Baseino atidarymas pažymėtas rekordu

Baseino atidarymas pažymėtas rekordu

Birželio 26-oji tapo istorine diena - Klaipėdoje atidarytas pirmasis nepriklausomoje Lietuvoje pastatytas baseinas. Atidarymo ceremonijos metu pabrėžta, kad tai - šventė ne tik klaipėdiečiams, bet ir visai Lietuvos plaukimo bendruomenei.

Baseino statybos buvo pradėtos 2016 m. rugsėjį. Atidarymo ceremonijoje kalbėjęs Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas juokavo, kad projektas pergyveno tris Vyriausybes, tris ministrus, du administracijos direktorius ir vieną merą.

"Įveikėme gausybę įvairių kliūčių. Mane įkvepia tai, kad šiandien nėra kokios nors pompastikos, petardų ir fejerverkų, bet švenčiame kukliai, parodydami, kad esame pasiruošę priimti visus. Tikiuosi, kad baseinas taps mėgstama vieta ir tiems, kurie į vandenį šiandien žvelgia su nepasitikėjimu, atsargumu ar baime", - sakė meras.

Baseino atidarymas buvo pažymėtas rekordu - vykusios plaukimo estafetės 4x50 m metu buvo pagerintas Lietuvos rekordas, kurį žadama patvirtinti oficialiai. Taip pat baseino atidarymo renginio metu pasirodymą surengė Šiaulių sinchroninio plaukimo šokėjos, o simbolinę juostą, skirtą perkirpti, atplukdė Šaulių sąjungos III rinktinės narai.

Pasak Klaipėdos mero, įgyvendintas baseino projektas yra svarbus ne tik miestui ir Klaipėdos regionui, bet ir visai Lietuvai.

"Baseinas atveria neribotas galimybes, lieka klausimas, kaip tomis galimybėmis pasinaudoti. Labai tikiu, kad baseinas nenuvils nė vieno čia atėjusio. Smagu pradėti baseino gyvavimą rekordu, užkeliant kartelę labai aukštai. Tikiuosi, kad tą kartelę mes kelsime ir kelsime", - linkėjo V. Grubliauskas.

Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Edis Urbanavičius teigė, kad bent kurį laiką uostamiesčio baseinas taps pagrindiniu Lietuvos baseinu, kuriame vyks aukščiausio lygio varžybos.

"Šis baseinas tikrai išplės galimybes ir leis moksleiviams, vaikams iš viso regiono mokytis plaukti. Tikiuosi, kad kuo daugiau jų išmoks plaukti ir nebegarsės atvejai apie skęstančius vaikus. Svarbu, kad būtų užtikrinamas paslaugų prieinamumas, tikiuosi, kad taip ir bus ir pasieksime pačių geriausių rezultatų", - kalbėjo E. Urbanavičius.

Lietuvos plaukimo federacijos prezidentas Emilis Vaitkaitis pabrėžė, kad paskutinis naujas baseinas Lietuvoje buvo atidarytas 1989 metais, tad Klaipėdos baseinas - pirmasis nepriklausomos Lietuvos istorijoje.

"Su šiuo baseinu prasideda naujas etapas", - sakė jis, pridūręs, kad Klaipėdoje tikimasi ugdyti ir olimpiečius plaukikus, ir plaukimo rinktinių narius.

Pasak E. Vaitkaičio, apskritai Lietuvoje padėtis gerėja - daug savivaldybių ima statyti baseinus, tačiau yra ir vadinamųjų juodų dėmių, kur trūksta galimybės mokytis plaukti ir pramogauti vandenyje.

Antradienį baseinas (Dubysos g. 12) lankytojų laukia nuo 16 val., o trečiadienį jau dirbs nuo ankstyvo ryto iki vėlyvo vakaro (6-22 val.). Toks darbo grafikas numatomas kasdien, kai baseine nevyks varžybos.

Į pirmąsias sportines varžybas naujajame Klaipėdos baseine plaukikai rinksis jau birželio 28-29 d. - čia vyks atviras Lietuvos jaunių-jaunimo plaukimo čempionatas, kuriame laukiama per 350 Lietuvos, Latvijos, Baltarusijos sportininkų. Į čempionatą žiūrovai bus įleidžiami nemokamai. Vienu metu varžybas galės stebėti 500 žiūrovų, jei susidomėjimas bus didesnis, lankytojų srautai bus reguliuojami. Birželio 28 d. žiūrovų laukiama 10-19.30 val., birželio 29 d. - 8.30-18.30 val.

  • Techninį baseino projektą parengė Olandijos kompanija "Slangen+Koenis International B. V." kartu su Lietuvos architektų biuru "Cloud architektai". Rangos darbus pagal jungtinės veiklos sutartį atliko AB "Axis Industries" ir UAB "Deglas". Baseiną pagal koncesijos sutartį valdys "Infrastruktūra LT" įmonių grupė.
  • Bendra baseino statybos rangos darbų sutarties vertė - 16,6 mln. eurų. 11,6 mln. eurų projekto įgyvendinimui skirta iš ES struktūrinių fondų, 1 mln. eurų iš valstybinių lėšų. Klaipėdos miesto savivaldybės indėlis - 4 mln. eurų.
  • Trijų aukštų, 7400 kv. metrų ploto, daugiafunkcis centras yra suskirstytas į keturias zonas: plaukimo, nardymo, sporto ir SPA.
  • Centre integruotas 10-ties plaukimo takelių, 50 metrų ilgio ir 25 metrų pločio baseinas, kuris atitinka Tarptautinės plaukimo federacijos reikalavimus. Šiame baseine pirmą kartą Lietuvoje panaudotos pakeliamų dugnų technologijos, kurios leidžia baseiną padalinti į kelias dalis. Baseino zonas galima atskirti varstoma sienele, todėl atskirose zonose gali skirtis net vandens temperatūra. Kadangi specialus kilnojamas baseino dugnas leidžia reguliuoti baseino gylį, jį galima pritaikyti įvairiausioms rungtims ir vandens užsiėmimams.
  • Čia įrengta ir vienintelė Lietuvoje specializuota nardymo šachta, kurios gylis siekia 9 metrus, o plotis - 8 metrus. Ji pritaikyta profesionalių narų rengimui. Vienu metu šachtoje gali treniruotis iki 15 narų. Taip pat įrengtas plaukikams ruošti skirtas treniruoklis - srautinė vonia su povandeninėmis kameromis plaukimo judesiams tobulinti.
  • Senjorai bei neįgalieji baseiną galės išbandyti nemokamai - savivaldybės lėšomis bus apmokėtos specialios programos. Senjorai nemokamai paplaukioti bus kviečiami rugpjūčio mėnesį, o nuo rugsėjo tiek senjorams, tiek neįgaliesiems bus organizuojami sveikatinimo užsiėmimai su treneriu. Į šiuos užsiėmimus nuo liepos 2 d. registruos Klaipėdos miesto visuomenės sveikatos biuras.
Oficialiai atidarytas Klaipėdos baseinas

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder