Baltija į krantą išmetė 12 ruoniukų

Baltija į krantą išmetė 12 ruoniukų

Dvylika ruonių jauniklių, per kelias savaites rastų Baltijos jūros pakrantėse, gydomi Lietuvos jūrų muziejuje. Sustiprėję jie bus paleisti atgal į jūrą.

Pirmasis išsekęs ruoniukas balandžio pirmąją savaitę buvo rastas Pajūrio regioninio parko Plocio rezervate. Tradiciškai pagal radimo vietą jam buvo suteiktas Plocio vardas. O po jo rastinukai pasipylė vienas po kito.

Dauguma jų nesvėrė net trylikos kilogramų – paprastai pasaulį išvydę ruoniukai sveria apie penkiolika kilogramų. Manoma, kad visi ruonių mažyliai Lietuvos pakrantes pasiekė nuo Rygos įlankos. Čia ruonės veda jauniklius.

Spėjama, kad motinos nebepajėgia išmaitinti vaikų. Dėl klimato kaitos tirpsta ledai ir dar nesustiprėję mažyliai per anksti atsiduria vandenyje. Nusilpusius, ligotus ir žaizdotus Baltijos jūros pilkuosius ruonius slaugo muziejaus darbuotojai, iš pradžių nepalikdami jų vienų net naktimis.

Rastinukai auga voniose karantino patalpose. Šįmet vieno jų gyvybės išsaugoti nepavyko. 6 nuotr. Išgydyti ir sustiprėję ruoniai paleidžiami į Baltiją. Mažyliai iš pradžių šeriami per zondą žuvies tyrele, gauna vitaminų, antibiotikų. Tik sustiprėję jie paragauja žuvų, perkeliami į baseiną, mokosi gyventi savarankiškai.

Daugiau kaip per du dešimtmečius Jūrų muziejuje jau išgydyta ir išslaugyta beveik aštuonios dešimtys ruonių.

Tikimasi, kad po poros metų šie gyvūnai jėgas atgaus tam pritaikytose patalpose – Kopgalyje iškils Baltijos jūros gyvūnų reabilitacijos centras.

Baltijos jūros į krantą išmesti aštuoni gyvi ruoniukai – specialistų rankose, laukiama dar keturių Saugomi gyvūnai Baltijos pilkieji ruoniai – reta, nykstanti gyvūnų rūšis, įrašyta į Lietuvos, Latvijos, Estijos, Suomijos, Švedijos, Rusijos raudonąsias knygas. Šie ruoniai Baltijos jūroje gyvena jau 10 tūkst. metų.

Praėjusio amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje jų buvo apie 20 tūkst., o sovietmečiu sumažėjo keturis kartus.



Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder