Benamių įpročius keičia taromatai

Benamių įpročius keičia taromatai

Vakar mieste girtaujančių benamių ieškoję Viešosios tvarkos skyriaus darbuotojai ir policijos pareigūnai jų užtiko būrius. Vieni jų patys siūlėsi į areštinę, o kiti sakė geriau pasikarsiantys, nei eisiantys į nakvynės namus ir bandysiantys pakeisti savo gyvenimo būdą.

Patikrinimą Vitės kvartale pradėjęs būrys pareigūnų, kontrolierių ir nakvynės namų darbuotoja girtaujančių ar kitaip viešąją tvarką pažeidžiančių asmenų ten neaptiko. Visai kita situacija buvo prie Herkaus Manto gatvėje esančios "Maxima" parduotuvės: iš visų pusių buvusį kino teatrą nutūpė nekaip kvepiantys, atrodantys ir besielgiantys piliečiai.

Štai trijulė vyrų, kurių nesenas linksmybes išdavė šalia besimėtantis pigiausio alaus butelis, aiškino švenčiantys gimtadienį. Iš pradžių ramiai su pareigūnais bendravę, sutikę nesikeikti ir nešiukšlinti, vyrai planavo išsiskirstyti. Išskyrus vieną, kuris pats pasisiūlė patupėti belangėje. Jam greičiausiai bus skirta bauda už buvimą neblaiviam viešoje vietoje. Visgi ir patys pareigūnai pripažįsta, kad benamiai baudų nebijo - mokėti jie jų neturi iš ko, kaip neturi ir turto, kad būtų galima išieškoti.

Tačiau apsukus ratą aplink "Maximą" ir prie taromato radus kitą trijulę, situacija buvo kitokia: vyrai maloniai šypsojosi, aiškino ramiai sėdintys ir niekam netrukdantys. Vėliau paaiškėjo, kad net du vyrai gauna pašalpas, tad jei būtų baudžiami, dalį pinigų prarastų.

Tarp jų buvo ir benamis Pranas, kuris miesto centro gyventojus iki šiol gąsdina savo žaizdota ir ištinusia koja. Vyriškis garsiai siūlėsi prakeikti sveikatos apsaugos sistemą, kuri neva kalčiausia dėl jo akyse gangrenuojančios kojos.

"Benamių vis daugiau pastebime būriuojantis šalia taromatų. Kad situacija dėl naujos taros supirkimo sistemos keičiasi, pastebime ir iš to, kad mieste praktiškai nebeliko išmaldos prašančių asmenų", - pastebėjo reidui vadovavęs miesto Savivaldybės Kontrolės ir prevencijos poskyrio vedėjas Vilius Valys.

Gausiausia benamių aptikta šalia "Ąžuolyno" gimnazijos. Vos išlipę iš automobilio, kontrolieriai krūmuose pastebėjo saulėje besišildantį vyrą. Tačiau iš pirmo žvilgsnio blaivus ir tvarkingas žmogus buvo paliktas ramybėje. Daug nejaukiau nuteikė situacija šalia netoliese stovinčios "Maxima" parduotuvės ir vaistinės. Už pastarosios trys benamiai buvo susisukę guolį iš seno kilimo, sieną "puošė" neseniai paliktos dvokiančio šlapimo dėmės.

Sunkiai iš migio pakilę vyrai tvirtino, jog yra "bomžai", sunkiai gyvena ir dar kažką šnekėjo apie prezidentę Dalia Grybauskaitę. Toliau savo politikos žinias benamiai rodė su kontrolieriais diskutuodami apie NATO ir "amerikonus". Pareigūnų prašymui susirinkti šiukšles ir pasišalinti iš savo "miegamojo" pakluso tik vienas užsienio politikos ekspertas - kiti du tiesiog apatiškai sėdėjo, kol galiausiai po keliolikos prašymų apsitvarkyti ir eiti savo keliais vienas jų pradėjo rėkti neturintis kur eiti, ir geriau sės į kalėjimą arba išvis pasikars.

Pasirodo, jog benamiai šioje vietoje gyvena nuo pavasario - kai iškilo naujas parduotuvės pastatas. Anot sutiktų aplinkinių daugiabučių gyventojų, jie čia jaučiasi tarsi viešbutyje - gyvena, valgo, gamtinius reikalus atlieka ant daugiabučių sienų. Sutikta moteris piktinosi, jog "bomžams" čia leidžiama veistis" - pasirodo, jog vienas jų serga atvira tuberkulioze, o šalia esančiame parke žaidžia vaikai.

Vieną jaunesnį ir kiek adekvatesnį vyrą socialinei darbuotojai pavyko įkalbinti atvykti į nakvynės namus, kur jam gali būti suteikta galimybė pradėti normalų gyvenimą. Likusius benamius išsivežė policijos pareigūnai.

"Susisiekėme ir su pastato savininku, paprašėme jo prižiūrėti savo valdas ir neleisti jiems čia gyventi. Ir gyventojai turėtų rodyti didesnį nepakantumą benamiams - neleisti jiems ten gyventi, sudrausminti. Gera mintis yra įkurti saugios kaimynystės grupę, įrengti stebėjimo kameras ir nebijoti surinkti telefono numerį 112", - pažymėjo V. Valys.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder