Bangų ir vėjo gniaužtuose geso gyvybės

Bangų ir vėjo gniaužtuose geso gyvybės

Sekmadienį prie Klaipėdos uosto vartų ratus suko sraigtasparnis. Vandenį skersai išilgai naršė laivai, ieškoję žmogaus. Apie 18 valandą čia įvykusi skaudi tragedija pražudė jachtos kapitoną ir, nors 5 žmonės išgelbėti, jų būklė lieka sunki. Kaip ši nelaimė galėjo įvykti?

18 valandą prie uosto vartų pūtė 16 m/s vėjas, gūsiais - beveik 19 m/s, bangų aukštis siekė 5-6 metrus. Būtent tokiomis oro sąlygomis Lenkijos piliečių jachta mėgino įplaukti į uostą, nors laivyba jame buvo sustabdyta.

"Pagal visas procedūras jie turėjo pranešti, kad nori įplaukti į uostą. Gal nespėjo to padaryti. Jie to nepranešė", - sakė Klaipėdos valstybinio jūrų uosto direkcijos generalinio direktoriaus padėjėja ryšiams su visuomene Dovilė Ringis.

Būriuotojų sąjungos pirmininkas Naglis Nasvytis pasakojo, kad sekmadienį oro sąlygos buvo sudėtingos. "Sūnus būriavo Kaune regatoje. Vargo labai. Vėjas buvo tikrai didelis", - sakė jis.

Pask jo, Klaipėdos regione dominuoja vakarų vėjas, spaudoje pasirodė informacija, kad jis pūtė ir sekmadienį. "Tada banga įsisiūbuoja per visą jūrą. Įplaukimas į Klaipėdos uostą yra pavojingas. Aš pats esu turėjęs situacijų, kai pučiant labai stipriam vėjui reikėjo įplaukti. Galiu pasakyti, kad susiformuoja tokia stovinti banga, kadangi iš marių yra vandens judėjimas, o uosto vartai nėra labai platūs. Tu plauki ir staiga lėtėja greitis, banga stati, tad atsiranda didelė tikimybė, kad jachta pasisuks į bangą šonu ir apsivers", - kalbėjo N. Nasvytis.

BANGOS. Pirmadienį ant šono pavirtusią jachtą skalavo bangos.  Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Jis teigė, kad kol jachta vandenyje laikosi priekiu arba galu į bangą, į uostą įplaukti įmanoma. "Tačiau jei tik nesuvairuoji ir jachta pasisuka šonu, tave gali ir paguldyti arba apversti. Tai labai pavojinga situacija, kadangi čia pat yra molo akmenys. Manau, kad kažkas panašaus nutiko ir jiems", - sakė būriuotojas.

Vyras kalbėjo, kad jachtai itin pavojingos oro sąlygos susiformuoja pučiant dideliam vėjui, siekiančiam 13-15 m/s.

Bendrojo pagalbos centro (BPC) atstovės Vilmos Juozevičiūtės teigimu, pranešimas apie incidentą buvo gautas 18 val. 17 min. "Sprendžiant iš skambučio garso įrašo, pranešė įvykį matęs liudininkas", - teigė ji.

Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Andromeda Grauslienė tikino, kad jachta plaukė 7 žmonės. 3 moterys ir 2 vyrai buvo išgelbėti. Tačiau žuvo laivo kapitonas - 65-erių metų vyras, jo kūnas rastas ir ištrauktas iš vandens. Galimai nuskendo ir kitas 45-erių metų vyras, jo kūnas vakar popiet dar nebuvo rastas.

Sekmadienį vyro paieška buvo tęsiama iki sutemų, pirmadienį 7 val. 30 min. atnaujinta.

"Šiuo atveju žmogui išgyventi labai minimalios galimybės", - sakė Karinių jūrų pajėgų štabo viršininko pavaduotojas civilių ir kariškių bendradarbiavimui Ramūnas Kažerskas.

Jis aiškino, kad dalis žmonių, sekmadienį patyrę nelaimę, patys priplaukė prie kranto, jie vilkėjo gelbėjimosi liemenes. Kitus išgelbėjo pakrančių apsaugos rinktinės laivai.

"Yra įtarimų, kad kai kurie liemenių nevilkėjo arba jos nesuveikė taip, kaip reikėjo", - sakė R. Kažerskas.

Klaipėdos universitetinės ligoninės vyriausiasis gydytojas Vinsas Janušonis teigė, kad išgelbėtų žmonių būklė yra stabili, tačiau sunki. Jei pavyks išvengti komplikacijų, iki savaitės pabaigos ji turėtų pagerėti. 4 žmonės šiuo metu gydomi reanimacijos skyriuje.

"Didelių traumų, lūžių nėra. Tačiau patyrė sumušimus, atšalimą, stresą", - kalbėjo V. Janušonis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder