Bendruomenės siekia rūpintis vaikais

Bendruomenės siekia rūpintis vaikais

Klaipėdiečiams miesto bendruomenių taryboms pateikus paraiškas dėl įvairių projektų finansavimo, šią savaitę jau prasidėjo jų svarstymai. Pirmoji tai padarė Pajūrio vietos bendruomenės taryba.

Šios bendruomenės teritorijai priklauso Žvejybos uosto, Rambyno, Alksnynės, Reikjaviko, Pietinės gatvių rajonai, Smeltės kvartalas.

Šiandien pinigus dalins Danės vietos bendruomenės taryba.

Prašymai kartojasi

Pasak Pajūrio vietos bendruomenės tarybos pirmininko Sauliaus Liekio, šiemet buvo gautos 59 paraiškos - 6 daugiau nei pernai. Paraiškų buvo gauta ir iš kitų rajonų, tačiau jų buvo nuspręsta nesvarstyti - esą kiekviena bendruomenė siekia rūpintis pirmiausia savo gyventojais.

[CITATA]

Pristatyti savo pageidavimų buvo atvykę ir keli gyventojai. Kai kurie prašymus teikia jau nebe pirmus metus, pavyzdžiui, Smeltės kvartalo gyventojas Liudas Toliušis jau antrus metus kreipėsi prašydamas lėšų išvalyti dalį teritorijos atsikratant nevertingų medžių bei krūmų - tam esą reikėtų 7 tūkst. litų. Vis dėlto tarybos nariams tokia suma pasirodė per didelė - po ilgų diskusijų buvo pasiūlyti 4 tūkst. litų.

Kartojosi ir prašymai įrengti ar atnaujinti vaikų žaidimų aikšteles: įrengti ar suremontuoti smėlio dėžes, sumontuoti sūpynes, čiuožyklas, karstykles. Nors Pajūrio vietos bendruomenės tarybos nariai iš pat pradžių nutarė, jog vaikų interesai - svarbiausi, dalis tokių prašymų buvo atmesti motyvuojant tuo, kad tose vietose įrenginiai buvo pastatyti praėjusiais metais. Lėšos buvo skiriamos toms vietoms, kur visai nėra jokių vaikų žaidimų elementų.

Nemažai gyventojų nebe pirmą kartą norėjo suoliukų, šiukšliadėžių, krepšinio aikštelių ar stovų, prašė skirti pinigų renginiams.

Išskirtinės paraiškos

Itin daug dėmesio sulaukė bendruomenės daržų idėja.

"Bendras daržo prižiūrėjimas, daržovių sodinimas skatina glaudesnį bendravimą, žmonės daugiau laiko praleidžia lauke, keičiasi naujienomis, tai gera edukacinė priemonė parodyti vaikams, kad daržovės auga ne parduotuvėse", - kalbėjo iniciatyvą pristačiusi Agnė.

DARŽAMS. Pajūrio bendruomenė užsikrėtė savaitgalį klaipėdiečiams pristatyta bendruomenių daržų idėja ir jai įgyvendinti numatė skirti 400 litų - žemėms, sėkloms, lentoms pirkti. Tokie daržai gali atsirasti prie globos namų Žalgirio g. arba prie Vydūno gimnazijos. "Žali.LT" nuotr.

Mergina pabrėžė, kad idėja nėra nauja - tokie daržai sėkmingai veikia Vilniuje ir Kaune, tačiau Klaipėdoje trūksta entuziastų. Teigiama, kad Pajūrio vietos bendruomenės teritorijoje kol kas matomos dvi vietos bendriems daržams atsirasti: prie globos namų Žalgirio g. arba prie Vydūno gimnazijos. Šiai idėjai įgyvendinti buvo prašoma apie 1,5 tūkst. litų, tarybos nariai nusprendė skirti 400 litų - žemėms, sėkloms, lentoms pirkti.

Dar vienas daug diskusijų sukėlęs unikalus prašymas - vaikų dienos stovykla. Paraiškos autoriai nori 50 vaikų surengti 10 dienų regbio stovyklą - jos metu būtų gilinamasi į regbio žaidimo subtilybes, sportuojama, pramogaujama. Vietoj prašytų 8 200 litų paraiškai numatyta skirti 5 000 litų su sąlyga, jog stovykloje dalyvaus tik šios vietos bendruomenės gyventojų vaikai, pirmenybę teikiant socialinės rizikos šeimų atžaloms.

1 000 litų numatyta paskirti Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos "Ruoniuko" filialui - nupirkti sportinio inventoriaus, kuriuo prie bibliotekos galėtų naudotis rajono vaikai.

Suma dar nežinoma

Lėšų bendruomenių parengtiems projektams įgyvendinti skiria Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pagal Vietos bendruomenių savivaldos programą. Praėjusiais metais keturioms Klaipėdos miesto vietos bendruomenių taryboms buvo paskirta pusė milijono litų.

Kiek bus gauta šiemet, pasak miesto savivaldybės administracijos Socialinių paslaugų poskyrio vyr. specialistės Dianos Pilelienės, bus žinoma tik vasario pabaigoje, tad kol kas bendruomenės paraiškas atrenka atsižvelgdamos į praėjusiais metais joms skirtas sumas.

Pajūrio bendruomenė 2013 m. gavo 81 tūkst. litų, šiemet įgyvendinimui atrinkta paraiškų už 80 600 litų, tačiau, pasak tarybos narių, dar apie 50 tūkst. litų vertės projektų laukia eilėje.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder