Benamiai traukia į centrą

Benamiai traukia į centrą

Kai 2014-aisiais Klaipėdoje buvo nuspręsta uždrausti elgetauti senamiestyje, buvo tikimasi, kad tai padės išvaikyti benamius iš šios reprezentacinės miesto dalies. Deja, taip neįvyko. Nors pastebima, kad atvirai prašančių išmaldos ir sumažėjo, bet pačių benamių skaičius, regis, šioje miesto dalyje tik didėja.

Tokias tendencijas pastebi ne tik centrinėje miesto dalyje gyvenantys ar dirbantys klaipėdiečiai, bet ir patys benamiai, prasitarę žurnalistams, kas juos itin vilioja į šią miesto dalį. Masalu yra vis dar po žeme nesukišti atliekų konteineriai ir išlepę klaipėdiečiai, anot benamių, metantys lauk neįtikėtinus delikatesus.

Daugėja jaunų

Klaipėdiečiai pastebi, kad anksčiau po vieną elgetaudavę benamiai dabar jau būriuojasi ir pro juos eiti darosi ne itin jauku ir saugu.

"Gaujomis jie jaučiasi drąsiai. Rėkauja, kartais atrodo netgi labai agresyviai, ypač, jei padauginę", - pažymėjo senamiestyje gyvenantis Antanas.

Prie prekybos centro savo užaugintomis gėlėmis prekiaujanti Zinaida pasidžiaugė, kad apsaugos darbuotojai nuolat vaiko iš prieigų benamius, bet esą neretai vis tiek tenka kęsti jų kaimynystę.

"Dabar Mažvydo alėjoje yra toks vienas, kuris vaikšto nuolat basas ir garsiai rėkauja visokias nesąmones. Atsigula jis ir ant suoliukų pagulėti arba prie prekybos centro išsidrebia, baisias kojas iškelia, į sieną atremia. Vaizdas labai nemalonus", - pasakojo prekeivė.

"Visi valkatos iš miegamųjų rajonų grįžta į senamiestį. Mes kaip paukščiai - skrendame ten, kur yra maisto. Miegamuosiuose rajonuose šiukšlių konteinerius sukišo po žeme, tad sunku paimti maistą. Be to, centre ir žmonės "bagotesni" gyvena. Nemeluoju - prieš kelias dienas konteineryje radau net kelias išmestas lašišas. Dažnai randu net nepraimtas pakuotes, kai kurios dar su galiojančia data", - apie tai, kodėl "reziduoja" miesto centre, dėstė vienas benamis.

"Ar jūs neimtumėte, jei konteineryje rastumėte tokių gėrybių?" - teiravosi kitas M. Mažvydo alėjos prieigose kartu su dviem bendrais pailsėti prisėdęs benamis ir traukė iš maišo nepradarytą pakuotę tirpios kavos, pilną kvepiančių arbatžolių metalinę dėžutę, baltos mišrainės prikrautą vienkartinį indelį...

Beje, šį maišelį benamis saugiai buvo pasidėjęs čia pat esančio prekybos centro saugojimo spintelėje. Tiesiog užkalbintas žurnalistės paprašė lukterėti minutėlę ir nubėgo atsinešti savo tos dienos laimikio. Grįžo nešinas ir juo, ir saugojimo spintelės rakteliu...

"Senamiestis mus vilioja ir todėl, kad anksčiau mes patys čia gyvenome, namus turėjome. Sentimentai", - kad niekur iš šios miesto dalies jie neketina trauktis, porino trečias.

Trys vyrukai nenorėjo sakyti savo vardų, nes nemalonu, jei kas atpažins, jog jie dabar šitaip gyvena. Vienas tikino net turintis daktaro laipsnį, bet apgailestavo "viską gyvenime pragėręs".

Visą straipsnį skaitykite dienraščio "Vakarų ekspresas" ketvirtadienio numeryje

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder