Apžvalgos bokštas pajūryje: vaizdas, vertas milijono

Apžvalgos bokštas pajūryje: vaizdas, vertas milijono

Idėja pastatyti apžvalgos bokštą prie jūros, Karklėje, įgauna pagreitį. Norą pastatyti bokštą Pajūrio regioninio parko teritorijoje ir pagerinti mobiliojo ryšio kokybę išreiškusi telekomunikacijų bendrovė sutinka, kad jis tarnautų ir visuomenės poreikiams.

Idėją Karklėje pastatyti daugiafunkcį mobiliojo ryšio bokštą jau senokai kėlė telekomunikacijų specialistai. Tačiau galimybė tai daryti buvo numatyta tik 2016 metais patvirtintame Pajūrio regininio parko tvarkymo plane. Dokumente nurodytos dvi vietos, kur bokštas galėtų atsirasti: prie Rikinės upelio žiočių, Karklėje, arba netoli verslininko Antano Boso elnyno.

Neseniai AB "Telia Lietuva" kreipėsi į Pajūrio regioninio parko direkciją siūlydami pastatyti daugiafunkcį mobiliojo ryšio bokštą prie Rikinės upelio žiočių. Tad netrukus Parko direkcija ketina inicijuoti diskusiją, koks bokštas turėtų atsirasti pajūryje.

Bokštas būtų daugiafunkcis

"Numatyta galimybė statyti iki 45 metrų aukščio bokštą. Visiems parko lankytojams gali būti atvira dalis bokšto. 25 metrų aukštyje galėtų būti įrengta apžvalgos aikštelė. Iš paukščio skrydžio parko lankytojams atsivertų nuostabi jūros, pajūrio miško panorama. Iš viršaus žmonės galėtų pažvelgti ir į Plocio ežeriuką bei gamtinį rezervatą, į kurį lankytojams patekti draudžiama. Aukštesnėje, neprieinamoje lankytojams, bokšto dalyje būtų įrengtos mobiliojo ryšio antenos, kurios pagerintų mobiliojo ryšio kokybę pajūryje. Taip pat bokštu galėtų naudotis Valstybės sienos apsaugos tarnyba", - vardino argumentus, kodėl Karklėje turėtų iškilti apžvalgos bokštas, Pajūrio regioninio parko direktorius Darius Nicius.

PAVYZDYS. Bendrovės "Telia Lietuva" pastatytas apžvalgos bokštas Ginučiuose su mobiliojo ryšio antenomis ir su apžvalgos aikštele turistams. Asmeninio archyvo nuotr.

Pašnekovas akcentavo, kad bokštas turėtų būti ir vizualiai patrauklus, stilizuotas, priderintas prie aplinkos. "Taip pat reikia sutvarkyti ir bokšto aplinką. Jau yra suplanuotas pėsčiųjų ir dviračių takas, kuris suktų pro bokštą. Reikėtų įrengti prievažą automobiliams ir automobilių stovėjimo aikštelę, kitą infrastruktūrą. Tuo turėtų pasirūpinti Klaipėdos rajono savivaldybė", - aiškino D. Nicius.

Būtinas ryšys

Bendrovės "Telia Lietuva" atstovas spaudai Audrius Stasiulaitis patvirtino, jog bendrovė tikrai nori statyti mobiliojo ryšio bokštą pajūryje.

"Žmonės dažnai skundžiasi mobiliojo ryšio kokybe Karklėje, nes ši vieta specifinė - kalvota, miškinga. Pajūryje mėgsta ilsėtis žmonės, vyksta festivaliai. Kuo daugiau žmonių, tuo ryšio kokybė būna prastesnė. Į Baltijos jūrą išplaukiantiems žvejams mobiliojo telefono ryšys svarbus dėl saugumo.

Bendrovė seniai nori pastatyti mobiliojo ryšio bokštą pačiame pajūryje, tačiau ilgą laiką negavome tam leidimo. Galiausiai surastas kompromisas variantas, kad statinys veiktų ir kaip apžvalgos aikštelė. Tokių gražių pavyzdžių mes jau turime. Mūsų bokštai, pritaikyti ir turistams, stovi Labanoro girioje ir Dzūkijoje. Žinoma, dėl bokšto pajūryje dar vyks diskusijos, bus svarstomi konkretūs pageidavimai, svarbi ir objekto statybos kaina", - sakė A. Stasiulaitis.

Anot pašnekovo, bendrovės lėšomis būtų statomas tik pats bokštas, o aplinka ir apžvalgos aikštelės priežiūra turėtų rūpintis atsakingos institucijos. Numatoma, kad šis projektas bus pradėtas jau kitais metais.

Infrastruktūra - ne problema

Klaipėdos rajono savivaldybės administracijos direktorius Sigitas Karbauskas teigė, kad iniciatyva pastatyti mobiliojo ryšio bokštą, pritaikytą ir turistams užlipti, jam yra žinoma ir sveikintina.

"Karklėje buvo pastatyta laikina mobiliojo ryšio stotis, tačiau ji buvo įrengta ant gyvenamųjų namų. Žmonės dėl to skundėsi. Buvo organizuotas susitikimas, kuriame dalyvavo bendruomenės, Pajūrio regioninio parko direkcijos, Savivaldybės atstovai. Antena buvo pašalinta ir pareikštas poreikis statyti atskirą bokštą, kuris būtų kartu ir turistinis objektas. Jeigu tik telekomunikacijų bendrovė tokį bokštą imsis statyti, Savivaldybė tikrai sutvarkys jo prieigas. Tai nėra tie kaštai, kurių mūsų rajono savivaldybė nepakeltų", - užtikrino S. Karbauskas.

Pasak direktoriaus, kol kas konkretus projektas dar nepradėtas ir tėra tik idėjos lygmenyje.

Ilgas procesas

Karklės bendruomenės pirmininkas Arvydas Urbis pažymėjo, jog bendruomenė aktyviai dalyvavo Pajūrio regioninio parko tvarkymo plano svarstymuose ir idėja statyti pajūryje apžvalgos bokštą yra žinoma.

"Tai puiki idėja. Jeigu būtų pastatytas originalus bokštas, jis pritrauktų daug turistų, būtų mūsų pasididžiavimas, tačiau baimę kelia tai, kad nebūtų statomas bokštas be infrastruktūros. Norisi, kad kartu su bokšto statyba butų nutiesti ir takai, prievaža, kad staiga neplūstelėtų minios lankytojų per Karklės gyventojų kiemus", - kalbėjo A. Urbis.

Pašnekovas skeptiškai vertina terminus, per kuriuos norima sukurti naują lankytiną objektą. "Bet kokie statybų darbai pajūryje ir dar Pajūrio regioninio parko teritorijoje yra labai komplikuoti. Kol kas bokštas yra tik graži vizija. Nėra net sklypas suformuotas jam statyti. O žemė priklauso valstybiniam miškų fondui. Reikėtų įrengti prievažą toje vietoje, kur buvo miško keliukas, tačiau miškininkai to nenumatė savo planuose. Užtruks ir paties bokšto projektavimo darbai, nes reikės skelbti architektūrinį konkursą. Tad laukia tikrai ne vienerių metų procesas", - realybę nušvietė pašnekovas.

Pasak bendruomenės pirmininko, Karklėje šiuo metu yra ir svarbesnių problemų, kurias spręsti reikia skubiai. "Pavyzdžiui, reikia tvarkyti apžvalgos aikštelę ant Olando Kepurės", - kalbėjo A. Urbis.

Spręstų turizmo sezoniškumo problemą

Šiuo metu Lietuvoje yra apie 20 įvairių formų ir skirtingo aukščio apžvalgos bokštų. Turizmo ekspertas Rimvydas Širvinskas, geriau žinomas kaip Makalius, teigia, kad apžvalgos bokštai yra vieni populiariausių lankytinų objektų Lietuvoje.

"Nes užlipti į juos nieko nekainuoja, o atsiveriantis vaizdas yra vertas milijono!" - teigia keliautojas, keliones po Lietuvą ir į užsienį organizuojančios bendrovės "Traveldeals" direktorius.

R. Širvinsko nuomone, įspūdingiausi ir įsimintiniausi apžvalgos bokštai, į kuriuos norisi sugrįžti dar kartą, yra Kirkilų apžvalgos bokštas Biržuose, Merkinės apžvalgos bokštas, Metelių regioninio parko bokštas, Medžių lajų takas Anykščiuose, Sartų ežero (Baršėnų) bokštas, Mindūnų (Labanoro) bokštas Molėtų r. ir apžvalgos ratas Zarasuose.

Makalius taip pat rekomenduoja aplankyti Šiliniškių apžvalgos bokštą Aukštaitijos nacionaliniame parke, Puvočių apžvalgos bokštą Varėnos r., Krekenavos regioninio parko bokštą, Kamanų rezervato apžvalgos bokštą, Vilkakalnio apžvalgos bokštą Ignalinoje, Šiaulės (Radviliškio), Drevernos, Juozapinės (Aukštojo), Bijeikių (Anykščių r.), Jurakalnio apžvalgos bokštus, Didžiasalio (Ignalinos r.) apžvalgos bokštą.

Pažymėtina, kad tarp rekomenduojamų bokštų vienintelis Drevernos apžvalgos bokštas yra Vakarų Lietuvos regione.

"Idėja pastatyti apžvalgos bokštą pajūryje yra labai sveikintina, nes kuo daugiau bus lankytinų objektų regione, tuo didesnis srautas turistų atvyks. Apžvalgos bokštus labai mėgsta tiek pavieniai keliautojai, tiek šeimos. Į juos kopia žmonės, norintys įveikti aukščio baimę, ir tie žmonės, kurie užaugo tose apylinkėse, tačiau anksčiau niekada neturėjo galimybės pažvelgti į savo gimtąsias vietas iš viršaus. Kiek man pačiam teko lankytis įvairiuose šalies apžvalgos bokštuose, juose visada būna žmonių", - pasakojo pašnekovas.

R. Širvinskas akcentavo, jog labai svarbu, kad kartu su apžvalgos bokštu vietovėje būtų pasiūlytos ir kokybiškos apgyvendinimo, maitinimo paslaugos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder