Argentinietį Klaipėdoje nustebino vienas reiškinys

Argentinietį Klaipėdoje nustebino vienas reiškinys

"Trijų minučių trukmės meilės istorija", - šitaip kartais mėgstama sakyti apie tango. "Ne vien tik meilės istorija ir ne tik trijų minučių", - patikslino pirmą kartą į Lietuvą ir į Klaipėdą atvykęs charizamtiškasis argentinietis tango virtuozas Esteban Moreno.

Pasitinkant Valentino dieną kaip tik sukako dveji metai, kai Klaipėdoje pradėti rengti tango šokių vakarėliai, vadinami milongomis.

Ta proga praėjusį savaitgalį Klaipėdoje buvo surengta kelias dienas trukusi fiesta, kurios pasididžiavimu tapo pasaulinio tango elito - puikių mokytojų Estebano Moreno ir Claudios Codega - išskirtinės pamokos.

[CITATA]

Radęs laisvą minutę E. Moreno sutiko atsakyti į keletą "Vakarų ekspreso" klausimų.

Lietuvoje ir Klaipėdoje viešite pirmą kartą. Koks įspūdis?

Man labai patinka. Pirmas įspūdis - grožis. Galbūt labiausiai mane sužavėjo, kaip vyksta modernizacija iš seno į naują. Visada daro įspūdį žmonių pastangos ir noras atgaivinti.

Ne per šalta?

Tenka pastebėti, kad šiomis dienomis iš viso nėra šalta. Tikėjausi, kad Lietuvoje bus kur kas šalčiau. Gal jūs ir nepastebite, bet kai aš šįryt atsikėlęs pamačiau tą šviesą, kurios niekada nesu regėjęs, buvau sužavėtas. Dangus tarsi aptrauktas, bet vis tiek matyti saulė. Keista ta šviesa, bet man patiko.

Argentinoje, kur jūs gimėte, ir Prancūzijoje, kur gyvenate, ko gero, saulė šviečia kur kas dažniau?

Toks įspūdis, kad Argentinoje dangus yra kur kas aukščiau nei čia. Lietuvoje atrodo, kad dangus tarsi užspaustas. Pagalvojau, kad čia gyvenanti tauta turėtų būti labai nostalgiška.

Ne tik nostalgiška. Sakoma, kad lietuviai santūrūs, nedrąsus... Tad kyla klausimas, ar tikrai mums tinka šokti aistringą argentinietiškąjį tango?

Tikrai taip. Galiu kaip pavyzdį pateikti save. Aš buvau labai kuklus ir tylus, man nebuvo lengva bendrauti su kitais. Jei eidavau į šokius, ilgai sėdėdavau nedrąsus. Ir mano tango partnerė Claudia labai kukli. Bet matote - mes puikiai šokame. Šokis išlaisvina.

Kada jūs atradote tango ir kodėl šis šokis jus taip pavergė?

Būdamas 8-9 metų mačiau, kaip argentiniečiai šoka tango. Mokykloje netgi turėjome šiek tiek tango pamokų. Bet tango muzikos klausyti nuoširdžiai pradėjau, kai man buvo 16 metų, o šokti 18-os. Man buvo natūralu daryti tai, kas yra mūsų kultūros dalis. Patiko šokio kalba, supratau, kad šio liaudies šokio kalba yra turtinga. Ir kai tik atsirado galimybė ją giliau atskleisti, tai ir padariau. Be to, netikėtai atradau, kad man patinka šokti. Prieš tai galvojau, kad tai ne man. Iki tol labiau svajojau apie teatrą, bet kai pradėjau šokti, supratau, kad tai yra mano kelias.

MILONGA - šokių vakaras su tam tikromis taisyklėmis, kurių visi susirinkę šokėjai stengiasi laikytis. Pavyzdžiui, pakviesti šokti galima tik žvilgsniu. Agnės BERTAŠIŪTĖS nuotr.

Kai aš pradėjau šokti tango, nebuvo daug šokančiųjų. Mes dar buvome labai jauni, o kita tango šokanti karta jau buvo gerokai vyresnė. Taip nutiko dėl to, kad Argentinoje kurį laiką buvo diktatūra ir nebuvo galima šokti tango. Tad tarsi jaučiau pareigą atgaivinti tai, ką prarado mano tėvų karta.

Kaip galvojate, kodėl tango taip paplito po pasaulį?

Po pasaulį yra paplitę daug porinių šokių, ne tik tango. Yra šimtai Lotynų Amerikos šokių, kuriuos žmonės šoka visame pasaulyje, pavyzdžiui, salsa, svingas.

Tango iš Argentinos paplito prieš 100 metų. Tad jei kalbame apie liaudies šokius, kurie šokami poroje, tango iš tiesų buvo vienas iš pirmųjų, kuris buvo eksportuotas. Jis visą laiką buvo gyvybingas ir aktualus.

Turbūt jis išplito dėl įvairių priežasčių, kurių dalies aš tikriausiai net nežinau, bet viena jų - muzikinis šokio turtingumas. Tango gali būti įvairus: paslaptingas, susimąstęs, linksmas, žaismingas. Vieno vakaro metu gali susidurti su įvairiomis emocijomis. Be to, tango turi tai, ko neturi kiti šokiai - artimą apsikabinimą. Sakysite, ir valso metu partneris apkabina partnerę, bet vis tiek jie išlaiko atstumą, o tango dar labiau suartina šokėjų porą.

ŽVAIGŽDĖS. Praėjusį savaitgalį Klaipėdoje vykusioje tango šventėje sulaukta ir pasaulinio garso tango žvaigždžių - Estebano Moreno ir Claudios Codega.

Dar viena svarbi tango ypatybė ta, kad jame daug improvizacijos. Vyras pasiūlo judesį, moteris seka jį, bet ir moteris lygiai taip pat gali siūlyti judesį, tada prisitaiko vyras. Abu vienodai svarbūs, bet šiame šokyje vyras nuolatos, kiekviename žingsnyje, turi priimti sprendimus.

Turbūt sunkiausia bus paaiškinti, ką turiu omenyje, bet dar viena svarbi tango ypatybė yra ta, kad viskas vyksta partnerio erdvėje... Paprasčiau tariant, šokant kitus šokius kiekvienas turi savo vietą, o šokant tango, vietomis keičiamasi. Pavyzdžiui, aš dabar šoku šioje vietoje, bet kitas mano žigsnis bus toje vietoje, kurią dabar yra užėmęs mano partneris. Tarsi vienas žmogus įeina į kitą. Suprantamai paaiškinau?

Manau, kad taip. Teko girdėti tokį pasakymą, kad tango - tai trijų minučių trukmės meilės istorija.

Taip (nusikvatoja). Bet ne tik meilės ir ne tik trijų minučių...

Ar tango rekomenduotumėte šokti su savo vyru ar žmona?

Visada yra gerai šokti su artimu žmogumi, bet reikia suvokti, kad tango yra socialinis šokis. Kai eini šokti tango, reikia iš anksto nusiteikti, kad bus šokama ir su kitais partneriais.

Pavydui čia ne vieta?

Oi ne. Tango - puikus būdas save pažinti ir patikrinti. Tai ne tas pats, kaip, pavyzdžiui, sportas, kur gali būti ir vienas. Šokant tango svarbu bendravimas. Turėti ką nors apkabinus savo glėbyje ir dar skambant muzikai - nepakartojamas jausmas.

Manau, kad kiekviena skirtinga šalis suteikia savo spalvų šiam šokiui. O gal jau pastebėjote, kokia yra lietuviška argentinietiško tango interpretacija?

Pradėkime nuo to, kad Argentinoje prieš 100 metų buvo didžiulė imigracija, atvyko daug žmonių iš viso pasaulio. Jie atsinešė ir savo muzikinę kultūrą. Kartais tarpusavyje jiems nebuvo lengva susikalbėti, o šokis jiems padėjo. Taip ir gimė tango. Jau minėjau, kad šiame šokyje daug vietos improvizacijai, tad savo spalvų įneša ne tik skirtinga tauta, bet ir kiekviena pora.

Pabaigai duokite patarimą nuo ko turėtų pradėti tie, kurie nori mokytis šokti tango. Ką reikėtų padaryti pirmiausia - susirasti partnerį ar nusipirkti specialius batelius?

Nei tai, nei tai (kvatoja). Tiesiog turite pasiruošti naujam dideliam nuotykiui... Tada ir porą surasite, o batus įsigysite vėliau.

Tango atranda ir klaipėdiečiai

Vienas iš tango judėjimo Klaipėdoje iniciatorių verslininkas Gintautas Bertašius pasidžiaugė, kad ir klaipėdiečiai pamažu atranda šį šokį.

"Neslėpsiu, klaipėdiečius nėra lengva išjudinti. Galbūt dėl to, kad tango kelias yra ilgas. Tai ne tas šokis, kur išmoksti dvi kombinacijas ir tiek", - svarstė G. Bertašius.

Jo manymu, tai lemia ir kiti objektyvūs faktoriai. Klaipėda yra labiausiai nutolusi nuo tokių megapolių kaip Vilnius ir Ryga, kur tango judėjimas prasidėjo žymiai anksčiau.

"Pavyzdžiui, šiauliečiams iki Rygos tereikia važiuoti 100 kilometrų, kad galėtų pasišokti. Suprantama, važinėti kokius 300 kilometrų, kad pašoktum tango - per didelė prabanga", - svarstė G. Bertašius.

Anksčiau jis "Vakarų ekspresui" yra pasakojęs, kad ir pats šį šokį atrado netikėtai.

"Viskas prasidėjo prieš keletą metų, kai susizgribęs, kad dar neturiu žmonai kalėdinės dovanos, nusprendžiau nušauti du zuikius: nupirkti tango šokių pamokas ir įrodyti žmonai, kad šioje srityje nieko gero man neišeis. Tikėjausi, kad po kelių mėnesių namie bus ramybė ir niekas manęs daugiau nebekalbins eiti šokti", - kaip prasidėjo meilė tango šokiui, pasakoja G. Bertašius.

Dabar, kur tik važiuoja, jie abu su žmona į automobilį įsimeta ir tango šokti skirtus batus.

"Kodėl šis šokis mane pavergė? Vos tik pradėjęs šokti pajutau, kaip puikiai tango "atjungia". Tuo metu užmiršti viską pasaulyje. Koncentruojiesi tik į muziką, šokį ir moterį, esančią su tavimi. Be to, tai labai sveikas judėjimas. Kaip gera kūnui, kai tango ritmu judi kelias valandas. Tai kur kas maloniau nei vargti ant bėgimo takelio", - šokio pranašumus vardijo verslininkas.

Tango aistra verslininkas bando užkrėsti ir Klaipėdos krašto žmones. "Juk gėda, turime vieną UNESCO paveldą - Kuršių neriją, o kito UNESCO paveldo - tango - nešokame", - savo sumanymą motyvuoja G. Bertašius.

Prieš porą metų kartu su Edita Aluziene jis įsteigė viešąją įstaigą "Uosto tango" ir pasikvietė į Klaipėdą šio šokio mokytojus iš Sankt Peterburgo. Dar viena pora klaipėdiečių mokyti tango atvyksta iš Kauno.

Jau dvejus metus kiekvieno mėnesio pirmąjį šeštadienį Klaipėdoje organizuojami tango šokių vakarėliai, vadinami milongomis. Juose dalyvauja ne tik klaipėdiečiai, atvyksta šokėjai iš Vilniaus, Kauno, Kaliningrado, Liepojos, Rygos.

G. Bertašius džiaugėsi, kad į praėjusį savaitgalį vykusį proginį dvejų metų sukakties renginį - "Milonga Portena Anniversary Fest" - pavyko pakviesti E. Moreno ir C. Codega.

"Claudia gyvena Buenos Airėse, dalį laiko leidžia Prancūzijoje, Lione, šiame mieste gyvena ir Estebanas su šeima. Jie - tikrasis tango elitas. Ši pora nuo 1990-ųjų pradžios dėsto tango ir dabar keliauja po visą pasaulį mokydami žmones šokti tango. Patobulinti įgūdžių į Klaipėdą atvyko ir Lietuvoje dirbantys tango mokytojai", - pasakojo verslininkas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder