Bibliotekas naikina tik barbarai

Bibliotekas naikina tik barbarai

Naikinama Lietuvos technikos biblioteka (LTB). Veikusi 60 metų. Tačiau pakanka vieno žmogaus, jei jis krašto apsaugos ministras, parašo, ir bibliotekininkų darbo dešimtmečiai, jų sukaupti fondai tampa neįdomiu balastu. Tik nereikalingomis dėžėmis. Sukrautomis vertingame pastate. Fondus išdalins kitoms bibliotekoms. Jei niekas neims, sunaikins. Paprasčiausiai išveš į šiukšlyną.

Ar ne per daug visko sunaikinta? Lietuva jau antrą dešimtmetį apimta saviniekos, savinaikos, neigimo ir trumpalaikės naudos dvasios. Gal jau laikas skelbti moratoriumą?

LTB savininkės Krašto apsaugos ministerijos (KAM) argumentas - bibliotekos lankytojų skaičius per dvejus metus sumažėjo apie 46 proc. Na, ir kas? Buvo laikas, kai žmonės nevaikščiojo į teatrus. Dabar vėl vaikšto. Laimė, per nevaikščiojimo metą niekas teatrų pastatų nepavertė batų parduotuvėmis. O Kaune dėl trumpalaikės naudos buvo šluote nušluota istorinė „Konrado“ kavinė. Jos vietoje šiek tiek paprekiauta skudurais, batais. O kiek Lietuvoje sunaikinta dvarų, kaimo mokyklų ir bibliotekų? Remiantis vis tais pačiais trumpalaikės naudos argumentais. Tarkim, niekas toje dvarvietėje negyvena, o mano tvartui pravers dvaro plytos. M.K.Čiurlionio paveikslai taip pat rečiau apžiūrinėjami nei Kauno karo muziejaus patrankos. Gal ir paveikslus naikinti?

Keista, kad bibliotekos perduodamos tokioms ministerijoms, kurios nemoka kultūros vertinti. Nebent tik „auksinius“ samčius. Pašauktos karingesniems darbams, o mūzos tyli. KAM kadaise buvo perduoti ir Kauno Šančių kareivinių tvarkingi istoriniai pastatai, kuriuose mielu noru būtų įsikūrę vietos verslininkai. Tačiau KAM tol laikė turtą, kol jis tapo griuvėsiais, o Šančiai apsirūpino raudonomis caro laikų plytomis. O tada griuvenos buvo perduotos Kaunui. Pastatus dar galima atstatyti. Bibliotekų sunaikintų fondų iš naujo neišmūrysi.

Kodėl sumažėjo lankytojų? Nes ilgą laiką dėl valstybės ydingos politikos buvo paniekintos inžinerinės specialybės, tikslieji mokslai. Nes jie sunkesni. Buvo aukštinami vadybininkai, administratoriai. Lengvos plepėsenos mokslai. Todėl dabar jau trūksta kvalifikuotų inžinierių, o vadybininkų, politologų - perteklius.

Bibliotekos, muziejai, archyvai paprastai nukenčia per karus ir suirutes. Ir nukenčia ne nuo saviškių, bet nuo atėjūnų barbarų. O Lietuva jau kuria precedentą, kad pati savo kultūrinį paveldą naikina. Vien todėl, kad vertybinė suirutė. Trumpalaikių valdininkėlių galvose. Ir pats pavojingiausias valdininkėlis - su iniciatyva. Taip pragmatiškai galvojant, Lietuvai nereikalingi ir jos archyvai. Nes tai viso labo dūlantys popiergaliai. Kam senas popierius, jei „jaunas“ popierius švaresnis? Ir kam reikalingas popierius, jei turiu kompiuterį? Gamtos barbarų negalima įleisti į mišką, o kultūros barbarų - prileisti prie kultūros objektų. Juolab suteikti jų disponavimo teisę. Mužikas ir Afrikoje mužikas. Prancūzas mužikas, prileistas prie Luvro, jau seniai būtų jį išparceliavęs. Tik kultūringos valstybės sugeba nuo tokių apsisaugoti. O mes? O mes - be saugiklių.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder