Ar baterijos "Memel Nord" nenupūs permainų vėjai?

Ar baterijos "Memel Nord" nenupūs permainų vėjai?

"Memel Nord" - kultūros paveldo objektas, priklausantis valstybei ir prižiūrimas saujelės entuziastų savanorių, masina lankytojus. Pajūrio regioninis parkas norėtų istorinę bateriją remontuoti, tačiau prasidėjo parkų direkcijų reorganizacija, tad paveldo likimas kol kas nežinomas. Be to, šiandien dar niekas negali pasakyti, ar po 20 metų šio karinio objekto nepasiims jūra.

Kukuliškiuose prie buvusios stovyklos "Žuvėdra" esanti vokiečių statyta priešlaivinė, vėliau tapusi priešlėktuvine baterija "Memel Nord", dar vadinama Juodąja tvirtove, įvardijama kaip vienintelė tokia ant jūros kranto Baltijos šalyse išlikusi baterija, kurioje vyksta, nors ir savanorių pastangomis, įvairūs renginiai.

Egzotiškas statinys - savotiškas klaipėdiečių traukos objektas. Ko tik jame nebūna - ir bernvakarių, ir gimtadienių, ir krikštynų, bibliotekininkų simpoziumų, drąsuoliai bando net nakvoti čia. Be to, ir savanoriai prigalvoja visokių atrakcijų.

Pasak Pajūrio regioninio parko (PRP) direktoriaus Dariaus Niciaus, per metus baterijoje apsilanko apie 5 tūkst. lankytojų. Netradicinė aplinka tinka įvairiems meniniams projektams. Čia buvo ir poetų placdarmas. Apie 10 metų vykdavo įvairūs renginiai, dvejus metus buvo vaidinamas spektaklis, tik pastaruoju metu poetai ir aktoriai tvirtovę apleido.

"Šiuo metu, kol nėra sutvarkytos patalpos, viduje nėra tualeto, negalime nei labai reklamuotis, nei pasiūlyti kokių nors edukacinių programų. Informacija daugiausia keliauja iš lūpų į lūpas, tad manome, kad toks lankytojų skaičius yra gana didelis", - sakė PRP vadovas.

Jo manymu, tvirtovę tinkamai sutvarkius, ji taptų dar labiau lankomu objektu.

Kempingas "Memel Nord"?

Pasak čia ekskursantus lydinčio savanorio Timūro, baterija dabar turi, galima sakyti, tris savininkus - Pajūrio regioninį parką, Klaipėdos rajono savivaldybę ir girininkiją. Jis juokauja, jog girininkai įsivaizduoja, kad čia gūdus miškas, kuriame galima pasiklysti, bet iš tikrųjų tai tik atvira kopa.

"Esu Pajūrio regioninio parko savanoris. Mus parkas labai palaiko. Jei ne jis, būtų tikrai striuka. Su parku esame sutarę, kad jam prižiūrint mes galime čia imtis veiklos", - sakė Timūras.

Anot D. Niciaus, oficialiai ta teritorija priklauso Klaipėdos rajonui. Vienas rajono Savivaldybės tarybos narys labai norėtų, kad toje vietoje būtų įkurtas kempingas.

"Manau, to tikrai nebus, tik vanduo drumsčiamas. Sakyčiau, ta teritorija yra labiau Klaipėdos nei Gargždų miesto. Turiu omenyje ir jos lankymą, ir priežiūrą", - sakė parko direktorius.

Pasak Timūro, kai reikia ką patvarkyti, pasitelkiami į pagalbą klaipėdiečiai, kurie gana noriai dalyvauja talkose. Kai baterija gerokai užnešama smėliu, atvažiuoja talkinti ir policininkai, ir net medikai.

Daugiau skaitykite dienraštyje "Vakarų ekspresas"

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder