Ar mokame naudotis gamtos turtais?

Ar mokame naudotis gamtos turtais?

Šeštadienį Smiltynėje vyko praktinis seminaras „Pažinkime aplink mus augančias vaistažoles”. Jo metu vaistininkas – žolininkas Marius Lasinskas pasakojo apie vaistinius augalus, jų savybes, rinkimą bei pasidalino vertingais receptais, kurių ingredientus galima rasti Klaipėdos ir visos Lietuvos apylinkėse.

Vaistininkas sakė, jog Klaipėdiečiai rūpinasi savo sveikata. „Jie gyvena mieste, kuriame yra jūra, saulė, vėjai, todėl yra ir specifinių augalų, kurių nerasi kitur. Pavyzdžiui, pajūrinė zunda, į raudonąją knygą įtraukta muilinė guboja, tyrulinė erika. Šie augalai yra reti, todėl man visada kyla klausimas – ar parodyti juos žmonėms. Nesinori, kad juos nuskintų.”

Seminaro metu žolininkas pasakojo, kaip atpažinti augalus ir kaip elgtis gamtoje. „Čia etikečių nesimato, bet tai nereiškia, kad viskas yra nemokama. Reikia padėkoti, pasakyti gamtai ačiū. Geriausias padėkojimas – šiukšlių surinkimas. Aš visada sakau, kad reikia jų surinkti tiek, kiek augalų nusiskini. Gamta rankų neturi, bet turi žmogus. Šis turi jai padėti. “

Pasak M. Lasinsko, vaistažolės yra ir maistas, ir vaistas. Po Smiltynės apylinkes vedžiodamas seminaro svečius juos mokė kaip pasidaryti arbatas, salotas, prieskonius.

„Seminarų poreikis auga, apvažiavau labai daug miestų, kiekviename renkasi maždaug 30-40 žmonių. Dažnai jie ateina nusivylę vaistais, jiems pastarieji nepadeda, tai žmonės pradeda atsakymų ieškoti gamtoje. “,– pasakojo vyras.

Mariauszoleles.lt rasite informacijos apie kitus renginius, vietas, kur galima įsigyti žolelių, taip pat arbatų receptus. „Man tai yra ir darbas ir hobis. Džiaugiuosi šia informacija dalindamasis su kitais, todėl kur tik mane pakvies, ten ir važiuosiu. Lankausi tiek mažuose, tiek dideliuose miestuose.”

Vaistininkas pasidalino savo kavos pakaitalo receptu:

Reikia iškasti kiaulpienių šaknis pavasarį arba vėlai rudenį, nuplauti, supjaustyti 1-2cm ilgio gabaliukais, išdžiovinti 40-60 laipsnių temperatūroje.

Tai yra skanėstas, kurį galima kramtyti, jis palankiai veikia visą organizmą. Reikėtų suvalgyti vieną arbatinį šaukštelį per dieną.

Norint pasidaryti kavą, juos reikia be aliejaus 1-2 mintues paskrudinti keptuvėje, sumalti ir gausime aukščiausios rūšies kavą.

Kiaulpienė Japonijoje 2010 metais išrinkta vertingiausia žolele. „Mes tiek daug turime, bet dar neįvertiname ir nemokame naudotis”,– apie gamtos lobius pasakojo M. Lasinskas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder