Ąžuolų giraitės parko neužrakins

Ąžuolų giraitės parko neužrakins

Bendruomenės atstovai supažindinti su planais sutvarkyti vadinamąją Ąžuolų giraitę. Pasirodo, gyventojai nenori gėlynų, nes baiminasi, kad nebus kam juos tvarkyti.

Ketvirtadienio vakarą Vilniuje įsikūrusios UAB "Ademo grupė" atstovai miesto bendruomenei pristatė Ąžuolų giraitės sutvarkymo projektą. Netrukus bus pradėtas rengti techninis projektas, tad projektuotojai pristatė savo pirmines vizijas ir norėjo išgirsti gyventojų nuomonę.

Prieš porą metų ta pati bendrovė rengė galimybių studiją, rengdama projektinius pasiūlymus jau galėjo atsižvelgti į kai kuriuos anksčiau išsakytus gyventojų pageidavimus.

Minėta galimybių studija nagrinėjo tris Ąžuolų giraitės parko sutvarkymo variantus. Pirmojo pagrindas buvo ąžuolų takas, antro - ąžuolų žiedas, trečio - daugybė mažų takelių. Atsižvelgus į gyventojų pageidavimus pasirinktas antrasis variantas - pėsčiųjų takas aplink giraitę eis žiedu ir sujungs visus kitus takelius. Ašis - platus, apie 6 metrų pločio, universalus takas, skirtas ir pėstiesiems, ir dviratininkams. Prie tako bus žaidimų aikštelės, sporto įrenginiai.

RATU. Atsižvelgus į gyventojų pageidavimus pasirinktas antrasis variantas - pėsčiųjų takas aplink giraitę eis žiedu ir sujungs visus kitus takelius. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Projektuotojai siūlo įvertinti esamus takus ir kai kuriuos besidubliuojančius naikinti. Rekomenduojama įrengti rekreacinį takelį tarp ąžuolų su informaciniais stendais, atnaujinti nusidėvėjusius takelius.

Giraitės parko širdis - tvenkinys. Jis bus sutvarkytas ir praplėstas, apželdintas augmenija. Planuojama įrengti pliažą ir maudyklą, zoną terasoms, pavėsinėms ir lauko kavinei su tualetu.

Aktyvioji zona planuojama parduotuvės "Maxima" link. Numatomos žaidimų aikštelės vaikams iki 3 metų, treniruokliai paaugliams. Be šunų aikštelės nebus apsieita, bet ji bus uždara, su tvorele, arčiau "Maximos".

Teritorija yra apsupta senais gyvenamaisiais namais. Arčiau namų planuojamos ramesnio poilsio salelės, galbūt su gėlynais, su šachmatų stalais. Su gyventojais norima tartis, kur turi būti įrengti gėlynai.

Gyventojai domėjosi, kada ta gerovė juos pasieks. Projektuotojai patikino, kad šis projektas jau turi finansavimą. Jam numatyta 1,4 mln. eurų. Tai - Europos Sąjungos ir apie 15 proc. - Savivaldybės lėšos. Kitąmet tikimasi parengti techninį giraitės sutvarkymo projektą, o 2018-aisiais teritorija jau turėtų būti sutvarkyta.

Į susitikimą su projektuotojais gyventojų susirinko nedaug. Tradicinė blogybė - esą buvo per mažai informacijos.

Dalyvavusieji sakė norintys detaliau išnagrinėti projektinius pasiūlymus. Jie klausė, kas tvarkys tas žaidimų aikšteles. Esą Savivaldybė pastato vaikų žaidimo aikšteles, o paskui nebūna kam jų tvarkyti ir aplūžę įrenginiai kelia pavojų vaikams. Projektuotojai žadėjo atsižvelgti į įrenginių ilgaamžiškumą, kad jie būtų kokybiški ir ilgiau tarnautų.

Žmonės pageidavo, kad tvenkinys nebūtų valomas cheminiu būdu, kad prie jo nebūtų šunų aikštelės. Projekto rengėjai žadėjo siekti, kad tvenkinys būtų valomas natūraliu būdu.

Medžiai, keliantys pavojų, bus šalinami, o šiaip projektuotojai kirsti medžių neplanuoja.

Gyventojai teiravosi, ar neketinama medžių gydyti. Projektą pristačiusieji žadėjo pamąstyti apie tai.

Projektuotojai sakė, kad Ąžuolų giraitės parkas tikrai nebus užrakinamas, nes tai viešoji erdvė. Čiuožyklos įrengti nenumatoma, užtat ketinama takelius padaryti tokius, kad nuo jų nutekėtų vanduo, kad jais būtų galima vaikščioti rudenį ir nesušlapti kojų.

Susitikime dalyvavę gyventojai skeptiškai vertino gėlynų įrengimą. Pasak jų, tikrai nebus norinčiųjų juos prižiūrėti.

Projektuotojai informavo, kad bus atlikta daugybė teritorijos tyrimų - padaryta topografija, atlikti archeologiniai, želdinių, tvenkinio dugno ir kiti tyrimai. Tada bus techninis projektas, kuris pasakys, kaip tiksliai turi būti sutvarkyti pėsčiųjų takai, želdynai, poilsio zonos, takų apšvietimas, mažoji architektūra. Projektavimo sutarties vertė - 47 tūkst. eurų. Techniniam projektui parengti skirti 9 mėnesiai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder