Atleidžiamas Klaipėdos uosto vadovas A. Vaitkus

Atleidžiamas Klaipėdos uosto vadovas A. Vaitkus

Klaipėdos jūrų uosto direkcijos generalinis direktorius Arvydas Vaitkus atleistas iš posto, pranešė susisiekimo ministras. Rokas Masiulis neatmeta galimybės, kad šis sprendimas gali „kainuoti postą“ ir jam. 

„Šiandien pasirašiau įsakymą dėl atšaukimo (...) A. Vaitkaus iš pareigų. Šiandien ponas A. Vaitkus pranešė, kad atšaukia savo nusišalinimą nuo sprendimų priėmimo tam tikrų bendrovių uoste (...). Tai verčia reaguoti nedelsiant. Taip pat šiandien gavau ir valdybos nuomonę. Ir valdyba abejoja, kad ponas A. Vaitkus gali pilnavertiškai atlikti savo pareigas“, – pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje sakė R. Masiulis. 

„Įvertinus tas aplinkybes ponas A. Vaitkus yra atšaukiamas iš generalinio direktoriaus pareigų“, – teigė ministras. 

Pasak jo, uosto direkcija yra strateginė valstybės įmonė, jai galioja aukščiausi skaidrumo standartai. 

Pirmadienis yra paskutinė A. Vaitkaus darbo diena, jį laikinai pavaduos pavaduos infrastruktūros direktorius Vidmantas Paukštė. 

R. Masiulis neatmeta galimybės, kad sprendimas dėl A. Vaitkaus atleidimo gali kainuoti ir jam pačiam susisiekimo ministro postą. 

„Neatmesčiau tokios situacijos, kad šis mano sprendimas gali kainuoti ir man postą, bet mano darbas – tarnauti valstybei ir spręsti dalykus taip, kaip aš matau teisinga valstybės požiūriu, o ne kažkokių kitokių interesų (...) Taip susiklostė situacija, kad aš turėjau spręsti šitą klausimą, nors situacijos aš nesukūriau. Tikrai neskatinau pono A. Vaitkaus eiti į rinkimus, o juo labiau su tuo sąrašu įmonių, kurias jis privalo prižiūrėti“, – teigė R. Masiulis. 

Pasak jo, A. Vaitkui atšaukus savo ankstesnį nusišalinimą nuo sprendimų, susijusių su jį rinkimų kampanijos metu parėmusiomis įmonėmis, kyla akivaizdus interesų konfliktas, kurio negalima toleruoti. 

„Kai jis grįžo į uostą, kaip jis gali prižiūrėti savo politinius partnerius objektyviai, o juo labiau šiandien, kai išreiškė nusišalinimo atšaukimą. Tai yra tiesioginis konfliktas ir gali mesti šešėlį visam uostui“, – dėstė ministras. 

Jis tikino, kad dar iki rinkimų kalbėjosi su A. Vaitkumi apie jo dalyvavimą rinkimuose. 

„Dar iki rinkimų su ponu A. Vaitkumi buvau susitikęs ir jo prašiau, jam sakiau, kad negalima su įmonėmis dalyvauti rinkimuose, o po to jas prižiūrėti. Mano siūlymas buvo tiek grąžinti finansines lėšas tų įmonių vadovams, kurie parėmė partiją šiuose rinkimuose, tiek ir juos išbraukti iš rinkiminio sąrašo ėjimo į miesto tarybą. Turėjome tokį pokalbį su ponu A. Vaitkumi, bet niekas nepasikeitė“, – sakė R. Masiulis. 

R. Masiulis praėjusią savaitę ėmėsi platesnio tyrimo dėl A. Vaitkaus ir galimo jo pavaldinių interesų konflikto ir, gavęs institucijų bei uosto valdybos išvadas, žadėjo netrukus spręsti dėl A. Vaitkaus likimo poste. Pasak R. Masiulio, jis kreipėsi į Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK), Valdymo koordinavimo centrą, uosto valdybą ir paprašė atsakymus pateikti skubiai.

Pats A. Vaitkus BNS praėjusią savaitę sakė dar neapsisprendęs dėl savo ateities ir ketinantis dėl to tartis su Vyriausybės bei Seimo nariais. 

Su uosto vadovu praėjusią savaitę susitikęs valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis BNS sakė, kad A. Vaitkus gali toliau vadovauti Klaipėdos uostui, o priekaištus dėl interesų konflikto vadino nepagrįstais. Anot R. Karbauskio, Klaipėdos mero rinkimuose dalyvavusio ir į savivaldybės tarybą išrinkto A. Vaitkaus pašalinimu gali būti suinteresuoti neskaidrių interesų turintys asmenys.

Uosto valdybos pirmininkas Nerijus Udrėnas anksčiau sakė, kad A. Vaitkaus planai dirbti miesto taryboje ir uosto direkcijoje jam kelia klausimų dėl galimo interesų konflikto, o nepriklausomas valdybos narys Vaidotas Rūkas tvirtino, kad A. Vaitkus vieno iš šių postų turėtų atsisakyti.

R. Masiulis praėjusią savaitę teigė, kad padėtis dėl A. Vaitkaus yra labai komplikuota – nors uosto vadovas ir nusišalinęs nuo sprendimų, susijusių su uosto įmonių atstovais, išrinktais į miesto tarybą, nežinia, kaip jis galės pasirašyti naujus uosto žemės nuomos tarifus arba spręsti su uosto geležinkeliu susijusius reikalus. 

Jo teigimu, taip pat neaišku, ar uosto direkcijos darbuotojai, pavaldūs vadovui, bus nepriklausomi tų įmonių atžvilgiui. Susirūpinimą, R. Masiulio teigimu, kelia tai, kad visi uosto geležinkeliai bus perduoti uostui, tuo metu viena privati uosto bendrovė teikia paslaugas geležinkeliams. 

Anot R. Masiulio, neaišku, kas turėtų priimti sprendimus, jeigu jų negalės priimti direkcijos vadovas. 

„Valstiečių“ rinkimų kampaniją parėmusio Birių krovinių terminalo vieno savininkų Igorio Udovickio įmonė „Gargždų geležinkelis“ teikia paslaugas uoste bei siekia gauti pajėgumų vežti krovinius per Lietuvą.

Dėl A. Vaitkaus elgesio tyrimą pradėjo VTEK – Seimo narės konservatorės Gintarės Skaistės prašymu ji aiškinasi, ar jis nepažeidė Viešųjų ir privačių interesų derinimo valstybinėje tarnyboje įstatymo reikalavimo deklaruoti privačius interesus. Kartu su šiuo bus nagrinėjamas ir R. Masiulio prašymas pateikti nuomonę dėl A. Vaitkaus galimo interesų konflikto, BNS sakė VTEK atstovė spaudai Eglė Ivanauskaitė.

„Kadangi tyrimas nėra baigtas, komisija negali pateikti savo nuomonės, nebaigusi nagrinėti visų aplinkybių. Komisija dar yra užsiprašiusi papildomos informacijos, reikia ją išanalizuoti ir tuomet kai bus baigtas tyrimas, komisija galės ir savo nuomonę pateikti“, – sakė ji. 

LRT sausį skelbė, kad Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos rinkimų kampanijai 44 tūkst. eurų paaukojo  verslo santykiais susiję asmenys, pavyzdžiui, tarp jų – baltarusiškų trąšų karaliumi pramintas klaipėdietis verslininkas I. Udovickis ir jo sutuoktinė.

Be to, kampaniją maksimaliomis beveik 8,8 tūkst. eurų sumomis parėmė su uostu susiję verslininkai – I. Udovickio ir „Belaruskalij“ valdomo Birių krovinių terminalo vadovas Vidmantas Dambrauskas bei „Kamineros grupės“ savininkas Arūnas Tuma. Pastarieji su „valstiečių“ sąrašu taip pat išrinkti į Klaipėdos miesto tarybą.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder