Ataskaitose - pozityvas, Taryboje - kritika

Ataskaitose - pozityvas, Taryboje - kritika

Ketvirtadienį Klaipėdos miesto tarybos posėdyje savo praėjusių metų veiklos ataskaitas pristatė meras Vytautas Grubliauskas ir administracijos direktorius Saulius Budinas. Abiejose ataskaitose dominavo pozityvūs dalykai - nauji projektai, statiniai, rengiami svarbūs dokumentai.

Mero ataskaita užėmė 20 puslapių, o administracijos direktoriaus, sykiu ir administracijos, - 41 puslapį.

Abiejose ataskaitose buvo akcentuoti praėjusiais metais vykdyti ar pradėti projektai: Lietuvos kultūros sostinės renginiai, miesto ir uosto bendrųjų planų rengimas, ekonominės plėtros strategijos "Klaipėda 2030" studija. Akcentuota, kad auga miesto biudžetas, uosto įmonės gerina krovos rekordus, didėja LEZ investicijos, auga atvykstančių turistų skaičius, plečiasi iš pajūrio vykdomų lėktuvų skrydžių geografija.

Atkreiptas dėmesys į tai, kad pernai buvo palengva didinami atlyginimai biudžetinių įstaigų darbuotojams, prie to ketinama sugrįžti ir šiemet. Taip pat gerėjo miesto viešųjų erdvių bei daugiabučių kiemų infrastruktūra, atidarytas atnaujintas darželis, statomi socialiniai būstai, tvarkomi sporto aikštynai, parkai, gatvės, vyko baseino statybos, rengiamasi naujos mokyklos statyboms.

Vis dėlto pripažintos ir silpnosios vietos. Vis dar blogėja demografinė padėtis, mažėja gyventojų skaičius, jie senėja. Klaipėda pagal tiesiogines užsienio investicijas nusileidžia Vilniui ir Kaunui bei Baltijos baseino uostamiesčiams.

Kritikos sulaukė sunkiai suvaldyta krizė, kai kuriam laikui klaipėdiečiai buvo netekę galimybės naudotis maršrutinių taksi paslauga. Taip pat silpnąsias valdininkų darbo vietas atskleidė lapkričio mėnesį dėl liūties paskendę daugiabučių kiemai ir gatvės.

Pasigedo savikritikos

Ataskaitas išklausę Tarybos nariai turėjo ir klausimų, ir pastabų. Pavyzdžiui, Rimantas Didžiokas teigė mero ataskaitoje pasigedęs savikritikos, gilesnės mero darbo analizės. Algirdas Grublys teigė tikėjęsis rasti informacijos apie santykius su kaimyninėmis savivaldybėmis. Vytautas Čepas teigė, kad reikėtų skirti dėmesio lietuvių kalbos stiprinimui viešosiose erdvėse - esą pasivaikščiojus mieste matyti vien tik angliški užrašai.

Arūnas Barbšys pareiškė manantis, kad meras nutylėjo informaciją apie biudžeto lėšų panaudojimą - esą per 23 mln. eurų pernai buvo nepanaudota, o apie to priežastis ar galimybes perskirstyti lėšas nekalbama.

"Ko vertos visos ambicijos, jeigu negalime išnaudoti ir panaudoti tų lėšų, kurias turime?" - klausė A. Barbšys.

Tomas Meškinis priminė kvapų ir triukšmo iš uosto bei kitų įmonių problemą. Politiko teigimu, miestiečiai pasigenda Savivaldybės palaikymo.

Frakcijos vardu kalbėjusi Nina Puteikienė nepraleido progos priminti merui apie džiazo festivalio bei "Menų zonos" renginiams skirtą finansavimą bei atkreipė dėmesį į tai, jog visai užmiršta ir apleista Vasaros estrada.

"Skaitydama ataskaitą pamaniau, kad meras paėmė per aukštą natą, nes jau pirmame puslapyje parašė žodį "tarnystė". Čia tikriausiai juodas humoras - nesu mačiusi liberalų, tarnaujančių kam nors kitam nei savo gerovei", - ironizavo N. Puteikienė.

Reaguodama į kritiką, mero pavaduotoja Judita Simonavičiūtė pareiškė, kad demokratijos varomoji jėga yra stipri opozicija. "Čia mums nenuskilo", - rėžė J. Simonavičiūtė. Ji ragino kolegas strategiškai žiūrėti į dalykus, kurie svarbūs miestui.

Pats V. Grubliauskas sakė, kad girdimas "tradiciškas žanrų painiojimas" - merui primesti administracinius reikalus, o administracijos direktorių įvelti į politinius reikalus. "Nesistenkite, nepavyks", - iš tribūnos sakė V. Grubliauskas, patikinęs, kad jo ir administracijos direktoriaus S. Budino darbiniai santykiai yra geri.

Stiprybės tampa silpnybėmis

Administracijos vadovas S. Budinas, sulaukęs klausimo apie maršrutinių taksi krizę, sakė, kad už nesuvaldytą situaciją atsakingi Miesto ūkio departamento direktorius ir Transporto skyriaus vedėjas gavo nuobaudas, o visų sutarčių kontrolei skiriama kur kas daugiau dėmesio.

"Svarbiausia, kad klaidos nesikartotų. Aš esu atsakingas, reikalauju atsakomybės iš savo pavaldinių ir tikiuosi to iš visų jūsų miestiečių labui", - kreipdamasis į politikus pabrėžė S. Budinas.

Arvydui Cesiuliui pasidomėjus, ar administracijos darbuotojams netrūksta kompetencijos, S. Budinas pripažino, kad kai kuriose srityse norėtųsi daugiau kompetencijos, bet apskritai savo komandos darbą jis vertina gerai.

Artūras Šulcas pabrėžė, kad administracijos stiprybės kartu yra ir silpnybės: "Projektų yra labai daug ir Savivaldybė pradeda strigti."

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder