Atminimo lentos rašytojai - ant dviejų namų

Atminimo lentos rašytojai - ant dviejų namų

Klaipėdoje, Tilžės gatvės 13-ajame name įsikūręs grožio salonas „E-plus“, savo pirmojo gimtadienio proga pagerbė šiame name gyvenusios rašytojos Ievos Simonaitytės atminimą.

 Verslininkai, prieš metus įsikūrę gražiai restauruotame istoriniame pastate, pristatė savo lėšomis padarytas atminimo lentas rašytojai. Jos bus pakabintos ant dviejų pastatų, kuriuose I. Simonaitytė gyveno ir kūrė – ant Butsargių gatvės 12-ojo namo ir Tilžės gatvės 13-ojo namo.

„Tikriausiai ne visi klaipėdiečiai, o juo labiau miesto svečiai, žino, kad šiuose namuose Ieva Simonaitytė gyveno ir kūrė. Gyvendama Butsargių gatvėje 1925-1931 m. ji pabaigė rašyti savo romaną „Aukštųjų Šimonių likimas“, 1931-1937 m. gyvendama Tilžės 13 name sukūrė romano „Vilius Karalius“ pirmąją dalį. Mums didelė garbė dirbti patalpose, kuriose gyveno tokia žymi rašytoja. Mes jaučiame ypatingą šio namo atmosferą“, - sakė grožio salono „E-plus“ vadovė Evelina Strakšienė.

Gražią verslininkų iniciatyvą pasveikino Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės viešosios bibliotekos Regiono bibliotekų ir kultūros vadybos skyriaus vedėja Daiva Nakrošienė, atminimo lentas atidengė Klaipėdos meras Vytautas Grubliauskas, pašventino Marijos Taikos Karalienės bažnyčios kunigas Vilius Viktoravičius. Šiuo metu lentos dar nėra pakabintos ant minėtų pastatų, nes nėra pabaigtos jų suderinimo procedūros.

Šventėje dalyvavęs istorikas Vygantas Vareikis papasakojo, kodėl I. Simonaitytė persikėlė iš namo Butsargių gatvėje į kaimynystėje esantį Tilžės g. namą. „I. Simonaitytė į Klaipėdą atvyko 1922 m. Tuo metu mieste buvo butų krizė ir gauti gyvenamąjį plotą buvo labai sudėtinga. Butsargių 12 name buvo labai prastas daugiabutis. Pati rašytoja jį vadino „landynėle“, kurią aprašė savo kūrinyje „Ne ta pastogė“. Yra žinoma, kad toje „landynėlėje“ net žmogus buvo nužudytas. Name Tilžės gatvėje sąlygos buvo geresnės, čia net telefonas buvo atvestas. Rašytoja Tilžės g. 13 name turėjo vieno kambario butą su atskiru įėjimu ir specialiai jai buvo pristatytas priestatas, kuriame buvo įrengta virtuvėlė“, - pasakojo istorikas, kuris ir pats ilgą laiką dirbo Tilžės 13 name, nes nuo 1993 m. ilgą laiką čia buvo įsikūręs Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder