Autobusų spalvos: dar vienas variantas

Autobusų spalvos: dar vienas variantas

Specialistai pagaliau suformulavo pasiūlymus Klaipėdos miesto tarybos Kolegijai, kaip būtų galima dažyti miesto autobusus.

Be "Vakarų ekspreso" jau aprašytos kai kurių politikų palankumo sulaukusios mėlynos spalvos, siūlomas ir dar vienas naujas variantas - visus autobusus, išskyrus neseniai įsigytus naujus ekologiškus, dažyti raudonai. Ekologiškiesiems ir toliau siūloma palikti pilkos ir oranžinės spalvos derinį.

Apsispręs dar birželį?

Žinia, nuo rugsėjo įsigaliojančias keleivių vežimo autobusais sutartis pasirašę vežėjai yra įsipareigoję, kad nudažys visas savo transporto priemones vienodai - tokia spalva ar jų deriniu, kokius patvirtins miesto valdžia. Savivaldybės Įvaizdžio komisija buvo siūliusi miesto Tarybai autobusus papuošti miesto herbu, reklamą eksponuoti tik ant autobusų galo, ekologiškus autobusus dažyti žalios, pilkos ir oranžinės spalvos deriniu, o visus likusius - raudonai ir geltonai. Visgi šiam pasiūlymui sukėlus diskusijas gegužę Taryba nusprendė galutinio sprendimo teisę perleisti Savivaldybės administracijos direktoriui, kuriam turėtų būti pateikti atitinkami dizainerių ir specialistų pasiūlymai.

Vizualinės estetikos ir reklamos formavimo komisija atlikti šią misiją pavedė Dizainerių sąjungos atstovui Kęstučiui Mickevičiui. Jis, kaip politikai ir pageidavo, pasiūlė tris variantus.

Pirmasis iš jų yra identiškas Savivaldybės Įvaizdžio komisijos nuomonei - "įvertinus Klaipėdos miesto vėliavos ir herbo spalvas" siūlomas raudonos ir geltonos derinys. Tarp naujų siūlomų variantų yra autobusus dažyti tik raudonai arba rinktis mėlyną spalvą su raudona-geltona juosta.

Pasak VšĮ "Klaipėdos keleivinis transportas" direktoriaus Gintaro Neniškio, visais atvejais naujuosius ekologiškus autobusus siūloma palikti nudažytus gamyklinėmis spalvomis - pilkos ir oranžinės spalvos deriniu, nes esą būtų labai nepraktiška perdažyti neseniai iš gamyklos išriedėjusias transporto priemones.

"Tačiau jei vežėjai užsisakytų naujas, jos jau turėtų būti tokios spalvos, kokią nustatys miesto valdžia", - sakė jis.

 VARIANTAI. Tarp naujų siūlomų variantų - autobusų dažymas tik raudonai. Taip pat dizaineris Kęstutis Mickevičius siūlo vėl svarstyti ir Savivaldybės Įvaizdžio komisijos variantą autobusus dažyti istorinėmis miesto spalvomis - raudonai ir geltonai.


G. Neniškis vylėsi, kad savo nuomonę miesto Tarybos Kolegija išsakys jau kitą savaitę, tad Savivaldybės administracijos direktorius atitinkamą įsakymą galėtų pasirašyti dar šį mėnesį.

"Dabar pats geriausias metas dažyti autobusus. Vežėjams irgi labai svarbu kuo greičiau sužinoti politikų valią ir imtis konkrečių darbų. Jei sprendimai bus priimti taip, kaip mes tikimės, pirmieji perdažyti autobusai gatvėse galėtų pasirodyti jau liepą", - sakė G. Neniškis.

Nugalės mėlyna?

"Vakarų ekspresas" jau rašė, kad bent jau kol kas iš K. Mickevičiaus siūlomų variantų daugiausiai palankumo sulaukia mėlyna spalva.

"Labai daug miestų autobusus dažo būtent jų vėliavų spalvomis. Tačiau mėlyna Klaipėdoje dominuoja. Ja dažomi ir informaciniai stendai, ir sporto klubai ją naudoja savo atributikai. Tai - lyg neoficiali antra trečia miesto spalva", - anksčiau sakė dizaineris, nesukonkretinęs, kuris iš paties siūlomų variantų yra priimtiniausias jam pačiam.

Vienas iš bendro autobusų apipavidalinimo idėjos autorių - vicemeras Artūras Šulcas - anksčiau tvirtino, kad jam "visos spalvos gražios".

"Esu pats ilgai važinėjęs su mėlynu automobiliu, tačiau man svarbiausia, kad Klaipėdoje pagaliau važinėtų vienoda spalva nudažyti autobusai, o kokia tai bus, man jau ne esminis dalykas", - teigė jis.

Lemtingą parašą dėsiantis Savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas teigė, jog mėlyna spalva jam asmeniškai būtų priimtina.

Miesto Tarybos Kolegiją sudaro jos pirmininkas meras Vytautas Grubliauskas, pastarojo bendrapartiečiai Arvydas Cesiulis, Simonas Gentvilas, Judita Simonavičiūtė, A. Šulcas, Audrius Vaišvila, konservatorius Arūnas Barbšys, Rusų aljanso atstovės Jolanta Skrabulienė ir Tatjana Fedotova, visuomenininkas Rimantas Taraškevičius, "Tvarkos ir teisingumo" atstovė Aldona Staponkienė ir socdemas Valdemaras Anužis.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder