Bažnyčios atstatyme - nežinomybė dėl grunto

Bažnyčios atstatyme - nežinomybė dėl grunto

Šv. Jono bažnyčia Turgaus gatvėje gali būti atstatyta kone identiškai tokia, kokia buvo prieš Antrąjį pasaulinį karą. Penktadienį bažnyčios atstatymo projektiniai pasiūlymai buvo pristatyti Klaipėdos savivaldybei.

Pasak UAB "Senamiesčio projektai" architekto Aurimo Širvio, tikėtina, kad su kryžiumi bažnyčios aukštis galėtų siekti 82 metrus. Svarstoma, kad bažnyčią būtų galima statyti iš gelžbetonio, apdailai naudoti rustiką, o detales gaminti iš smiltainio arba smiltainio mišinio. Stogo dangai veikiausiai bus siūloma rinktis šiferį arba skalūną.

"Galima ir iš plytų statyti, bet plytų bus labai daug. Nėra prasmės, nes architektūrą bus galima atstatyti šiuolaikinėmis technologijomis. Kaip bažnyčia stovės ant pamatų, paaiškės po tyrimų. Bažnyčios grindys bus truputį pakeltos. Pamatai yra ypač suirę, būklė labai prasta ir vietomis net neaiškus kontūras. Archeologų komisija spręs dėl pamatų", - sakė architektas A. Širvys.

Beje, ankstesniuose pasiūlymuose kai kurios įstaigos buvo išreiškusios norą bažnyčios bokšte įsirengti patalpas. Tačiau, architekto teigimu, tai gali būti neįmanoma dėl vietos trūkumo.

"Dėl evakuacijos atsiras daug reikalavimų. Jeigu įvyktų gaisras, bokštas taptų kaminu, krematoriumu. Jeigu ten norima įrengti kabinetus, reikėtų laikytis didelių reikalavimų", - tikino A. Širvys.

Jis patikino, kad atstatyti bažnyčią bus įmanoma visu šimtu procentų. Jau dabar daug informacijos suteikė brėžiniai ir fotografijos.

"Prieš valandą radau vargonų nuotrauką. Įspūdingas daiktas, su paauksuotais elementais", - su susirinkusiais pristatyme geromis žiniomis dalijosi architektas.

Kol kas daugiausiai nerimo kelia gruntas, mat neatlikus geologinių tyrimų nėra žinomas gruntinio vandens gylis. Pasak Klaipėdos savivaldybės Urbanistinės plėtros departamento direktoriaus Kastyčio Macijausko, pamatų įrengimas gali kainuoti "kosminius" pinigus.

"Vanduo nėra toks baisus kaip pats gruntas. Gruntas bėgioja mažais paviršiniais atstumais ir atsiranda morena. Stabilus gruntas palei Dangę yra labai giliai. Viršutinės bažnyčios dalies kaina gali būti nedidelė, palyginti su apatine. Apsispręsti reikia visiems, nes sužinota suma objektą gali nužudyti arba jį paleisti. Kalbant apie miesto bendrojo plano koncepciją... Tokio objekto atsiradimas dabar jokiame dokumente nėra numatytas. Norint, kad jis būtų, būtinai turi atsirasti naujajame miesto bendrajame plane", - tikino K. Macijauskas.

Klaipėdos savivaldybės Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vitalijus Juška priminė, kad savo verdiktą turės pateikti ir Kultūros paveldo departamentas, kuris Šv. Jono bažnyčios pamatus saugo kaip vertybę.

Šv. Jono bažnyčios projektinio pasiūlymo pristatyme dalyvavo ir "Arbeitsgemeinschaft der Memellandkreise" organizacijos, vienijančios 1944 m. ir vėliau pasitraukusius iš Klaipėdos krašto gyventojus ir jų palikuonis, Vokietijoje atstovas Linus Skwirblies.

Jis Klaipėdos savivaldybės atstovų ir architekto prašė įvardyti sumą, kiek kainuos bažnyčios atstatymas. L. Skwirblies patikino, kad organizacija yra pasiruošusi prie atstatymo prisidėti finansiškai.

"Man jau dvejus metus keliamas klausimas, kokia bus kaina. Mes prisidėsime, reikia tik skaičių. Kol kas laikas nėra jūsų naudai, o tokios bažnyčios klaipėdiečiams tikrai reikia", - "Vakarų ekspresui" sakė L. Skwirblies.

Architektas A. Širvys priminė, kad paprastai kaina nustatoma turint techninį projektą, tad, jo teigimu, dabar spėti tikslią bažnyčios atstatymo kainą būtų tarsi "šakėmis per vandenį". Tačiau pristatyme buvo pasvarstymų, kad kaina gali svyruoti tarp 10 ir 50 milijonų eurų.

Po pristatymo Klaipėdos savivaldybės atstovai išreiškė norą gruodžio viduryje viešą pristatymą pateikti ir klaipėdiečiams. Jame galbūt būtų įvardyta ir galima Šv. Jono bažnyčios atstatymo kaina.

 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder