimą ribojo finansinės galimybės ir teisinė bazė, apibrėžianti garsinių, audiovizualinių ir kitokių formatų dokumentų įsigijimą ir skolinimą į namus.

Dabar, turėdami puikių pavyzdžių, kai bibliotekos skolina lankytojams ne tik dokumentus, bet ir daiktus ar meno kūrinius, bei gavę papildomų lėšų, bibliotekininkai suskubo pildyti fondo komplektavimo spragas, atnaujino populiariausias bibliotekos kolekcijas, įsigijo naujų vertingų dokumentų, pradėjo teikti naujas paslaugas savo lankytojams.

Informaciją apie Klaipėdos apskrities viešosios I. Simonaitytės bibliotekos skolinamus stalo žaidimus galima rasti elektroniniame kataloge.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder